Prijava

Vaša prijava

Velika analiza (2. dio): Kako se Facebookom koriste oni koji se spominju kao kandidati za goričkog gradonačlenika? Neki kao da i nisu iz našeg grada…

[]

Velika analiza Gorice.info danas će obraditi prisutnost na društvenim mrežama onih koji su već izrazili želju da postanu gradonačelnik našeg grada, kao i onih koji se u javnosti spominju da će ući u utrku za tu fotelju. Zasad ih nema puno, odnosno samo je jedan javno objavio kandidaturu.

Kao i u jučerašnjem prvom dijelu analize kandidate i potencijalne kandidate za goričkog gradonačelnika poredat ćemo prema broju prijatelja odnosno pratitelja na Facebooku. Ta je društvena mreža, naime, dominantna u komuniciranju goričkih političara i političkih stranaka s javnošću, a ostale mreže su nebitne.

Zvonimir Lovrić, Domovinski pokret

Domovinski pokret nije još objavio svog kandidata za gradonačelnika Velike Gorice. Iako se jedno vrijeme šuškalo da bi možda mogli podržati kandidata Mosta, budući su vrlo sličnih svjetonazorskih pogleda i desne ideologije, u zadnje vrijeme su u gotovo otvorenom sukobu s tom strankom.

Stoga se po goričkim političkim kuloarima počelo pričati kako bi kandidat za prvog Velikogoričana iz Domovinskog pokreta mogao biti dr. Zvonimir Lovrić. On je bio kandidat na srpanjskim parlamentarnim izborima u našoj VI. izbornoj jedinici, ali na kraju nije uspio ući u Sabor. Lovrić je i dugogodišnji prijatelj s Miroslavom Škorom što se može vidjeti i na njegovoj Facebook stranici. Lovrićeva stranica ima 746 pratitelja i lansirana je uoči već spomenutih parlamentarnih izbora.

Nema baš previše aktivnosti na toj stranici, a Lovrić na njoj ove godine ima samo devet objava. Dio njih se odnosi na pomoć potresom pogođenim ljudima na Banovini, a dio na statuse povezane s ideologijom Domovinskog pokreta, posebno vezano uz zadnja prepucavanja s Mostom (konkretnije Zvonimirom Troskotom, Mostovim kandidatom za zagrebačkog gradonačelnika) oko znakovlja i pozdrava HOS-a. Velika Gorica se u tim objavama gotovo i ne vidi. Jednom uz fotografiju članova Domovinskog pokreta koji su 15. siječnja položili cvijeće uz goričku bistu dr. Franje Tuđmana u povodu obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske, te još jednom kada se navodi određena adresa u Gorici na kojoj se može ostaviti pomoć za Banovinu.

Potencijal stranice, pokazuje naša analiza, nije loš ako se dr. Lovrić odluči kandidirati za goričkog gradonačelnika. No s njom se treba puno ozbiljnije baviti, nego se to radilo tijekom predizborne kampanje za Sabor prošlog ljeta. Primjerice, relativno je malo reakcija na objave – od samo nekoliko do dvadesetak. To je moguće bitno popraviti ako se netko, kao što smo napisali, bavi stranicom.

Ivan Bekavac, Most

Ivan Bekavac je također liječnik, specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja i, zasad, jedini službeni kandidat za velikogoričkog gradonačelnika. Bekavac je član Mosta.

Za potrebe predizborne kampanje na lokalnim izborima kreirana je i posebna stranica na Facebooku – Ivan Bekavac, gradonačelnik Velike Gorice. Trenutačno stranica ima 1191 pratitelja, što i nije malo budući je lansirana prije samo mjesec i pol.

Bekavac i njegov tim su na toj stranici u ovoj godini objavili devet objava. I nema nikakve sumnje zašto stranica postoji – jasna je poruka da Ivan Bekavac želi biti prvi čovjek Velike Gorice, on govori o brojnim gradskim problemima iako je, čini nam se, malo previše onih povezanih sa zdravstvom, a malo nedostaje onih pravih komunalnih tema (iako to ne znači da ih uopće nema).  Bekavac na svojoj stranici ima više reakcija od Lovrića. Objave izazivaju od nekoliko desetaka pa do već respektabilnih stotinjak reakcija (likeova i sl.).

Ono što upada u oči jest nedostatak raznih formi na Facebook stranici Ivana Bekavca. Pohvalno je što ima više video materijala u kojima Bekavac progovara o problemima, no oni kao da su identični i snimani mobitelom iz jednog kadra. Trebalo bi malo više dinamike i onda bi stranica privukla više pozornosti potencijalnih glasača.

Ukratko, analiza je pokazala, kao i u slučaju Zvonimira Lovrića, da se Bekavčevom stranicom treba baviti stručnjak za društvene mreže pa će ona postati pravi političko-marketinški alat. Zasad je još daleko od toga.

