Prijava

Vaša prijava

Retvorizor 2020. (4. dio): Afera s Petekom i koronavirus tresli su Goricu, a godinu smo završili vidajući rane nakon strašnog potresa

[]

Portal Gorica.info donosi vam pregled 2020. godine u kojoj smo se naučili živjeti u “novom normalnom“ zbog koronavirusa, koji je doslovce čitave godine harao svijetom. Bila je ovo zanimljiva godina i u našem gradu, prepuna neočekivanih političkih obrata, godina u kojoj smo već dva puta izlazili na izbore, a oni treći, lokalni, čekaju nas u trećoj nedjelji svibnja sljedeće godine. Predizborna kampanja već je počela.

Čitave godine tresli su nas potresi. Prvi val intenzivnih potresa na zagrebačakom području pogodio nas je u ožujku. Krajem prosinca Petrinju i okolicu pogodio je i onaj katastrofalan – poginulo je sedmero ljudi, razrušene su tisuće kuća, javnih objekata, crkava… Štete ima i na širem goričkom području. Hrvatska se ponovno ujedinila u pomoći stradalima.

U toj 2020. godini u fotelji gradonačelnika promijenila su se već trojica, a jedan od njih čitavu je jesen proveo u istražnom zatvoru osumnjičen za političko-koruptivnu aferu nezabilježenu u Velikoj Gorici.

No, bilo je i lijepih stvari. Gorički sportaši često su nas uveseljavali svojim uspjesima, imamo sjajne učitelje i učiteljice i sugrađane velikih srca koji pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija…

Pogledajmo što je obilježilo ovaj posljednji kvartal 2020. godine. U tih 92 dana dogodilo se više događaja nego u tri “normalne“ godine.

