Prijava

Vaša prijava

Retrovizor 2020. (2. dio): Prvo lockdown pa olakšanje, strah za radna mjesta, oluja poharala grad, borba za svaki glas, Gorica ruši favorite

[]

Portal Gorica.info donosi vam pregled 2020. godine u kojoj smo se naučili živjeti u “novom normalnom“ zbog koronavirusa, koji je doslovce čitave godine harao svijetom. Bila je ovo zanimljiva godina i u našem gradu, prepuna neočekivanih političkih obrata, godina u kojoj smo već dva puta izlazili na izbore, a oni treći, lokalni, čekaju nas u trećoj nedjelji svibnja sljedeće godine. Predizborna kampanja već je počela.

Čitave godine tresli su nas potresi. Prvi val intenzivnih potresa, uključujući i onaj najači od 5,5 s epicentrom kod Gračana, zadesio nas je u drugom dijelu ožjuka, a jučer kao da smo se ponovno probudili u istoj noćnoj mori.

U toj 2020. godini u fotelji gradonačelnika promijenila su se već trojica, a jedan od njih čitavu je jesen proveo u istražnom zatvoru osumnjičen za političko-koruptivnu aferu nezabilježenu u Velikoj Gorici.

No, bilo je i lijepih stvari. Gorički sportaši često su nas uveseljavali svojim uspjesima, imamo sjajne učitelje i učiteljice i sugrađane velikih srca koji pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija…

Pogledajmo što je obilježilo drugi kvartal ove 2020. godine

TRAVANJ

  • Hrvatska se dobro nosi s epidemijom koronavirusa. Nema eksponencijalnog rasta, situacija je poprilično pod kontrolom. No, u mjesec je Hrvatska ušla s 96 novih slučajeva zaraze što je tada alarmiralo sve službe, ali i građane koji su bili u lockdownu.
2020
Uvode se izvanredne autobusne linije / Foto: Gorica.info
  • Uvedene su izvanredne autobusne linije kako bi se građanima omogućio odlazak na posao i povratak kući. U autobus mogu samo oni putnici koji imaju propusnicu odnosno rade u nužnim službama (zdravstvo, vojska, policija, vatrogasci, trgovci).
  • Uskrs slavimo 12. travnja, ali ljudi ne mogu u crkve, mise se prate u televizijskim prijenosima. Nema posjeta obitelji i prijateljima, nema zajedničkog uskrsnog doručka. Sve je drugačije… No, uoči Uskrsa održana je tradicionalna procesija Za križen na Hvaru uz dozvolu Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Zbog te iznimke javljaju se i prve kritike do tada omiljenih članova Stožera jer se pretpostavlja da je dozvola povezana s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom zdravstva Vilijem Berošem koji su porijeklom s Hvara.
  • Goričane je razveselila odluka Stožera civilne zaštite Grada Velike Gorice da pekarnice na području grada mogu raditi od 6 do 17 sati. Otvoreno je reciklažno dvorište i blagajna u Komunalnom centru.
  • Grad predstavio mjere pomoći gospodarstvenicima za ublažavanju posljedica epidemije izazvane koronavirusom. Osigurana su dva milijuna kuna pomoći.
Zbog koronakrize smanjene su plaće gradskim dužnosnicima i direktorima gradskih poduzeća / Foto: Gorica.info
  • Odlučeno je da se smanje plaće dužnosnicima, direktorima, ravnateljima i pročelnicima u gradskoj upravi i javnim poduzećima.
  • Otvorena je velikogorička tržnica.
  • Za putovanje između Velike Gorice i Zagreba više nisu potrebne propusnice. Isto vrijedi i za cijelo područje Zagrebačke županije.
2020
Počinju radovi na aglomeraciji, najvećem projektu 2020. godine, koji će uskoro doći i pod lupu Uskoka / Foto: Gorica.hr
  • U Kobiliću započeli građevinski radovi na aglomeraciji. Vrijednost radova je 110 milijuna kuna.
  • Banke ukinule naknadu za podizanje gotovine na bankomatima i beskontaktno plaćanje do 250 kuna.
  • Vlada donijela odluku o popuštanju mjera koje su uvedene kako bi se spriječilo širenje korone. Prva faza popuštanja, od 27. travnja, obuhvaća promet, trgovine i uslužne djelatnosti osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima. S treningom počinju sportaš I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja. Otvaraju se knjižnice, muzeji, galerije, antikvarijati i knjižare.
2020
U travnju 2020. Gradsko vijeće zasjedalo je online / Foto: Gorica.hr
  • Na 21. sjednici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, koja je održana online, usvojen je drugi paket mjera pomoći građanima i poduzetnicima zbog epidemije.
  • Financijska potpora roditeljima predškolske djece, učenika i studenata koji su dobili otkaz uslijed pandemije COVID-19 u iznosu od 1.000 kuna po djetetu.
  • Vijećnici SDP-a tražili su da se osiguraju uvjeti za održavanje sjednice Gradskog vijeća sukladno preporukama Stožera civilne zaštite kako bi mogli sudjelovati. Vijećnik Mosta Damir Slojšek požalio se jer se pred vijećnicima nije našao Izvještaj gradonačelnika o stanju u Gradu uzrokovane pandemijom COVID-19.
  • Do kraja travnja dnevni broj novozaraženih nije više dosegao onih 96 slučajeva s početka mjeseca. Izgledno je da će Hrvatska predstojeće ljeto provesti bez jačih epidemioloških mjera.
Gordan Jandroković potvrđuje šuškanja o izborima na ljeto / Foto: Hrvatski sabor
  • Sve su glasnija šuškanja o parlamentarnim izborima na ljeto. Da su oni izgledni 29. travnja 2020. potvrđuje predsjednik Sabora Gordan Jandroković rečenicom: Izbori na ljeto ili riskiramo da ih uopće ne bude.

