Prijava

Vaša prijava

Grad Velika Gorica priprema nove potpore poduzetnicima koji su oštećeni epidemiološkim mjerama: Bit će moguće dobiti i do 15.000 kuna

[]

Velika Gorica priprema potpore za poduzetnike čije je poslovanje pogođeno epidemiološkim mjerama koje je donio Stožer Civilne zaštite (SCZ). Upravo je završeno savjetovanje s javnošću o pravilniku koji regulira potpore i vjerojatno bi se uskoro moglo očekivati donošenje tog pravilnika.

Tko će moći tražiti potpore?

Dokument kojem je puni naziv Pravilnik o dodjeli potpora subjektima malog gospodarstva u djelatnostima pogođenim pandemijom COVID-19 mogao bi uskoro biti prihvaćen. Potom će v.d. gradonačelnik Krešimir Ačkar raspisati javni poziv na kojeg će se moći javiti obrtnici i mali poduzetnici s područja Velike Gorice. To bi moglo biti ubrzo.

Evo tko će moći tražiti te potpore:

  • subjekti kojima je odlukom SCZ  potpuno ili djelomično obustavljena gospodarska aktivnost
  • subjekti koji imaju najmanje 1 zaposlenu osobu u punom radnom vremenu (vlasnik ili zaposleni radnik)
  • subjekti koji nisu bili u blokadi prije donošenja Odluke SCZ odnosno prije obustave gospodarske aktivnosti
  • subjekti koji nemaju dugovanja prema Gradu Velikoj Gorici i trgovačkim društvima u vlasništvu Grada prije donošenja Odluke SCZ odnosno prije obustave gospodarske aktivnosti

Kriterij za dobivanje potpora jeste pad poslovnih prihoda. U pravilniku se navodi da je “prihvatljivi postotni udio pada poslovnih prihoda/primitaka u razdoblju u kojem je nastupila obustava poslovanja u odnosu na isto razdoblje prethodne godine iznosi najmanje 50%“.

No do potpora će moći doći i oni koji posluju manje od 12 mjeseci. Za njih će se udio pada računati usporedbom prihoda u mjesecu u kojem je nastupila obustava poslovanja s prethodnim mjesecom.

Koliko će iznositi maksimalna pomoć?

Visina potpore ovisit će o broju zaposlenih, a maksimalni iznos potpore po zaposlenom može biti do 3000 kn. Maksimalni broj zaposlenih za obračun potpore po obrtu ili trgovačkom društvu je 5. 

Ukoliko je ukupno zatraženi iznos sredstava veći od osiguranih sredstava, prednost imaju prijavitelji s većim postotnim padom poslovnih prihoda/primitaka.

Sredstva za isplatu potpora osigurana su u gradskom proračunu.

Slične potpore malim poduzetnicima Velika Gorica je dijelila i krajem lipnja prošle godine, nakon prvog lockdowna. Tada je za tu mjeru u proračunu bilo osigurano gotovo dva milijuna kuna, a potpore je dobilo 257 goričkih poduzetnika.

Objava Grad Velika Gorica priprema nove potpore poduzetnicima koji su oštećeni epidemiološkim mjerama: Bit će moguće dobiti i do 15.000 kuna pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.