LISTOPAD

Sa sjednice Gradskog vijeća koja bi se najbolje mogla opisati onom narodnom “tresla se brda, rodio se miš“ / Foto: Gorica.info
  • Mjesec počinje sjednicom Gradskog vijeća kojoj je, prema zamislima oporbe, u fokusu trebala biti aktualna situacija u Velikoj Gorici jer je od uhićenja gradonačelnika Dražena Barišića prošlo tek nešto više od dva tjedna. Počelo je žestokim napadima oporbe. Pokušali su SDP-ovci staviti temu aktualne situacije na dnevni red, ali ih je vladajuća većina odbila. Nakon toga su SDP-ovci napustili sjednicu. Potom je većina uglavnom bez problema plovila po ostalim točkama dnevnog reda, kao što je to napravio i v.d. gradonačelnik Ervin Kolarec. Dojam je da oporba nije dobro iskoristila šansu za političko poentiranje koja se rijetko pruža.
Lovrićev gol Hajduku iz penala / Foto: Gorica.info
  • Na početku listopada Gradski stadion u Velikoj Gorici bio je poprište jedne od najnapetijih utakmica 2020. godine  u Hrvatskoj. Stigao je Hajduk, Kahlina je slavio 150. nastup u dresu Gorice. Poveo je Hajduk golom iz 11-erca na kraju prvog poluvremena. Na isti način izjednačuje Lovrić. U 77. Gorica je povela. U glavnoj ulozi je VAR, suca Batinića kao da nema na terenu. U 100. minuti novi penal za Hajduk. Jairo ne puca loše, ali Kahlina brani. Tekma za infarkt, kako bi rekao legendarni Mladen Delić.
  • Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je popis 504 najuspješnijih učitelja u školskoj godini 2019./2020. Među njima je i osmero učitelja i nastavnika iz Velike Gorice.
  • Velika Gorica dobila je svoju prvu sunčanu elektranu na krovu osnovne škole u Novom Čiču. To je prva u nizu elektrana koje se planiraju postaviti na krovove zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Velike Gorice, objavili su iz gradske uprave.
  • Katja Matković Mikulčić, ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica, ovogodišnja je dobitnica Kukuljevićeve povelje – najvećeg nacionalnog strukovnog priznanja u području knjižničarstva.
  • Jedna od najaktivnijh velikogoričkih humanitarnih udruga, VG Legacy, pokreće akciju skupljanja novca za opremanje goričke Hitne pomoći. Na predstojećem Gastru Turopolja prodavat će kolače i sarmu i skupljati novac za Hitnu.
  • Novi šef SDP-a Peđa Grbin navratio u Veliku Goricu kako bi obišao štandove na Gastru Turopolja, razgovarao s Goričanima i održao press konferenciju. Štandovi su misteriozno nestali, iako su još to jutro bili u parku kod Muzeja Turopolja. Navodno su uklonjeni zbog najave kiše, ali se čini da je tu prste umiješala i politika.
  • Na ulazu u zgradu Vlade napadač otvorio vatru iz kalašnjikova. Ranio je jednog policajca i pobjegao. Počinio je samoubojstvo. Otvara se pitanje o sigurnosti najviših državnih dužnosnika i institucija.
MK Velika Gorica na prvenstvu u Zaprešiću
  • Uspješan nastup goričkih atletičara na prvenstvu Hrvatske u cestovnom trčanju održanom u Zaprešiću.
  • U Hrvatskoj počinje cijepljenje protiv gripe. Nikad veći interes među građanima.
  • Sve više razreda u velikogoričkim školama prelazi na online nastavu zbog brzog širenja koronavirusa.
  • Još je dvjestotinjak dana do lokalnih izbora. Istražili smo može li aktiviranjem na goričkom području odnose na desnici poremetiti Škorin Domovinski pokret, odnosno može li to isto na ljevici napraviti platforma Možemo!
  • Završena je energetska obnova dvije velikogoričke osnovne škole, Nikole Hribara i Vukovina, koje su sada ugodniji, sigurniji i zdraviji prostor za učenje i rad.
Alan Šembera i koordinator Mosta za Veliku Goricu Damir Slojšek / Foto: Most
  • Gradska oporba nikako se ne može dogovoriti o zajedničkom nastupu. Most ih poziva da se ujedine i zajedno sazovu sjednicu Gradskog vijeća o stanju u gradu. Damir Slojšek ističe da se poziv najviše odnosi na gorički SDP.
  • Koronavirus poharao svlačionicu HNK Gorice. Zaraženo je 13 igrača i tri člana stručnog stožera. Tjedni će proći dok se ekipa vrati na prvoligaške terene. Prije toga koronavirus je zabilježen i u ekipi trećeligaša NK Kurilovca. Nekoliko dana kasnije ugovor s Goricom do 2023. godine potpisuje njen najbolji igrač Kristijan Lovrić.
  • Gorica.info otvara temu o tome što će se dogoditi ako Barišić podnese ostavku na mjesto gradonačelnika. U tom slučaju kormilo grada od Ervina Kolarca preuzima Krešimir Ačkar.
Barišić i Petek zajedno su osumnjičeni u korupcijskoj aferi
  • Nastavljaju curiti transkripti iz Afere Elektrocentar Petek. Objavljen onaj u kojem se Krešo Petek hvali kako je srušio natječaj za javnu rasvjetu u Velikoj Gorici jer ga je na njemu pobijedio drugi ponuđač. Petek kaže “ak ništa drugo, ja poništim“ i time u nove probleme stavlja goričkog gradonačelnika Barišića. I Barišiću i Peteku produžuje se pritvor za još dva mjeseca, do sredine prosinca 2020.
  • Epidemija koronavirsa ubrzano se širi Hrvatskom. Tog 25. listopada obara se novi crni rekord s 2421 novim slučajem, priprema se ponovno aktiviranje zagrebačke Arene za prijem bolesnika. Sredinom mjeseca prvi je puta preskočena psihološka granica od tisuću novozaraženih. Zbog brzine razvoja epidemije svi se pitanju kako dalje.
  • Zbog povećanog broja zaraženih gorički Stožer Civilne zaštite objavio mjere za posjete grobljima – obavezne maske, mise samo na otvorenom, sve će nadzirati covid redari.
  • Samoizolacija osoba koje su bile kontakt onih zaraženih koronavirusom smanjuje se s 14 na deset dana.
2020.
Neviđen način saniranja nogostupa – Stepinčeva ulica u Velikoj Gorici / Foto: Gorica.info
  • Gorica.info u inspekciji gradskih ulica i nogostupa. Samoprozvani grad zrakoplovstva postao je grad rupa, prekopanih ulica i razrovanih nogostupa. Nakon objave teksta odmah je saniran nogostup između pošte i Elektre.
  • U Hrvatsku stigli brzi testovi za otkrivanje koronavirusa.
  • Čudo u Velikoj Gorici! Grad koji je godinama sinonim za netransparentnost, koji je posebno pojačan aktualnom aferom u koju je uključen gradonačelnik Barišić, pozvao je građane da aktivnije sudjeluju u izradi proračuna 2021. Objavili su anketni upitnik na gradskim stranicma kojeg svatko može ispuniti.
  • Mjesec je završio prosvjedom ispred KB Dubrava koja je pretovorena u covid bolnicu. Više desetaka liječnika i medicinskih sestara željeli su upozoriti na teško stanje u toj bolnici.
  • U listopadu su, među ostalima, preminuli: američki glazbenik Eddie Van Halen (65), hrvatski sociolog i političar Slaven Letica (73), legendarni nogometaš Slaven Zambata (80) i najbolji James Bond škotski glumac Sean Connery (90).

