Prijava

Vaša prijava

Retrovizor 2020. (1. dio): Godina je počela malo usporeno, a onda je stigla korona, posvađali su se Barišić i Ačkar, sve nas je zatresao potres…

[]

Portal Gorica.info donosi vam pregled 2020. godine u kojoj smo se naučili živjeti u “novom normalnom“ zbog koronavirusa, koji je doslovce čitave godine harao svijetom. Bila je ovo zanimljiva godina i u našem gradu, prepuna neočekivanih političkih obrata, godina u kojoj smo već dva puta izlazili na izbore, a oni treći, lokalni, čekaju nas u trećoj nedjelji svibnja sljedeće godine. Predizborna kampanja već je počela.

Čitave godine tresli su nas potresi. Prvi val intenzivnih potresa, uključujući i onaj najači od 5,5 s epicentrom kod Gračana, zadesio nas je u drugom dijelu ožjuka, a jutros kao da smo se ponovno probudili u toj noćnoj mori.

U toj 2020. godini u fotelji gradonačelnika promijenila su se već trojica, a jedan od njih čitavu je jesen proveo u istražnom zatvoru osumnjičen za političko-koruptivnu aferu nezabilježenu u Velikoj Gorici.

No, bilo je i lijepih stvari. Gorički sportaši često su nas uveseljavali svojim uspjesima, imamo sjajne učitelje i učiteljice i sugrađane velikih srca koji pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija…

Pogledajmo što je obilježilo prvi kvartal ove 2020. godine

SIJEČANJ

  • Drugi krug predsjedničkih izbora obilježio je siječanj u Hrvatskoj. Pobijedio je Zoran Milanović, kandidat SDP-a i lijeve koalicije, osvojivši 1,034 milijuna glasova, odnosno oko stotinu tisuća više glasova od HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović. Prvi i drugi krug tih izbora posebno su zabrinuli velikogoričke HDZ-ovce jer je njihova kandidatkinja u oba kruga u Velikoj Gorici izgubila. U prvom krugu u našem gradu je, osim od Milanovića, dobila manje glasova i od Miroslava Škore.
Gradsko vijeće Velike Gorice / Foto: Gorica.hr
  • Po 19. put sastali su se gradski vijećnici na sjednici Gradskog vijeća. Dnevni red je imao samo tri točke, raspravljali su o prikupljanju miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području našeg grada, osnivanju Radne zone Rakitovec i raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu.
  • Gradonačelnik Dražen Barišić sudjelovao je na europskoj konferenciji o komunalnoj infrastrukturi koja se održala u Bruxellesu gdje je predstavio gorička iskustva. Uz gradonačelnika, na konferenciji su sudjelovali i direktori VG Vodoopskrbe, VG Komunalca i VG Čistoće te zamjenik Krešimir Ačkar.
U zgradi goričke gradske uprave Dubravka Rožić Đurašin provela je 25 godina / Foto: Gorica.info
  • U zasluženu mirovinu otišla je Dubravka Rožić Đurašin, tajnica svih goričkih gradonačelnika od 1995. godine.
  • Gradska četvrt Pleso ponovno je povezana sa Zračnom lukom prolazom koji je zbog sigurnosnih razloga bio zatvoren od 1996. godine.
  • Na Euru 2020. hrvatski rukometaši osvojili su srebro. Hrvatska je izgubila u finalu od Španjolske 22:20.
  • Gorička srednja strukovna škola dobila je novog ravnatelja. Nakon što je umro Stjepan Kos, koji je školu vodio pune 23 godine, izabran je novi ravnatelj Miroslav Antolčić, dipl.ing. elektrotehnike koji je radio kao profesor u školi i bio zamjenik ravnatelju Kosu.
  • Sredinom siječnja predsjedanje Vijećem Europe preuzela je Hrvatska. Internetom su krenule šale da se bivša Jugoslavija počela raspadati kada je predsjednik Predsjedništva postao Hrvat Stjepan Mesić. Na kraju siječnja iz Europske unije izašlo je Ujedinjeno kraljevstvo…
  • U siječnju su, među ostalim, preminuli hrvatski političar Zdravko Tomac (82), jugoslavenska i srpska glumica Neda Arnerić (66), a u padu helikoptera poginuo je proslavljeni američki košarkaš Kobe Bryant (41). Uz njega je bila i njegova 13-godišnja kćer Gianna

