Prijava

Vaša prijava

Retrovizor 2020. godine (3. dio): Iznenađujući izbori, kratak ljetni odmor i onda bomba – gradonačelnika Barišića odvode u zatvor

[]

Portal Gorica.info donosi vam pregled 2020. godine u kojoj smo se naučili živjeti u “novom normalnom“ zbog koronavirusa, koji je doslovce čitave godine harao svijetom. Bila je ovo zanimljiva godina i u našem gradu, prepuna neočekivanih političkih obrata, godina u kojoj smo već dva puta izlazili na izbore, a oni treći, lokalni, čekaju nas u trećoj nedjelji svibnja sljedeće godine. Predizborna kampanja već je počela.

Čitave godine tresli su nas potresi. Prvi val intenzivnih potresa, uključujući i onaj najači od 5,5 s epicentrom kod Čučerja, zadesio nas je u drugom dijelu ožjuka, a jutros kao da smo se ponovno probudili u toj noćnoj mori.

U toj 2020. godini u fotelji gradonačelnika promijenila su se već trojica, a jedan od njih čitavu je jesen proveo u istražnom zatvoru osumnjičen za političko-koruptivnu aferu nezabilježenu u Velikoj Gorici.

No, bilo je i lijepih stvari. Gorički sportaši često su nas uveseljavali svojim uspjesima, imamo sjajne učitelje i učiteljice i sugrađane velikih srca koji pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija…

Treći kvartal 2020. godine bio je prava dinamična priprema za eksploziju iznenađenja koja su naš grad zadesila u posljednja tri mjeseca ove godine. Pogledajmo što je obilježilo ljeto u našem gradu i Hrvatskoj. 