STUDENI

  • Zapalila se trafostanica kod Konzuma. Velikogorički profesionalni vatrogasci ugasili su požar, dio grada tijekom noći bio bez struje, kvar je otklonjen.
  • Objavljena je nova lista srama. Evo tko su najveći porezni dužnici u Velikoj Gorici, a jedan od njih je i pri samom vrhu hrvatske liste neplatiša obveza.
KB Dubrava postala je isključvo covid bolnica
  • Klinička bolnica Dubrava postala je isključivo Covid bolnica. Otkazani su svi dogovoreni pregledi, u bolnicu mogu samo oboljeli od koronavirusa.
  • Velikogorički umirovljenici s mirovinama do 2000 kuna dobit će božićnice. Umirovljenici koji imaju mirovine do 1000 kuna dobit će božićnicu od 400 kuna, a onima koji imaju mirovine od 1000,01 kuna do 2000 kuna bit će isplaćena božićnica od 200 kuna.
  • Preminuo je Krešo Hubak (60), istaknuti velikogorički političar, član i dužnosnik HDZ-a, bivši dogradonačelnik i čelnik Vatrogasne zajednice
  • Još jedan osumnjičenik iz afere Elektrocentar Petek izašao je iz Remetinca, a Dražen Barišić je ostao u pritvoru. Izašao je i Ljubomir Perušić, jedan od 12 uhićenih u aferi koja već dva i pol mjeseca trese hrvatsku političku scenu. Perušić, koji je u ponedjeljak pušten da se brani sa slobode, osumnjičen je u kraku afere koji vodi u Veliku Goricu do gradonačelnika Barišića i navodnog namještanja javne nabave za obnovu javne rasvjete tvrtki Elektrocentar Petek.
2020.
Gradska uprava bila je uhljebistan i prije 2020. / Foto: Gorica.info
  • Gorica.info istražila je kako je velikogorička gradska uprava narasla u posljednjih 20 godina. Koliko je novozaposlenih u gradskoj upravi u tri mandata Dražena Barišića, koji je gorički gradonačelnik od 2000. do danas imao najplodniji mandat po novim zapošljavanjima? Što od svega toga imaju Velikogoričani pročitajte ovdje.
  • Na pet frekventnih točaka u Velikoj Gorici postavljene su kamere za video nadzor. 
  • Gradsko parkiralište u Pucekovićevoj ulici je završeno. Službeni rok za završetak radova je bio 15. studenog, radovi su završeni prije roka. Radove su izveli djelatnici VG Komunalca, projekt je vrijedan 2,2 milijuna kuna.
  • Promet i javni prijevoz trebali bi biti u fokusu gradskog proračuna za 2021., a gradnja medicinskog centra i osiguranje besplatnih udžbenika trebali bi biti najbitniji projekti velikogoričke gradske uprave. Što Velikogoričani smatraju prioritetima pokazala je online anketa o proračunu Velike Gorice za 2021. godinu. Anketu je od 29. listopada do 8. studenoga ispunilo 763 ljudi.
  • Gorica.info objavila je tekst o Planu građevinskih projekata za 2021. Plan građevinskih radova na komunalnoj infrastrukturi je upola skromniji nego 2020. Procijenjena vrijednost svih radova je samo 21,84 milijuna kuna. Prije godinu dana gradska je vlast planirala u 2020. godini za komunalne projekte potrošiti gotovo 53 milijuna kuna. Nitko više ne spominje najavljene rotore i vanjske bazene.
2020.
Velikogorička oporba prvi puta ujedinjena u 2020. godini / Foto: Gorica.info
  • Gorička oporba u zajedničkoj akciji. Traže izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća zbog posljedica uhićenja gradonačelnika na funkcioniranje grada. Predsjednik kluba vijećnika SDP-a Damir Šimunić podnio je zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice. Sjednica će imati samo jednu točku dnevnog reda i to aktualnu političku i gospodarsku situaciju u našem gradu. 
  • Smotra zimske službe VG Komunalca. Sva mehanizacija je spremna za zimske uvjete, osigurano je 1.500 tona soli i 600 tona sipine.
  • Bruno Škrinjarić i Renata Horvatek, atletičari MK Velika Gorica, ostvarili su sjajne rezultate na plitvičkom polumaratonu. Kući se vraćaju s brončanim medaljama.
  • Nakon više od mjesec dana oporavka u KBC-u Sestre Milosrdnice u Zagrebu, Oskar Fiuri, policajac ranjen na Markovom trgu, pušten je na kućno liječenje.
  • U Hrvatskoj je donijeta prva nepravomoćna presuda zbog širenja koronavirusa. Presudu je donio Općinski sud u Virovitici koji je zbog tri djela širenja i prenošenja zaraznih bolesti 62-godišnjaka uvjetno kaznio na godinu dana zatvora uz rok kušnje od tri godine.