Ivo Jelušić, SDP

Ivo Jelušić spominje se kao najozbljniji, pa čak i jedini kandidat SDP-a za gradonačelnika Velike Gorice. Gorički politički kuloari bruje da je još u studenom SDP proveo anketu i testirao popularnost Jelušića u našem gradu i u konkurenciji nekih viđenijih političara iz drugih stranaka.

Prema tim pričama, Jelušić ne stoji loše u Velikoj Gorici iako mu je u trenutku ispitivanja javnog mišljenja bježao jedan od mogućih protukandidata za gradonačelnika iz HDZ-a. Jelušić nema posebnu Facebook stranicu, pa je analiza Gorice.info obuhvatila njegovu osobnu stranicu. Na njoj Jelušić ima solidnih 2080 prijatelja. I tu, otprilike, završava sve pozitivno s tom stranicom ako se Ivo Jelušić namjerava kandidirati za gradonačelnika Velike Gorice.

Naime, teško se na toj stranici može saznati da Jelušić ima nekakve veze s Velikom Goricom. Jedino se u dijelu općih informacija, nakon one da se školovao na Fakultetu političkih znanosti, navodi da živi u Velikoj Gorici. Ne piše Jelušić gotovo ništa o našem gradu, komunalnim i/ili političkim problemima Gorice, nekim idejama, prijedlozima…

Upravo suprotno, puno više je posvećen Zagrebu, budući je na srpanjskim parlamentarnim izborima bio kandidat SDP-a u 1. zagrebačkoj izbornoj jedinici. Ove godine Jelušić je objavio samo dva statusa na Facebooku – jedan o 15. siječnju i međunarodnom priznanju Hrvatske uz kritiku HDZ-a i drugi kojim je pozvao na pomoć obitelji iz Petrinje privremeno smještanoj u Bjelovaru. Za prvi post je dobio 60 reakcija i tri komentara, a za drugi 25 reakcija i pet komentara.

Analiza pokazuje da je, bude li se Jelušić stvarno kandidirao za goričkog gradonačelnika, učinkovitije krenuti od nule u građenju njegovog lika i djela na Facebooku nego koristiti ovu njegovu privatnu stranicu. Trebalo bi, dakle, napraviti stranicu kakvu ima Bekavac. No, vrijeme curi, izbori su za stotinjak dana…

Krešimir Ačkar, HDZ

Krešimir Ačkar zasad vješto koristi poziciju v.d. gradonačelnika Velike Gorice. Na Facebooku ima svoju privatnu stranicu, koja mu je platforma i za komunikaciju s goričkom političkom javnosti.

Na tom profilu Ačkar je sakupio maksimalnih 5000 prijatelja i 240 pratitelja. To je kapital koji je vrlo bitan u predstojećem intenziviranju predizborne kampanje za gradonačelnika Velike Gorice. Ačkar je, k tome, i vrlo aktivan na Facebooku – od početka godine ima čak 33 objave. U prosjeku od početka godine on sam stavlja po jednu objavu, a ostatak se odnosi na objave u kojima je označen/tagiran, a koje se zbog toga vide i na njegovom profilu. Jasno je da je Ačkaru u fokusu Velika Gorica, potres, problemi, pomaganje, rješenja, ali i nastup za govornicom Hrvatskog sabora. Sve je to solidno ukomponirano.

Svaka od tih objava ima po više stotina reakcija, što je količina koje se ne bi postidjele ni poznate osobe iz showbusinessa ili sporta. U 2021. godini najviše reakcija, njih čak 847, dobio je za fotografije na kojima je zabilježeno njegovo uručivanje rođendanskog dara dvogodišnjaku iz Kravarskog, koji je s obitelji privremeno utočište nakon potresa našao u goričkom hotelu Garden Hill. Isto tako, svaka objava ima i desetke komentara.

Analiza pokazuje da Ačkaru ne treba posebna Facebook stranica za predstojeće lokalne izbore, nego samo treba mudro iskorištavati potencijal ove njegove privatne stranice. Ne bi mu, međutim, bilo loše konzultirati nekog stručnjaka za društvene mreže koji bi mu pomogao da dobije raznolikost u objavama, da ih bolje plasira preko, primjerice, stranica goričkog HDZ-a ili mladeži gradskog HDZ-a. Taj stručnjak bi mu vjerojatno pomogao izbjeći upadanje u zamku da ga ima previše na Faceu. Ačkar bi trebao nastaviti s velikom količinom objava, ali uz istodobno “skrivanje” svog lika. No, to nalaženje prave mjere relativno je lako rješivo.

Objava Velika analiza (2. dio): Kako se Facebookom koriste oni koji se spominju kao kandidati za goričkog gradonačlenika? Neki kao da i nisu iz našeg grada… pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.