Prijava

Vaša prijava

Budi se velikogorička politička scena: SDP radi i subotom, Most poziva ljude da im se pridruže, Domovinski pokret privlači pravaše…

[]

Budi se velikogorička politička scena. Nije se to baš moglo zaključiti po aktivnostima goričkih stranaka na Facebooku, koje smo analizirali prije tjedan dana. No, proteklih dana stvari su se intenzivirale i sve to pokazuje da je do lokalnih izbora tek nešto više od stotinu dana.

SDP kreće u ofenzivu

velikogorička politička scena
Gorički SDP-ovci su imali radnu subotu / Foto: Facebook SDP Velika Gorica

Najjača oporbena stranka, gorički SDP, lagano kreće u ofenzivu. Objavili su status na Facebooku u kojem je pisalo: “Subotom radno…“ Na fotografiji je vodstvo goričkih socijaldemokrata i Ivo Jelušić, koji će vjerojatno, kao što je objavila Gorica.info, krenuti u utrku za goričkog gradonačelnika. Ništa više nije objavljeno, ali je poruka više nego jasna – pripremamo se i krećemo u izbornu utrku. Javnost nakon ovog teasera očekuje i neke konkretne poruke, planove i aktivnosti.

Da velikogorička politička scena nije utonula u san proteklih je tjedana pokazivao gradski Most. Oni su već prije mjesec i pol lansirali svog kandidata za gradonačelnika, dr. Ivana Bekavca, aktivni su na društvenim mrežama, a ne nedostaje im niti medijskih nastupa. Damir Slojšek, koordinator Mosta za Veliku Goricu, javno je pozvao građane da im se pridruže.

Koordinator Mosta za Veliku Goricu Damir Slojšek poziva ljude da mu se pridruže / Foto: Facebook Most Velika Gorica

U Gorici je doslovce svaki glas bitan

I taj potez pokazuje da je Most spreman na bitku za svaki glas. To ne treba čuditi budući su prošli lokalni izbori, 2017. godine, pokazali koliko malo glasova može biti dovoljno za pobjedu.

“U drugom krugu lokalnih izbora održanih 2017., od ukupno 55.182 naših sugrađana s pravom glasa, na izbore je izašlo samo 16.162 (29,29%). Odnosno, gradonačelnikom i dogradonačelnicima postale su osobe za koje je svoj glas dalo 9.876 ljudi“, stoji u objavi na Facebook stranici Ivan Bekavac, gradonačelnik Velike Gorice.

U prvom krugu 2017. se, osim za gradonačelnika, glasalo za Gradsko vijeće. Izlaznost je bila bolja nego u drugom krugu, ali je bila daleko ispod 50 posto. Gradske vijećnike je biralo 22.682 goričkih birača, odnosno 41,16 posto. Za mjesto u Gradskom vijeću bilo je dovoljno samo 1153 glasova s kojim je jedno mjesto osigurao Živi zid.

Neki ipak još uvijek čekaju…

Toga su svjesni i u Domovinskom pokretu Velike Gorice. Oni su također proteklog vikenda predstavili izborna programska načela, ali i više novih članova koji su im se pridružili iz pravaških stranaka. A čini se da im je najveće pojačanje Krunoslav Hrvačić, koji je na izborima 2017. nosio zajedničku listu HSP-a i HČSP-a i osvojio mjesto u Gradskom vijeću s 1238 glasova ili 5,6 posto.

domovinski pokret
Domovinski pokret predstavio je pojačanja iz pravaških redova / Foto: Matej Crnogaća

Velikogorička politička scena čeka što će napraviti HDZ-ovi politički partneri u našem gradu – Bandićeva Stranka rada i solidarnosti, te Hrvatska socijalno-liberalna stranka. Isto tako pitanje je može li se oživjeti bivša Hrvatska narodna stranka koju je okupljao Goran Beus Richembergh, a koja je na prošlim izborima osvojila 8,11 posto glasova koje je pretočila u dva vjećnička mjesta. Stranka se kasnije raspala na HNS i Glas.

Objava Budi se velikogorička politička scena: SDP radi i subotom, Most poziva ljude da im se pridruže, Domovinski pokret privlači pravaše… pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.