  • Policija uhvatila mladog poštara (22) iz Velike Gorice koji je krao pakete s mobitelima, a onda ih prodavao preko interneta. Na ukradenim mobitelima zaradio je 210.000 kuna.
  • Izrečena rekordna kazna vozaču zbog prometnih prekršaja. Mora platiti 45.000 kuna i ne smije voziti pune dvije godine.
vili beroš 2020.
Ministar Beroš je u 2020. prebolio koronavirus
  • Ministar zdravstva Vili Beroš pozitivan je na koronavirus. Ministar Beroš peti je ministar iz Vlade koji se zarazio koronavirusom.
  • Žestoka borba u županijskom HDZ-u za pozicije. Jedan kandidat dobio je kutiju s nekoliko mrtvih kokoši kojima je odrubljena glava.
  • Šibenik – Gorica 1-3: Sjajan povratak goričkih nogometaša nakon 34 dana pauze od Prve HNL. Bili su bolji i bolje su iskoristili pomoć bure.
  • Gorička politička scena bogatija je za jednu novu stranku. Osnovan je velikogorički ogranak Domovinskog pokreta Miroslava Škore.
  • U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila na 19. kilometru autoceste A1 u smjeru Karlovca, poginule su četiri osobe, a pet ih je teško ozlijeđeno. U nesreći su sudjelovali kamion i kombi.
  • Dražen Bošnjaković, HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar pravosuđa, žestoko se obrušio na garnituru koja je proteklih godina vodila HDZ u Zagrebačkoj županiji. Najviše se na meti kritika našao velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić, koji je do pritvaranja vodio županijsku organizaciju HDZ-a.
Krešiir Ačkar nije imao protukandidata za mjesto šefa goričkog HDZ-a
  • Velikogorički HDZ-ovci izašli su na nastavak unutarstranačkih izbora. Budući je za predsjednika gradskog odbora HDZ-a bio samo jedan kandidat, Krešimir Ačkar, jasno je da je on morao i pobijediti. Dobio je, na kraju 785 glasova, a 81 listić bio je nevažeći. Najzanimljivije je bilo nadmetanje za tri mjesta zamjenika predsjednika velikogoričke gradske organizacije HDZ-a. Nakon brojanja glasova najviše su dobili Jurica Mihalj (458), Ervin Kolarec (428) i Ivan Rak (362).
  • U zaostaloj utakmici 10. kola Prve HNL Gorica je pobijedila Varaždin 1:0. Goričani su s utakmicom manje, učvrstili treće mjesto na ljestvici iza prvog Dinama s tri i drugog Osijeka s jednim bodom viška.
  • Istražni postupak protiv Dražena Barišića je, prema našim informacijama, zapeo. Od četrdesetak svjedoka, koliko bi ih trebalo ispitati u Barišićevom slučaju, završeno je ispitivanje njih desetak. A jedan od dva razloga zbog kojeg je goričkom gradonačelniku određen pritvor je upravo mogućnost utjecaja na svjedoke.
Dio pokretača Inicijative za bolju Goricu – Mataković, Senegović i Šembera / Foto: Gorica.info
  • Inicijativa za bolju Goricu, koju je pokrenula skupina Velikogoričana predvođena Alanom Šemberom, predstavila se javnosti. Uz Šemberu, na predstavljanju su bili Hrvoje Senegović, Zoran Lovrić i Igor Fiolić. Poručili su da nisu politička stranka, ali ne žele samo stajati sa strane gledajući kako se gradski problemi nagomilavaju. Želimo dati svoj doprinos i prijedloge kako riješiti probleme – kazali su osnivači Inicijative.
  • Nesavjesni zaraženi građani i dalje uporno krše izrečene mjere liječenja od korone. Zagrebačka policija objavila je dva slučaja kršenja izolacije zbog zaraze koronavirusom zbog čega su prekršitelji dobili kaznenu prijavu zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti. Zaraženi muškarac pokušao je otputovati iz Hrvatske, a jedna je žena došla u ljekarnu.
  • U studenom su nas, među ostalima, napustili: poznati novinar i pripovjedač Mladen Kušec (82), hrvatska dramska diva Vera Zima (67), književnica Anđelka Martić (96), nogometaš i nogometni trener Krasnodar Rora (75), pjevač Krunoslav Kićo Slabinac (76), političar Anto Kovačević (68), kipar Ivan Kožarić (99), glumac Mustafa Nadarević (77), svjetska nogometna legenda Diego Armando Maradona (60) i hrvatski glumac Špiro Guberina (87).