SVIBANJ

  • Krenula je i druga faza popuštanja mjera (4. svibnja). S radom počinju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera (frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri…).
2020
Vrtići i osnovne škole ponovno otvaraju vrata / Foto: Gorica.info
  • Od ponedjeljka 11. svibnja otvaraju se škole, no roditelji mogu birati hoće li djeca ići na nastavu ili će je i dalje pratiti preko interneta i televizije. Za škole na području Velike Gorice prijavljen je samo 61 učenik. Otvaraju se i vrtići, roditelji su prijavili povratak 334 djece u velikogoričke predškolske ustanove.
Gradonačelnik Barišić na otvaranju radova na gradnji novog nasipa / Foto: Gorica.hr
  • Počinje gradnja 6,8 kilometara dugog nasipa u Veleševcu u općini Orle koji bi u budućnosti trebao zaštiti od poplava Čičku poljanu. Radove je otvorio ministar Tomislav Ćorić, a gradonačlenik Dražen Barišić događaj je nazvao povijesnim. Radovi su vrijedni 50 milijuna kuna.
Nogometaši Gorice ponovno na okupu / Foto: HNK Gorica
  • Iako su se navijači nadali povratku prvoligaškog nogometa u Veliku Goricu 16. svibnja, to se nije dogodilo jer je donijeta odluka da se prvenstvo nastavi u lipnju. Ipak, nakon dva mjeseca ponovno se okuplja momčad, počinju zajedničke pripreme. Na sportskim tv programima rijetke su utakmice uživo, gledaju se tekme iz arhive, pa se čak prenose i treninzi. Tako je sredinom svibnja i trening HNK Gorice prenošen na HNTV-u.
  • Tijekom faze 3, koja je stupila na snagu 11. svibnja, omogućen je rad trgovačkih centara uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera dok će se rad ugostiteljskih objekata obavljati isključivo na vanjskim prostorima i terasama.
  • Rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima bit će moguć samo za korisnike usluge smještaja.

2020

  • Velikogorički gradski stožer Civilne zaštite objavljuje 23. svibnja 2020. da na području grada nema više niti jedne osobe zaražene koronavirusom. Ukupno ih je na području Velike Gorice i okolnih općina do tada bilo 39. Iz današnje perspektive, kada se na dan i dvostruko više Goričana zarazi koronavirusom, te brojke izgledaju nestvarno male. I u čitavoj Hrvatskoj tog dana nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze. Bilo je to prije samo sedam mjeseci…
  • Pri kraju svibnja predsjednik Republike Zoran Milanović donosi odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor prema kojoj Hrvatska na izbore idevu nedjelju, 5. srpnja.
  • Hrvatski zavod za javno zdravstvo krajem mjeseca donosi upute za provedbu državne mature. I maturanti i njihovi roditelji već tjednima čekaju te upute.

LIPANJ

  • Na HDZ-ovoj izbornoj listi za VI. izbornu jedinicu našla su se dva Velikogoričana – gradonačelnik Dražen Barišić na četvrtom mjestu i dogradonačelnik Krešimir Ačkar na 13. mjestu. Obojica odmah počinju intenzivne akcije za prikupljanje preferencijalnih glasova čime indirektno potvrđuju informaicije o međusobnoj svađi. Most istodobno ima šestero Goričana na listi, Restart koalicija samo jednog (Goran Beus Richembergh koji je deveti na listi), a Škorin Domovinski pokret na drugom mjestu ima goričkog liječnika Zvonimira Lovrića.

