Prijava

Vaša prijava

Stravičan potres poharao središnju Hrvatsku: Akcija spašavanja u Petrinji, slike užasa iz crkve u Kravarskom, materijalnih šteta ima i u Gorici

[]

Kako dan odmiče sve su jasnije katastrofalne posljedice potresa koji je u utorak nešto iza podneva pogodio središnju Hrvatsku. Stravičan potres jačine 6,2 stupnja s epicentrom pokraj Petrinje najviše je poharao taj kraj. Razornih 20 sekundi potresa dugo će se pamtiti po zlu.

Zasad je potvrđeno šestero poginulih – u Petrinji je poginula 13-godišnja djevojčica, petero poginulih je u Glini. Strahuje se da je broj poginulih veći.

Na terenu su brojne spasilačke ekipe koje su došle iz svih dijelova Hrvatske. Građani iz čitave zemlje su se sami organizirali i počeli skupljati pomoć koju su već počeli dostavljati na najugroženije područje. Istodobno je počela evakuacija bolesnika iz sisačke bolnice u zagrebačke bolnice jer su bolničke zgrade u Sisku ostale bez grijanja. Sanitetska vozila pod sirenama i signalnim svjetlima čitav dan prebacuju ranjene, ali i bolesnike iz bolnice za Zagreb. Sirene se doslovno čuju čitavo poslijepodne pokraj ceste koja spaja Petrinju i Sisak sa Zagrebom. Od tog zvuka ledi se krv u žilama.

Na širem velikogoričkom području najteže su prošli u Kravarskom i Pokupskom. Već rano poslijepodne Hrvatsku su obišle fotografije razrušene crkve u Kravarskom. Gorica.info objavljue i strašne slike uništene unutrašnjosti te crkve.

stravičan potres
Detalj s uništene crkve u Kravarskom

– Procjenjuje se da je na području Kravarskog oštećeno više do 150 kuća. Teška je situacija i u Pokupskom. Stoga smo odlučli naše snage preusmjeriti na to nama susjedno područje. Ima šetete i kod nas u Velikoj Gorici, ali ona je puno manja – javio nam se s terena zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

Pitanje je hoće li se crkva u Kravarskom uopće moći obnoviti
Kravarsko je obišao zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Ervin Kolarec uz načelnika općine Kravarsko Vladu Kolarca

U Gorici su nastradali dimnjaci na starijim zgradama, ima napuklih fasada, a vjerojatno će se nova oštećenja otkrivati sljedećih dana. Velika Gorica je čitavo poslijepodne, do otprilike 18 sati, bila bez struje, nije bilo interneta, telefonske i mobitelske veze bile su vrlo slabe i stalno su pucale.

Gorički vatrogasci skidaju uništeni dimnjak na zgradi u Cvjetnom naselju / Foto: Matej Crnogaća

I baš kad se vratila struja i kad se činilo da se stvari barem malo normaliziraju Goricu je zatresao novi potres. Nije bio ni približno snažan kao onaj podnevni stravičan potres, ali bio je dovoljno jak da ponovno pokrene zabrinutost i strah kod građana koja je ionako na vrlo visokoj razini. Bit će ovo noć u kojoj će rijetki spavati…

Vatrogasci JVP Velike Gorice otišli su u pomoć Petrinji i okolnim goričkim općinama / Foto: Matej Crnogaća

Objava Stravičan potres poharao središnju Hrvatsku: Akcija spašavanja u Petrinji, slike užasa iz crkve u Kravarskom, materijalnih šteta ima i u Gorici pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.