PROSINAC – MJESEC DUG KAO GODINA…

  • Gorica.info objavila je priču o zoni sumraka na parkiralištu preko puta željezničke stanice. Goričani koji putuju vlakom za gradsku upravu su građani drugog reda. Osvijetljena je samo željeznička stanica, ali ne i parking na kojem putnici ostavljaju automobile. HŽ infrastruktura tvrdi da nije nadležna za rasvjetu, a Gradska uprava ne odgovara na novinarska pitanja.

  • Bandićeva svinjska mast: Brendirali mast imenom Milana Bandića, donirali je Crvenom križu i potpalili političke strasti u Velikoj Gorici.
  • Otvoren mljekomat kod doma zdravlja. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pozvala je Goričane da kupuju domaće mlijeko.
  • Pao je prvi snijeg ove zime. Velika Gorica se zabijelila 2. prosinca 2020., a VG Komunalac krenuo je u akciju čišćenja cesta, ulica i nogostupa.
  • Peticija za uređenje Tomaševićeve ulice. Građani traže od goričke gradske uprave rekonstrukciju ulice koju nitko nije uređivao od 1975. godine. Peticiju je potpisalo 320 stanovnika te ulice, ali i 146 online potpisnika.
  • Ervin Kolarec poručio građanima koji su potpisali peticiju: Ulica Stjepana Tomaševića sljedeće godine ide u rekonstrukciju, sve je u planu za 2021. godinu.
  • Država daje subvencije vlasnicima zatvorenih kafića, restorana, teretana: Dobit će do 4000 kuna za svakog radnika.
  • Uvedene su kazne za nepridržavanje epidemioloških mjera koje su stupile na snagu 5. prosinca. Kazne je tankom većinom glasova donio Sabor, za kažnjavanje je bilo 76, a protiv 53 zastupnika.

