Prijava

Vaša prijava

Podsjetnik na razoran potres: Sat na zvoniku goričke crkve Navještenja Blažene Djevice Marije stao u trenutku katastrofe

[]

Sat na zvoniku velikogoričke crkve Navještenja Blažene Djevice Marije stao je u 12:19 sati, u trenutku katastrofalnog potresa koji je poharao središnju Hrvatsku. Podsjetnik je to na užasan kraj ove 2020. godine koju će malo tko pamtiti po dobrim stvarima.

Potres s epicentrom kod Petrinje seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su u utorak, 29. prosinca 2020. godine u 12 sati i 19 minuta. Magnituda potresa iznosila je 6.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VIII-IX stupnja EMS ljestvice.

Hoće li sat biti popravljen ili neće ovisit će, naravno, o župniku i onima koji se brinu o toj crkvi u središtu Velike Gorice.

sat
Sat na kolodvoru u Skopju stao je također u trenu katastrofalnog potresa 1963. u kojem je poginulo 1000 ljudi / Foto: Gorica.info

Sat koji je također stao u trenutku razornog potresa nalazi se na željezničkom kolodvoru u Skopju. Taj sat je stao 26. srpnja 1963. u 5:17 sati. Tada je glavni grad Sjeverne Makedonije, tada u sastavu SFR Jugoslavije, pogodio potres magnitude 6,1 stupnjeva. Poginulo je tisuću ljudi, ozlijeđeno je više od 3000, a procjenjivalo se da je bez domova ostalo između 120 i 200.000 ljudi. Potres je razorio gotovo 80 posto tog grada. Sat je ostao vječni podsjetnik na tu katastrofu.

Objava Podsjetnik na razoran potres: Sat na zvoniku goričke crkve Navještenja Blažene Djevice Marije stao u trenutku katastrofe pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.