Prijava

Vaša prijava

Predstavljamo autoricu stripa o Tomeku: Goričanka Paula Ivatović svakodnevno na Instagramu nasmijava svoje pratitelje zanimljivim crtežima

[]

Ako pratite Instagram možda ste primijetili profil @0k0lo sa stripovima o Tomeku, djetetu odraslog oblika s velikim očima i jajastom glavom. Iza ovog zanimljivog profila i stripa krije se 22-godišnja Goričanka Paula Ivatović.

Paula je vrlo rano znala što želi biti, oduvijek je voljela crtati. Kako kaže, talent je otkriven još u osnovnoj školi slikom cvijeta s tri latice.

– U početku sam crtala pod mentorstvom kustosice Muzeja Turopolja Dragice Dade Modrić. Nakon završene osnovne škole bilo je sigurno da ću upisati Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Tamo sam dobila mnogo prilika za sudjelovanje u raznim projektima zahvaljujući svojim profesorima, a i projektima koja je organizirala škola Češke besede – otkriva nam Paula Ivatović.

Pred Paulom se otvorio cijeli spektar mogućnosti, ali, kako priznaje, izgubila se i više nije bila uvjerena što točno želi. Upisala je Tekstilno-tehnološki fakultet, smjer Tekstilna tehnologija i inženjerstvo.

– Shvatila sam vrlo rano da to nije zvanje koje želim završiti. Ispisala sam se, zaposlila i pustila pitanje što želim biti za kasnije.

Ideja za profil došla je sasvim slučajno dok je Paula slušala radio.

– Vozila sam se u autu na putu do posla kada sam čula vijest da je netko u Vukovaru bacio televizor kroz prozor. To me nasmijalo i dovelo do razmišljanja koliko nas ima s takvim djetinjastim reakcijama. Počela sam tražiti takve šašave vijesti, začudilo me koliko ih ima svaki dan. Prvo sam mislila raditi nešto o takvim vijestima, ali onda sam se odlučila za priču o djetetu u odraslom obliku. I tako je nastao Tomek – kazala je Paula.

paula ivatović

Instagram stranicu pokrenula je u studenom prošle godine i od tada Paula svaki dan objavljuje nove stripove ili ilustracije. Cilj je nasmijati ljude glavnim šašavim likom, Tomekom.

– Nisam odmah otkrila svoje lice, sviđala mi se ideja da to bude misterija. Kako se skupio veći broj pratitelja odlučila sam otkriti tko sam. Pokrenula sam kviz i nakon kviza otkrila svoje ime i lice. Veliki postotak pratitelja mislilo je da sam muško, čak mi se jedan znatiželjni pratitelj javio i pitao zašto mi je glavni lik muško, jer zbog toga nije očekivao djevojku iza profila – ističe mlada strip crtačica.

– To je bilo pitanje koje je i mene intrigiralo, ali kako sam gledala nastale crteže još iz srednje s istim stilom često su bili muški likovi. Odgovor na to pitanje možda se skriva u crtićima koje sam gledala kao curica, a zanimljiviji likovi bili bi muški. Jedno znam, ne bih mijenjala Tomeka niti za jedan drugi lika – kazala je Paula.

paula ivatović

Paulu prate osobe različite dobi iz različitih mjesta.

– To je za mene posebnost ove stranice. Kako stranica raste iz dana u dan, radim na tome da jednog dana moj hobi postane posao. Planiram staviti više sadržaja na Facebook platformu da me mogu pratiti oni koji nemaju ili manje koriste Instagram – ističe Paula Ivatović.

Paula još nije dobila ponudu za objavljivanje stripa, no tko zna što budućnost sprema, voljela bi da se strip još negdje objavljuje, a ne samo na Intagramu.

paula ivatović

Objava Predstavljamo autoricu stripa o Tomeku: Goričanka Paula Ivatović svakodnevno na Instagramu nasmijava svoje pratitelje zanimljivim crtežima pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.