  • VG Čistoća objavila da svi koji su zbog epidemioloških mjera zatvorili poslovni objekt ne trebaju platiti račun za odvoz otpada za prosinac.
  • Covid-19 hara Hrvatskom. Početkom prosinca dnevno bilježimo više od 4 tisuće novozaraženih osoba. Raste i broj umrlih. Šest naših županija ujedno je i šest najlošijih regija u Europi po sedmodnevnoj incidenciji.
  • Gorica.info objavila je priču goričkog liječnika Ivana Bekavca, specijalista anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, inače zaposlenog u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, koji se odlučio pridružiti borcima protiv Covida-19 na prvoj liniji obrane – u Covid bolnici Dubrava.
  • Turopoljsko srce naziv je humanitarne akcije koja se već dvije godine odvija tijekom prosinca. Novac se prikupljao aukcijom dresova i slika, te na humanitarnom nogometnom turniru. Ove su godine, naravno, sve aktivnosti prilagođene novom normalnom načinu života.
  • Objavljena lista najboljih hrvatskih liječnika i stomatologa Najdoktor 2020. Na listi najboljih našlo se i troje velikogoričkih liječnika: ginekologinja Marija Đuričić-Dokmanović, pedijatrica Ružica Vasari-Talanga i radiolog Nikola Ivan Leder.
Predsjednik Gradskog vijeća Neven Karas, lider oporbe Damir Šimunić (SDP) i v.d. gradonačelnik Ervin Kolarec / Foto: Gorica.info
  • Održana je 24. sjednica Gradskog vijeća u kino dvorani koja je trajala punih osam sati. Umjesto filma gradski vijećnici pod zaštitnim maskama donijeli su rebalans i proračun. Oporba je tražila ostavke Barišića, Kolarca, Ačkara i Karasa zbog afere Elektrocentar Petek, vladajuća većina ih je odbila.
  • Gorica prošla Lokomotivu 3:1: Ušli su u 1/4 finale nogometnog Kupa, Lovrić ponovno igrač utakmice, Kahlina opet skinuo jedanaesterac.
  • Gradska organizacija HDZ poslala je medijima priopćenje u kojem tvrdi da su u Gorici napravili projekte koji ostaju, a to je sada priznao i SDP, koji nije napravio niti jedan projekt u našem gradu.
  • Osnovana podružnica Domovinskog pokreta Zagrebačke županije: Velikogoričan Domagoj Lovrić izabran za predsjednika.