 

Uspješni plesači Ema i Andrija / Foto: Klub Vega
  • Na međunarodnom online natjecanju u akrobatskom rock ‘n’ rollu velikogorički par Ema Tot i Andrija Fabijančić, iz kluba Vega, ponovno su osvojili broncu u kategoriji mlađih juniora.
Plakati kojima nepotpisani autor aludira na Miroslava Škoru i Ninu Raspudića
  • Već tradicionalni predizborni rat plakatima u Velikoj Gorici i ove 2020. godine. Ovoga puta su na meti Miroslav Škoro i Nino Raspudić zbog konzervativnih izjava za ukidanje prava na pobačaj. Niti jedan od dvojice prozvanih na plakatima nije se natjecao u VI. izbornoj jedinici.
  • Sredinom lipnja ponovno raste broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.
  • Gorički poduzetnici pokazali su veliki interes za financijsku pomoć zbog koronavirusa iz gradske blagajne jer je pristiglo 436 zahtjeva, a pravo na potporu ostvarilo je njih 257.

 

Rezultati velike predizborne ankete
  • Prema velikoj anketi koju za HRT provodi agencija Promocija Plus VI. izbornu jedinicu dobiva Restart koalicija na čelu sa SDP-om, HDZ je drugi. Vrlo skoro će se pokazati koliko su te ankete točne.
  • Nakon upita Gorice.info, goričke gradske vlasti organizirale su besplatnu podjelu zaštitnih masku umirovljenicima kao što to rade drugi gradovi u Hrvatskoj.
  • Usred predizborne kampanje za parlamentarne izbore svečano je prerezana vrpca na vratima novih prostorija goričkog Crvenog križa. Napravio je to gradonačelnik Dražen Barišić u pratinji nositelja liste HDZ-a u VI. izbornoj jedinici Davora Božinovića. Ne bi to bilo ništa čudno da se gorički humanitarci u te prostorije nisu preselili tri mjeseca ranije.
  • Zagrebačka županija i ove godine nastavlja s dodjelom 1.000 kuna jednokratne novčane pomoći za svako novorođeno dijete. Za tu namjenu planirano je 2,9 milijuna kuna.
Srušeno stablo u parku kraj Muzeja Turopolja / Foto: Gorica.info
  • Orkanski vjetar zapuhao je krajem lipnja na području Velike Gorice. Najopasnije je bilo u središnjem gradskom parku kod Muzeja Turopolja. Tamo je vjetar, među ostalim, srušio i veliko stablo koje je palo samo desetak metara od terase kafića.
2020
Predsjednik Županijskog NS-a Nenad Črnko ugostio je u novim prostorima gradonačelnika Dražena Barišića i dogradonačelnika Ervina Kolarca / Foto: Zagrebačka županija
  • Nogometni savez Zagrebačke županije napokon je uselio u vlastite prostore u Velikoj Gorici. Prostor, ukupne površine oko 300 četvornih metara zajedno su financirali Hrvatski nogometni savez, Zagrebačka županija, Grad Velika Gorica i Nogometni savez Zagrebačke županije.
Ni Torcidina bakljada nije pokrenula Hajduk koji nije imao šanse protiv Gorice / Foto: Gorica.info
  • HNK Gorica je na kraju lipnja malo vratila Hajduku za poraz 6:0 prije četiri mjeseca na Poljudu. Nadigrali su Goričani Splićane u potpunosti i slavili s 3:1. Tim porazom Hajduk je izgubio utrku za drugo mjesto na ljestvici koje je vodilo u pretkolo Lige prvaka. Bio je to drugi veliki klub kojeg je u nizu srušila Gorica – prije Hajduka na Rujevici je s 2:1 Gorica dobila Rijeku. Tom nizu može se pribrojati i remi s Dinamom od kojeg je Gorica do tada redovno gubila.
  • U lipnju je preminuo jedan od najtalentiranjih hrvatskih kazališnih redatelja mlađe generacije Igor Vuk Torbica (33). Umro je i Ivo Banac (73) povjesničar, pisac, političar i ministar zaštite okoliša u Vladi Ivice Račana, kao i Ema Derossi Bjelajac (94) istaknuta političarka za vrijeme socijalističke Jugoslavije, koja je, među ostalim, bila i predsjednica Predsjedništva SR Hrvatske – jedina žena na toj najvišoj dužnosti u socijalističkoj Hrvatskoj.

Ako ste propustili pročitajte prvi dio Retrovizora 2020.

Sutra ne propustite treći dio Retrovizora 2020.: Što se sve prelomilo u ljetu ove čudne godine?

Objava Retrovizor 2020. (2. dio): Prvo lockdown pa olakšanje, strah za radna mjesta, oluja poharala grad, borba za svaki glas, Gorica ruši favorite pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.