Prijava

Vaša prijava

Gorica nakon razornog potresa: Vatrogasci skidaju oštećene dimnjake, trake oko opasnih zgrada, “ranjena“ crkva, polomljene ploče na grobljima…

[]

Velika Gorica deset dana nakon razornog potresa vida rane. Gradom se ne može bezbrižno hodati kao do 12:19 sati te srijede, 29. prosinca, kada se sve zatreslo kao da je smak svijeta. Nije naš grad, srećom, ni približno stradao kao Petrinja, Glina, Pokupsko ili Kravarsko, ali štete ima dosta i svakim je danom sve vidljivija.

Upozoravajuće trake oko zgrada s kojih prijeti opasnost

I sa svakim novim jačim podrhtavanjem tla oštećenja se povećavaju. Do prije deset dana Goricom su ljudi šetali bez prevelike brige. Danas više nije tako. Na nekim mjestima ih trake upozoravaju da se ne približavaju previše zgradama s kojih bi moglo nešto pasti poput rasklimanog dimnjaka ili crijepa.

velika gorica, 9.1.2021.
Velika Gorica, 9. siječnja: Vatrogasci u Kurilovečkoj ulici / Foto: Gorica.info

Takvih prepreka ima i u središtu Gorice, a ne može se više prići ni središnjoj gradskoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije, koja je poprilično stradala. Prilaz crkvi je zabranjen i ograđen, a žuti toranj privremeno je fiksiran narančastim trakama koje su jasan podsjetnik svima na silinu potresa koji su zatresli i naš grad.

Vatrogasci su i dalje u akciji saniranja šteta

Gorički vatrogasci i dalje su stalno u akciji. Nije rijetkost susresti njihova vozila zaustavljena pod plavim rotirkama u nekoj ulici pokraj kuće dok vatrogasci skidaju u potresu oštećen dimnjak… Dosta je takvih dimnjaka koji prijete prolaznicima.

Gorica, 9.1.2021.
Na krovu zgrade u Dobrilinoj su potencijalno opasni dimnjaci. Zgrada je ograđena vrpcama / Foto: Gorica.info

Tako je i u velikoj zgradi u Dobrilnoj ulici preko puta Eurospina, koja je čitava ograđena trakama jer se na krovu nalaze nesigurni cigleni dimnjaci. Iz daljine se vide tri gotovo srušena dimnjaka, a očito treba pregledati i ostale koji bi mogli također biti oštećeni u potresu. Zato stanarima te zgrade ovih dana i nije baš najugodnije kada moraju ući ili izaći iz njih i proći ispod potencijalno opasnog krova.

groblja
Sva gorička groblja su oštećena u potresu, ovo je snimljeno na središnjem gradskom groblju / Foto: Čitateljica Gorice.info

U blizini je i gradsko groblje. Na njemu također ima nadgrobnih ploča koje su srušene pod snagom tla koje se treslo. Iz VG Komunalca kažu da su sva groblja na području grada pretrpjela oštećenja.

Gorica će sanirati rane i opet biti “ona stara Gorica“

A koliko je tek oštećenja u stanovima i kućama koja se ne mogu vidjeti s ulice. U gradskim službama tvrde da ih je do sada prijavljeno 700, ali ih je sigurno puno više. Neki vjerojatno niti neće prijaviti oštećenja, pogotovo ako nisu velika, nego će ih sami sanirati.

gorica
Ovakve i sličnje “manje“ štete mogu se vidjeti u većini goričkih domova / Foto: Gorica.info

– Ovo su štete na pregradnim zidovima i nisu velike. Nećemo to ni prijavljivati, nego ćemo ih sami sanirati. Ima puno više onih koji su jako stradali i kojima je žurna pomoć prijeko potrebna – kažu nam mladi supružnici koji s malim djetetom žive u jednoj od goričkih zgrada.

Velika Gorica deset dana poslije razornog potresa nije isti grad kao što je bila negdje oko Božića. Gorica danas vida svoje rane. No one će, kao i sve rane, zacijeliti, tlo će se smiriti, zgrade, krovovi i dimnjaci će se urediti, pukotine na zidovima u kućama i stanovima pokrpati i prekriti svježom bojom. Gorica će i dalje, ponajviše zbog svojih stanovnika biti velika, lijepa i nama najdraža. Ovo je samo prolazna faza koja će, kao i sve što je prolazno, proći…

Objava Gorica nakon razornog potresa: Vatrogasci skidaju oštećene dimnjake, trake oko opasnih zgrada, “ranjena“ crkva, polomljene ploče na grobljima… pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.