  • Rat priopćenjima velikogoričkih stranaka se nastavlja. Na HDZ-ove tvrdnje o projektima i uspjesima u tri mandata odgovorili iz SDP-a.
  • Književna nagrada Albatros za 2020. godinu dodijeljena je Ani Narandžić za zbirku kratkih priča Što je život bez stereotipa.
  • Gorička hitna kupuje novi poslovni prostor. Županijska skupština dala im je suglasnost da podignu kredit na pet godina.
  • Mještani Kuča peticijom od Grada traže uređenje nogostupa u Ulici Franje Lučića, postavljanje nadstrešnice na stanici i uspornika prometa kako bi zaštitili školarce.
  • Dan grada Velike Gorice obilježen u skladu “novim normalnim“. Uručena priznanja našim sugrađanima koji su istinski ponos našeg grada.
  • Najavljuju se strože epidemiološke mjere prije Božića. Vraćaju se propusnice za kretanje između županija.
  • Liječnik Ivan Bekavac kandidat je Mosta za velikogoričkog gradonačelnika.
  • Bjeličin Osijek pao u Velikoj Gorici. HNK Gorica je bila toliko dominantna da Osječani mogu biti sretni s konačnim porazom od samo 4:1
Ervin Kolarec bio je v.d. gradonačelnik Gorice do 15. prosinca 2020. / Foto: Gorica.info
  • U velikom intervju za Goricu.info Ervin Kolarec, v.d. gradonačelnika Velike Gorice najavio je da se intenzivno traži rješenje za prijevoz.
  • Vatromet za Svetu Luciju, Dan Velike Gorice: Unatoč epidemiološkim ograničenjima, dašak veselja donio je vatromet koji je obasjao nebo.
  • U Gorici već je počeo rat plakatima. Do lokalnih izbora još je pola godine, ali se politički protivnici ne štede – u fokusu gradonačelnik i korupcija.
  • Dražen Barišić dao je ostavku na dužnost gradonačelnika, iznio dopunu obrane te je nakon toga pušten iz istražnog pritvora. Novi čelni čovjek našeg grada je Krešimir Ačkar, koji je naslijedio Ervina Kolarca.
  • Udruga Nismo same organizira humanitarnu akciju. Podržite projekt taxi prijevoza na kemoterapiju žena oboljelih od raka.
  • Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje od 15. prosinca počet će zaprimati zahtjeve za priznanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe. Nacionalna naknada za starije osobe iznosi 800 kuna mjesečno.
  • Najslađa priča iz Velike Gorice. Čokolada u svim oblicima i ručno rađene zamamne delicije obitelji Marković osvajaju tržište i ljubitelje slastica.
  • Rotary klub Velika Gorica održao je tradicionalnu božićnu humanitarnu akciju. Ovoga puta uljepšali su blagdane potrebitima u župi Novo Čiče.
2020.
2020. je definitivno bila godina HNK Gorice / Foto: HNK Gorica
  • Iza HNK Gorice je polusezona za pamćenje. Godinu 2020. završili su 4:2 pobjedom nad Hajdukom na Poljudu. Prije toga su na domaćem terenu pregazili do tada nepobjediv Osijek s 4:1. Na kraju 2020. su čvrsto treći na ljestvici Prve HNL, a ušli su i među osam najboljih u nogometnom Kupu. Svi vjeruju da ovoga puta moraju izboriti plasman u pretkolo Europske lige.
2020.
Sportsku 2020. uljepšale su hrvatske rukometašice s europskom broncom / Foto: Matej Crnogaća
  • Rukometašice Hrvatske su na Europskom prvenstvu 2020. napravile pravo čudo. Otišle su kao totalne autsajderice, a vratile su se s broncom. Među njima je i jedna Velikogoričanka – Dora Krsnik koju su svečano dočekali i u zgradi gradske uprave.
  • Božić smo dočekali kao nikada do sada. Nije bilo posjeta obitelji i prijateljima, za prelazak županijskih granica trebale su propusnice, mise polnoćke trebale su završiti do 22 sata… sve prema dodatnim pooštrenim epidemiološkim mjerama.
  • Marina Mužek, učiteljica goričke OŠ Eugena Kvaternika, dobitnica je Nagrade Ivan Filipović, učiteljskog Oscara za 2020. godinu
27. prosinac 2020. godine ostat će zapisan u povijesti jer je tog dana u Hrvatskoj cijepljena prva osoba
  • Prva cijepljena osoba u Hrvatskoj je gospođa Branka Aničić (81) iz Doma za starije na Trešnjevci. Nakon cijepljenja bila je sretna, nasmijana i poručila je da se svi trebamo cijepiti.