SRPANJ

  • Održani su parlamentarni izbori. Plenković je pomeo Bernardića, HDZ dobio izbore i u VI. izbornoj jedinici. Rezultati su suprotni svim anketama koje su predviđale relativnu pobjedu lijeve Restart koalicije. Na kraju nije bilo ni relativne šanse za Restartovce. U Gorici također uvjeriljvo pobjeđuje HDZ ispred Restarta, na trećem mjestu je Škorin Domovinski pokret, slijedi Most i još jedno iznenađenje – platforma Možemo!.
  • U VI. izbornoj jedinici Krešimir Ačkar osvojio je na parlamentarnim izborima 3050 preferencijalnih glasova, puno više od svog stranačkog kolege Dražena Barišića koji ih je dobio 2348. Time je Ačkar postao Velikogoričan s najviše preferencijalnih glasova na svim listama. Gorica.info jedina piše da će Ačkar vjerojatno i u Sabor.
  • ZET je odlučio povisiti iznos kojim Velika Gorica sufinancira javni prijevoz putnika. Ne zna se tko će dogodine voziti putnike na našem području. Hoće li stanovnici Gorice i okolice ostati bez prijevoza?
  • Velikogoričan Hrvoje Senegović, nezavisni kandidat na Mostovoj listi u 6. izbornoj jedinici, objavio je da ima dokaz kako su mu na biračkom mjestu u Črnkovcu ukrali glasove. Ponovnim prebrojavanjem glasačkih listića dokazano je da je Senegović bio u pravu.
  • Pomama za nekretninama u Velikoj Gorici. Gradi se doslovce u svakom gradskom kvartu, Gorica je, nakon potresa u ožujku, postala zanimljiva i brojnim Zagrepčanima koji žele otići iz grada.
  • Evica Šajgo, učiteljica tehničke kulture u OŠ Eugena Kumičića u Velikoj Gorici, članica Društva pedagoga tehničke kulture i informatike Velika Gorica, dobitnica je nagrade za životno djelo „Rudolf Perešin“ koju dodjeljuje Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije.
Nina Vuković
  • Nina Vuković, članica Atletska škole Maraton kluba Velika Gorica, nova je Miss fotogeničnosti sporta 2020.
  • Osnovana Udruga Jezero Čiče – turopoljsko more koja će se baviti uređenjem najpoznatijeg i najvećeg goričkog jezera.
  • Gorica.info prva piše o nemogućnosti testiranja na covid u Velikoj Gorici nakon zatvaranja covid ambulante. Ono što je nemoguće u šestom gradu u Hrvatskoj, može se napraviti u Ivanić Gradu i Rakitju!?
Vatrogasci spašavaju i rode / Foto JVP Velika Gorica
  • Velikogorički vatrogasci munjevitom akcijom spasili rode koje su ispale iz gnijezda u Kučama.
  • Srpanj obilježava i dugo neviđena najezda komaraca na Veliku Goricu.
  • U 63. godini umro je Ante Pavlović, kontroverzni i nasilni kiropraktičar. Pavlović je na početku svoje karijere imao “ordinaciju“ u Velikoj Gorici na mjestu gdje se sada nalazi pekara VG.
  • Alarmantne vijesti iz goričkog Doma zdravlja. Do svibnja Gorica je imala pet pedijatara koji su se brinuli o 5500 djece, potom je jedna liječnica otišla u mirovinu, ali je ostala raditi na pola radnog vremena. Priča se da bi s krajem godine u mirovinu mogla otići još jedna pedijatrica. To bi značilo da o dječjem zdravlju brinu tri pedijatra na punom radnom vremenu i jedna liječnica na pola radnog vremena.
Velikogorički A je to – Barišić i Ačkar
  • Pod maskama počela je konstituirajuća sjednica novog Sabora. U njemu sjede i dvojica Velikogoričana – gradonačelnik Dražen Barišić i njegov zamjenik Krešimir Ačkar, obojica iz HDZ-a. Iako Gorica već mjesecima bruji o njihovim nesuglasicama, oni organiziraju predstavu i zajedno se fotografiraju u Saboru. Po Gorici se već priča da su poput ona dva lutka u češkom crtiću A je to.
  • Nakon iscrpljujuće, duge i ponekad iskričave rasprave saborski zastupnici su kasno navečer većinom glasova izglasali novu vladu Andreja Plenkovića. To je 15. hrvatska i druga Plenkovićeva Vlada.
Vodena klopka u Miramarskoj / Foto: Čitateljica Gorice.info
  • Zagreb je poharala poplava zbog enormnih količina kiše koju gradska kanalizacija nije mogla progutati. Vozača su u posljednji tren spasili iz tonućeg automobila u podvožnjaku u Miramarskoj, jedan je vartrogasac preminuo na intervenciji, a tijekom te noći vatrogasci su imali više od 200 intervencija. U Gorici je padala kiša, ali je naš grad ostao pošteđen potopa.
U srpnju 2020. godine govorilo se da je odlazak Kristijana Lovrića iz Gorice gotova stvar / Foto: HNK Gorica
  • HNK Gorica završava svoju drugu sezonu u Prvoj HNL na šestom mjestu. Ponovno joj je za jedno mjesto izmaklo natjecanje u pretkolu Europske lige, pa su u klubu nezadovoljni učinkom. Goricu su napustila tri igrača (vratar Ivan Čović, branič Maks Juraj Ćelić i poljski veznjak Michal Maslowski). Nagađa se da će otići i Kristijan Lovrić. Potvrđeno je da će u Gorici ostati srpski napadač Ognjen Mudrinski.
  • Drugu polovinu srpnja obilježio je početak radova na nizu gradskih gradilišta. Krenula je gradnja velikog parkirališta u Pucekovićevoj ulici, iza Doma zdravlja. Zatvoren je dio Kačićeve, od Kolareve do Kurilovečke, a u pripremi je još nekoliko infrastrukturnih projekata.
Kapelica na Plesu / Foto: Dražen Vađunec
  • Gorica.info imala je čast napraviti pravu malu online izložbu sjajnih fotografija goričkog fotoamatera Dražena Vađunca. Ako se želite prisjetiti tih fotografija kliknite na ovaj link.
Montiranje pametnih ploča / Foto: Zagrebačka županija
  • U deset škola s velikogoričkog područja stigle su pametne ploče koje je financirala Zagrebačka županija. Prije početka nove školske godine 2020./21. nastavnici će biti educirani za korištenje tih ploča.
  • Iz zagrebačkog naselja Markuševačke Trnave odlutala je ženka kraljevskog pitona. Objavio je to na svom Facebook profilu Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta. Zmija nije opasna. Nije bilo vijesti je li piton ikada pronađen.
  • Građanska inicijativa Podbrežnice pobijedila gradsku upravu. Zadarska ulica ostat će slijepa, a preživjet će i šetnica koja je spaja s Dobrilinom ulicom. Ovo je prva velika građanska pobjeda nad goričkom gradskom upravom u nešto više od 11 godina vladavine Dražena Barišića.
  • Kraj mjeseca srpnja 2020. godine Velika Gorica je dočekala nizom od sedam dana bez novozaraženih koronavirusom.
Odmorite se, dragi zastupnici, zaslužili ste…
  • Odmah nakon izbora dio javnosti je stekao dojam da će saborski zastupnici raditi kao nikada do sada. I cijelo ljeto bude li potrebno. Saborski zastupnici ukupno su radili šest dana i otišli na godišnji odmor.
2020. godine
Kristina Ivanuš osvojila je prestižnu nagradu
  • Mjesec je završio s lijepom vijesti. Kristina Ivanuš, 21-godišnjakinja koja je odrasla u SOS dječjem selu Lekenik, osvojila je Hermann Gmeiner Award za 2020. godinu. Ta se nagrada svake druge godine dodjeljuje najuspješnijem djetetu iz SOS Dječjeg sela na globalnoj razini. Ove godine je u uži krug ušlo 60 nominiranih, a 16 ih je ušlo u finale – po osmero djevojaka i mladića.
  • U srpnju 2020. godine napustio nas je jedan od najpoznatijih hrvatskih novinara i publicista Pero Zlatar (85) i glumica Zdenka Heršak (91).