VELJAČA

  • Gorička obitelj Pemper dobila je nagradu Ponos Hrvatske. Nakon 15 godina zajedničkoga života Željko Pemper i Danijela Toplek Pemper posvojili su četvero djece.
  • Gripa je opustošila goričke škole i napunila čekaonice doma zdravlja.
  • U Hrvatskoj je potvrđen prvi pacijent kojem je potvrđen koronavirus. Pacijent se nalazi u Zagrebu u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. Riječ je o mlađem čovjeku, ima blaži oblik bolesti, izoliran je i njegovo stanje je zasad dobro, objavio je premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije
  • Turopoljski fašnik i ove je godine bio šaren i veseo kako i priliči fašniku.
retrovizor 2020
Tomislav Jelisavac, direktor VG Vodoopskrbe i Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice / Foto: Gorica.hr
  • VG Vodoopskrba objavila je javni natječaj za gradnju pročistača otpadnih voda. Procijenjena vrijednosti radova je 97 milijuna kuna (plus PDV), od toga je osigurano 69% sredstava iz EU fondova, ostalo su sredstva Hrvatskih voda odnosno države, a grad sudjeluje s 9%. Odabrani izvođač je trebao izgraditi pročistač za 36 mjeseci od potpisivanja ugovora. Glavni akteri tog natječaja, doznat će se sedam mjeseci kasnije, bili su već tada pod jakim mjerama tajnog praćenja i prisluškivanja zbog sumnji u korupciju i namještanje natječaja. Istražiteljska mreža je bačena i velikogoričke “ribe“ su se u nju počele hvatati…
rijeka epk 2020
Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture / Foto: Rijeka EPK
  • Rijeka u veljači postaje Europska prijestolnica kulture i već na ceremoniji službenog proglašenja oduševljava dio Hrvata istodobno sablažnjavajući onaj drugi dio. Ravnodušnih nije bilo.
  • Dražen Barišić sa suprugom odlazi u SAD. Politički kuloari bruje da je gradonačelnik Velike Gorice u sve većem sukobu sa prvim zamjenikom Krešimirom Ačkarom i da sukob kulminira upravo dok je prvi čovjek Gorice na tom putovanju.
  • Novoizabrani predsjednik Zoran Milanović daje prisegu u uredu na Pantovčaku pred 30-ak okupljenih. Dio javnosti mu plješće jer nije prisegu pretvorio u skupu ceremoniju na Trgu sv. Marka, a drugi dio negoduje jer je prekinuo tu tradiciju i time, kako su tvrdili, omalovažio dužnost predsjednika Republike.
Valdas Dambrauskas novi je trener HNK Gorice / Foto: HNK Gorica
  • Kraj mjeseca obilježio je i najteži poraz HNK Gorice u Prvoj HNL. Izgubili su od Hajduka na Poljudu 6:0. Trener Sergej Jakiriović nakon 616 dana više nije šef stručnog stožera Gorice. Brojna imena se navode kao mogući novi treneri. I napokon, 26. veljače 2020. predstavljen je novi trener – Litavac Valdas Dambrauskas. Dežurni sumnjičavci tvrde da je s Goricom, kao najugodnijim iznenađenjem u Prvoj HNL zadnjih godina, gotovo.
  • U veljači je u 104. godini život umro slavni američki glumac Kirk Douglas. Hrvatska kinematografija ostala je bez režisera Vatroslava Mimice (96).