  • Utorak, 28. prosinca, između 6:15 i 6:30 sati niz snažnih potresa, magnitude oko 5 po Richteru, pogađaju Petrinju i okolicu. Šteta je znatna, srećom nema žrtava. Stižu premijer Plenković i predsjednik Milanović i obećavaju pomoć. Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović kaže da pomoć mora biti brza.
Središte Petrinje je uništeno / Foto: Vlada RH
  • U srijedu, 29. prosinca, u 12:19 sati strahovit potres magnitude 6,2 po Richteru s epicentrom pokraj Petrinje poharao je središnju Hrvatsku. Poginulo je sedmero ljudi, središte Petrinje je razrušeno, sela oko tog grada su uništena, ogromna je šteta u Sisku, Glini i ostalim dijelovima Banije. Dosta je oštećenih objekata u Pokupskom i Kravarskom u kojem je središnja crkva uništena.
apel
Pomoć je potrebna i stradalima u Kravarskom i Pokupskom
  • U pomoć priskaču svi. Organizira se cijela Hrvatska. Jedinstvo kakvo nismo vidjeli od Domovinskog rata.
  • Ljudi na poharanom području provest će noć u automobilima ili na otvorenom. Otvaraju se prihvatni centri, ali neki ne mogu ili ne žele napustiti svoje kuće. Uskoro će na Baniju početi stizati kamp kućiće i mobilne kućice koje će olakšati smještaj ljudima.
Plenković sa suradnicima stiže u Pokupsko
  • Premijer Andrej Plenković s ministrima obilazi stradala područja, pred kraj dana dolazi u Pokupsko i Kravarsko. Na terenu je i predsjednik Republike Zoran Milanović.
  • Već popodne nakon potresa ljudi koji su ostali bez krova nad glavom pristižu u Veliku Goricu. Za prihvat je pripremljena gradska sportska dvorana, a prvi ljudi smještaju se u hotel Garden Hill. Tamo ih dočekuje i v.d. gradonačelnik Krešimir Ačkar. Vlasnici još nekih goričkih hotela stavili su svoje objekte na raspolaganje.
  • Goričani se odmah nakon šoka od potresa organiziraju i počinju skupljati pomoć. Volonteri je odvoze na Baniju, pune se skladišta goričkog Crvenog križa pa se organiziraju dodatna, pomoć se direktno donosi u objekte gdje su smješteni ljudi koji su morali napustiti svoje kuće… Veliko je srce Velikogoričana.
  • Stanovnici općine Pokupsko pretrpjeli su velike štete. Načelnik Božo Škrinjarić kaže da praktično nema kuće koja je iz potresa izašla neoštećena.
  • U općini Kravarsko oštećeno je 500 objekata. Na stotinu su štete izuzetno velike.
V.d. gradonačelnik Krešimir Ačkar danonoćno je na terenu / Foto: Gorica.hr
  • Bilanca potresa u Velikoj Gorici: desetak kuća neupotrebljivo, dosta oštećenja krovova i dimnjaka, građani prijavljuju i štete po zgradama, posebno je stradao Dubranec. Vatrogasi su imali stotine intervencija nakon potresa. Oštećena je i zgrada gradske uprave, a na Muzeju Turopolja dimnjak.
  • Potresi se nastavljaju. Puno je onih slabijih, ali svaki dan ima i po nekoliko onih magnitude veće od 3,5 koji mogu dodatno oštetiti već oštećene objekte, a takva podrhtavanja tla osjete se i u Velikoj Gorici. Ima i potresa jačih od 4,5 po Richteru od kojih se strah među ljudima širi skroz do Zagreba.
2020.
Crkva NBDM do daljnjeg je zatvorena / Foto: Gorica.info
  • Crkva Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici zatvorena je na Staru godinu. Razlog su oštećenja na zvoniku pa se do daljnjeg u toj središnoj goričkoj crkvi neće služiti mise. Posljednja je to vijest koju je u 2020. godini objavila Gorica.info
  • U prosincu je preminula legendarna hrvatska sportašica i sportska novinarka Milka Babović (92), novinar Željko Matić (59), glumac Pero Kvrgić (93), bivši gospićko-senjski biskup Mile Bogović (81), nogometni trener Otto Barić (87) i autor popularne Kviskoteke Lazo Goluža (84).

Ovdje pročitajte i ostale dijelove godišnjeg pregleda Retrovizor 2020:
Prvi dio (siječanj – ožujak)
Drugi dio (travanj – lipanj)
Treći dio (srpanj – rujan)

 

 

 

 

 

 

 

 

Objava Retvorizor 2020. (4. dio): Afera s Petekom i koronavirus tresli su Goricu, a godinu smo završili vidajući rane nakon strašnog potresa pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.