KOLOVOZ

  • Objavljeno kako potrošače varaju na vinima. U bocama hrvatskih proizvođača vina inspektori otkrili vino iz Makedonije, Italije i Čilea. Državni inspektorat nije objavio o kojim se proizvođačima radi, a iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača kažu da je to primjer kako se štite oni koji varaju.

    Nenad Črnko, predsjednik i glavni motor HNK Gorice / Foto: Gorica.info

  • Predsjednik HNK Gorice Nenad Črnko daje životni intervju za Goricu.info. Obožava pobjeđivati, puls mu je za vrijeme utakmica 150 otkucaja u minuti, misli da bi mogao biti novi predsjednik HNS-a, ali misli i da bi to za nogometni savez bio korak unatrag. Otkrio nam je i svoju najveću životnu grešku.
  • Proslavljena 25. obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja u kojoj je sudjelovala i velikogorička 153. brigada.
  • Stranke objavljuju financijske račune nakon izbora u srpnju 2020. godine, a Gorica.info analizira tko je bio najrastrošniji, a tko najštedljiviji u našoj izbornoj jedinici. Najneuspješnija je uvjerljivo bila stranka Milana Bandića. Dijelu stranaka troškove će sufinancirati građani kroz proračun.
  • Priprema se početak školske godine. Zagrebačka županija osigurava 70.000 zaštitnih maski za učenike osnovnih i srednjih škola na svom području.
Foto: Marija Laca
  • Dok neki kavu samo piju, Velikogoričanka Mirela Ilenić od nje je počela raditi kozmetiku. Krizu je iskoristila da lansira biznis s poslovnim partnerom Markom Brajkovićem.
  • Zagrebačka županija dodijelila je gradovima i općinama sa svog područja 13,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava za realizaciju projekata u prometu i komunalnoj infrastrukturi te za izgradnju i opremanje poduzetničkih zona i inkubatora. Od toga je Velikoj Gorici dodijeljeno 1,23 milijuna kuna.
Foto: VG Komunalac
  • Napreduju radovi na nizu gradskih radilišta. Jedno od njih je i u Malogoričkoj ulici. Zasad sve izgleda u redu. Katastrofa se ipak nenadano sprema…
  • Roditelji velikogoričkih školaraca ostali neugodno iznenađeni jer grad nije osigurao besplatne radne bilježnice za učenike poput drugih gradova u Hrvatskoj.
  • Kina u trgovačkim centrima ponovno su otvorena 20. kolovoza 2020. godine.
Foto: Pixabay
  • Gorica.info obavlja inspekciju samoposlužnih autopraonica u Velikoj Gorici. Nije baš sve u redu
  • Nastavlja se nesnosna najezda komaraca na Veliku Goricu.
  • Bruto domaći proizvod (BDP) pao je u drugom ovogodišnjem kvartalu za 15,1 posto zbog utjecaja koronakrize.
  • Nakon tri kola nove nogometne sezone 2020/21 HNK Gorica je s tri pobjede zasjela na vrh ljestvice. Prvi puta u svojoj povijesti. Trajalo je to, doduše, samo jedan dan kada joj se sa 100-postotnim učinkom na početku novog prvenstva priključio Dinamo.
  • Trećeligaš NK Kurilovec otvorio je novu sezonu s dvije pobjede – domaćom protiv Trešnjevke (1:0) i uvjerljivih 4:0 na gostovanju u Sisku protiv Segeste. Čini se da se u Kurilovcu rađa još jedna lijepa nogometna priča pod vodstvom  30-godišnjeg trenera Perice Vidaka.
  • Kraj mjeseca obilježavaju veliki dnevni skokovi broja zaraženih koronavirusom koji prelaze i do tada nezabilježenih 300 novih slučajeva na dan.
2020. godine
Gorički saborski dvojac je popisao i objavio imovinu
  • Saborski zastupnici su popisali i prijavili svoju imovinu. Učinio je to i gorički dvojac. Gradonačelnik Dražen Barišić odlučio je ostati na gradskoj plaći, dok je njegov zamjenik i kolega u saborskim klupama Krešimir Ačkar odlučio uzeti saborsku plaću. Popis njihove imovine možete vidjeti ovdje.