OŽUJAK

Barišić najavljuje početak gradnje vanjskih bazena. Te bazene nećemo vidjeti ni 2021. godine / Foto: gorica.hr
  • Grad Velika Gorica i Srednje strukovne škole potpisali su Ugovor o darovanju nekretnine kojim je Gradu darovano zemljište potrebno za gradnju vanjskih bazena. Najavljena je gradnja vanjskih bazena s velikim bazenom i s jednim malim bazenom. Procijenjena vrijednost tog projekta je 20 milijuna kuna, a radovi su trebali početi ove godine. Kao što znate, radovi nisu počeli, a neće ni u 2021. jer nema novca.
Marina Drašković
  • Goričku trenericu Judo kluba osoba s invaliditetom Fuji Marinu Drašković Europska komisija izabrala je za jedno od lica kampanje #EUwomen4future koju je Komisija pokrenula na Dan žena.
Nove prostorije goričkog Crvenog križa / Foto: Gorica.info
  • Crveni križ Velike Gorice preselio u nove urede u Cvjetno naselje 16. Bilo je to ipak prerano za službeno otvorenje…
  • Zbog korone od 16. ožujka 2020. otkazana je nastava u osnovnim i srednjim školama, a u vrtić idu samo djeca koju nema tko čuvati kod kuće.
  • Velikogoričko Veleučilište prešlo je na nastavu online. U Pučkom otvorenom učilištu otkazani su svi obrazovni i kulturni programi.
  • Gradska uprava i sva komunalna poduzeća rade i dalje normalno, sve komunalne usluge obavljaju se prema redovnom rasporedu. Na dva tjedna zatvorene su blagajne u Komunalnom centru VG Goričanka.
Prekidaju se i treninzi HNK Gorice / Foto: HNK Gorica
  • S datumom 12. ožujka 2020. prekida se Prva hrvatska nogometna liga. HNK Gorica je pod vodstvom novog trenera Valdasa Dambrauskasa odigrala tri utakmice – pobijedila Istru, remizirala s Varaždinom i izgubila kod kuće od Lokomotive. Prekidaju se i svi treninzi. Nastavak Prve lige tada se očekivao početkom travnja.
  • Ograničen je dolazak stranaka u Gradsku upravu, a građani su pozvani da za sve potrebe i komunikaciju sa gradskim službama koriste telefonom i e-mail.
  • Zatvoren je bazen, sportska dvorana i gradski stadion.
  • Otkazane su i svete mise, zatvoreni kafići, restorani, teretane, frizeraji, a trgovine rade od 8 do 17 sati.
  • Od 21. ožujka obustavljen je sav javni promet na području cijele Hrvatske.
Potres u Zagrebu
  • Potres je razrušio Zagreb. U nedjelju 22. ožujka 2020. godine, potres magnitude 5,5 s epicentrom na Medvednici kod Gračana zatresao je šire zagrebačko područje. Prije udara čula se strašna tutnjava. Ljudi su izašli iz kuća, bilo je ozlijeđenih. U Gorici nema zabilježenih značajnijih oštećenja. Goričani u strahu zaklon traže u svojim automobilima koje su parkirali daleko od zgrada.
  • Volonteri goričkog Crvenog križa pomažu starijim sugrađanima u nabavi hrane i lijekova.
  • Uz policiju u ophodnji su i vozila civilne zaštite zbog upozoravanja građana na zabranu okupljanja.
  • Uvedene su propusnice bez kojih nije moguće napustiti mjesto prebivališta.
Zabilježeni i prvi slučajevi zaraze koronavirusom u Velikoj Gorici / Foto: Pixabay
  • Zavod za javno zdravstvo objavio je da su u našem gradu 25. ožujka zabilježeni prvi slučajevi zaraze novim koronavirusom.
  • Zbog zabrane okupljanja Gradsko vijeće održalo je online sjednicu na kojoj je usvojen paket mjera pomoći građanima i poduzetnicima na području Velike Gorice. Poduzetnici su oslobođeni plaćanja komunalne naknade za sljedeća tri mjeseca, a roditeljima je smanjena ili ukinuta obveza plaćanja vrtića i produženog boravka.
  • Nacionalni mediji su objavili potresnu priču samohrane majke iz Velike Gorice koja zvala hitnu pomoć za svoju kćer zbog jakih bolova u trbuhu i visoke temperature, ali Hitna nije došla jer se majka nalazi u samoizolaciji. Obiteljski prijatelj djevojčicu je odvezao u Klaićevu bolnicu gdje je utvrđeno da ima upalu slijepog crijeva te je hitno operirana.
Ervin Kolarec, načelnik gradskog stožera Civilne zaštite
  • Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice uveo je 29. ožujka javljanja uživo iz gradske uprave kako bi izvijestio građane o svim najvažnijim informacijama o koronavirusu. Kao načelnik gradskog stožera pojavljuje se zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec, dok njegov kolega Krešimir Ačkar lagano nestaje iz medijskih objava na službenoj gradskoj internetskoj stranici gorica.hr. Pojavit će se još svega nekoliko puta i to uglavnom u protokolarnim prigodama. Politički kuloari tvrde da je to posljedica svađe i nesuglasica s gradonačelnikom Barišićem.
  • U ožujku hrvatsko glumište ostalo je bez Božidara Alića (65), a preminula je i pjevačica Zdenka Vučković (77). Napustio nas je i sportaš Branko Cikatić (66). Preminula je i jedna od najpoznatijih pjevačica sevdalinki Beba Selimović (80).

Sutra ne propustite nastavak: Velika Gorica, Hrvatska i svijet u drugom tromjesečju 2020. godine

Objava Retrovizor 2020. (1. dio): Godina je počela malo usporeno, a onda je stigla korona, posvađali su se Barišić i Ačkar, sve nas je zatresao potres… pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.