 

RUJAN

  • Dražen Barišić jedan je od glavnih osumnjičenih za namještanje javnih natječaja i poslova tvrtki Elektrocentar Petek, vlasnika ivanićgradskog poduzetnika Kreše Peteka. Budući je Barišić saborski zastupnik čekalo se da mu skinu imunitet kako bi mogla početi istraga. Nakon skidanja imuniteta Barišić stavlja svoj mandat u mirovanje, zamjenjuje ga Mato Čičak, uslijedilo je ispitivanje, a potom je goričkom gradonačelniku određen jednomjesečni pritvor. Razlozi za pritvor bili su mogućnost ponavljanja djela i utjecaj na svjedoke.
  • Barišić ovlašćuje zamjenika Ervina Kolarca da upravlja gradom dok je on odsutan.
  • Cure informacije o najvećoj političko-koruptivnoj aferi u povijesti Velike Gorice. Cure i transkripti tajno snimljenih razgovora u kojima su sudjelovali Krešo Petek, Dražen Barišić i Tomislav Jelisavac.
  • Iz gradske uprave tvrde da je u gradu sve u redu, da se projekti odvijaju planiranim tempom i da ništa nije stalo. Istodobno Barišić iz Remetinca podnosi ostavku – na mjesto predsjednika HDZ-a Zagrebačke županije. O ostavci na mjesto gradonačelnika tada navodno nije ni razmišljao.
  • Zašto HDZ šuti, podržava li korupciju i trgovinu utjecajem, jesu li dogradonačelnici nešto znali, pitaju se u velikogoričkom SDP koji se javnosti obratio priopćenjem nakon šokantnog uhićenja gradonačelnika Barišića.

  • NK Kurilovec treću puta za redom osvaja Kup Zagrebačke županije. Kao i prošle godine u finalu je bio bolji od prvoligaša HNK Gorice.
  • Big Brother stiže u Veliku Goricu. U prvoj fazi nadzorne kamere bit će postavljene na pet lokacija u gradu, a projekt je vrijedan oko dva milijuna kuna.
  • Gorički Most ustvrdio je na press konferenciji da su Goričani taoci koruptivne premreženosti vladajućih struktura i lokalnih poduzetnika.
  • Velikogorički HSLS izabrao je novo vodstvo. Predsjednik je, po peti puta za redom, postao Mario Šipušić.
Foto: Gorica.info
  • Gorica.info otkriva da će tvrtka Elektrocentar Petek sudjelovati u još jednom projektu koji upravo počinje – gradnji reciklažnog dvorišta u Kurilovcu.
  • Goričani tjednima nemaju noćnih autobusnih linija Glavni kolodvor – Velika Gorica. Njihov spasitelj je, a tko bi drugi bio, Milan Bandić. On je rekao da se Goričanima mora izaći u susret i da se ZET i Grad Velika Gorica moraju dogovoriti. Noćne linije ZET je ukinuo jer Gorica ne može plaćati povećani iznos subvencija. ZET je, nije naodmet podsjetiti, poduzeće pod direktnom kontrolom Milana Bandića…
  • Nacionalni stožer civilne zaštite i predstavnici ugostitelja uskoro bi trebali sjesti za stol kako bi pokušali dogovoriti smanjenje buke u ugostiteljskim objektima. Zbog pojačane glazbe u kafićima i restoranima ljudi glasnije razgovaraju što može doprinijeti širenju koronavirusa, tvrde u Stožeru.

 

Tomislav Jelisavac bio je čovjek od najvećeg povjerenja Dražena Barišića / Foto: Gorica.hr
  • Predsjednik Uprave VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac izašao je iz istražnog zatvora u Remetincu nakon što je dopunio svoj iskaz. Pretpostavlja se da je priznao djelo i da je pritom dodatno optužio još nekoga, možda čak i gradonačelnika Barišića.
  • Tomislav Jelisavac, tri dana nakon izlaska iz Remetinca, više nije predsjednik Uprave VG Vodoopskrbe. Jelisavac je razriješen dužnosti, a za novog predsjednika uprave imenovan je Krunoslav Višić, inače zaposlenik ove tvrtke u sektoru razvoja i gradnje
  • ZET nastavlja voziti Goričane i dalje jer je postignut dogovor Grada Velike Gorice i zagrebačkog prijevoznika. Za sada je osiguran prijevoz ZET-a do kraja 2020. godine.

Sutra ne propustite treći nastavak Retrovizora 2020.: Nezabilježenih 90 dana u povijesti Velike Gorice

 

 

Objava Retrovizor 2020. godine (3. dio): Iznenađujući izbori, kratak ljetni odmor i onda bomba – gradonačelnika Barišića odvode u zatvor pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.


Gorica pobjedom zaključila godinu