Prijava

Vaša prijava

Točno stotinu dana do lokalnih izbora 2021.: Velika analiza goričke političke scene – dolaze nam vrlo neizvjesni izbori u Velikoj Gorici

[]

Danas je točno stotinu dana do lokalnih izbora, koji će se održati 16. svibnja. Stranke polako počinju pripremati strategiju, taktiku i skupljati operativce koji će uskoro krenuti na teren. Iako je još relativno mirno, čini se da nam slijede dosad najneizvjesniji izbori u Velikoj Gorici. A, prisjetit će se iskusniji, bilo je u našem gradu dosta napetih izbora.

Evo ključnih političkih pitanja u Velikoj Gorici na koje trenutačno odgovore zna možda samo Vera Čudina. A možda ni ona…

Može li gorički HDZ i četvrti mandat za redom ostati na vlasti u Gorici?

Pitanje je to za milijun dolara. Teško je držati vlast toliko godina u velikim gradovima. Naravno, postoje iznimke poput Milana Bandića u Zagrebu ili Vojka Obersnela u Rijeci. No, nema u Gorici tako jakih osobnosti poput ta dva politička teškaša.

Došao je HDZ na vlast danas već davne 2009. godine, a u gradonačelničku fotelju zasjeo je tada, kako se činilo, političar novog kova Dražen Barišić. Od tada je u goričkom HDZ-u, koliko god se trudili da prema van izgledaju jedinstveno, bilo nekoliko kriza.

Sjetimo se samo nekih HDZ-ovaca koji su nekada igrali bitne uloge, a danas ih nema u gradskoj politici, poput Ante Šimunovića ili Tome Vidovića. Ili tzv. bijele knjige koju je sastavio pokojni ugledni HDZ-ovac Krešo Hubak, a koji se također još 2014. sukobio s vladajućim krilom HDZ-a predvođenim Draženom Barišićem.

Sjećate li se ”dokumenta” koji je 2016. kolao Velikom Goricom, a bio je nazvan ”Je li ovo najveća uhljebnička mreža u Hrvatskoj ili Saga o 19 privilegiranih obitelji u Velikoj Gorici”. Taj je popis dospio i do nacionalnih medija.

Sve je to ostavilo traga na moći goričkog HDZ-a, ali oporba sve te godine nije mogla ozbiljnije ugroziti ni HDZ niti Barišića. Potpora HDZ-u bila je veća od broja glasova koje je osvajala oporba.

Hoće li ipak izbore 2021. odlučiti Krešo Petek?

Ono što se događa u vrhu gradske vlasti zadnjih godinu dana dodatna je prepreka HDZ-u u očuvanju vlasti u Gorici. Prvo je popucala veza između Dražena Barišića i njegova prvog zamjenika Krešimira Ačkara. A onda je Barišić, pod teškim sumnjama da je sudjelovao u namještanju poslova i javnih natječaja ivanićgradskom poduzetniku Kreši Peteku i njegovoj firmi Elektrocentar Petek, završio u istražnom zatvoru. I ostao je tamo puna tri mjeseca, a pustili su ga tek kada je podnio ostavku na gradonačelničku dužnost.

Teret Dražena Barišića mogao bi biti pretežak za gorički HDZ. Dio pasioniranih promatrača goričke političke scene čak misli da će ta Barišićeva ostavština sigurno dovesti do poraza HDZ-a na izborima za Gradsko vijeće.

Je li Krešimir Ačkar ipak dovoljno jak da ostane u gradonačelničkoj fotelji?

Dio tih političkih kibica, međutim, smatra da je Krešimir Ačkar dovoljno drugačiji od Barišića da će na kraju ipak uspjeti ostati u gradonačelničkoj fotelji, te da će krajem svibnja, nakon drugog kruga izbora, iz vršitelja dužnosti postati pravi gradonačelnik. Čak i ako HDZ izgubi u Gradskom vijeću.

Ačkar jest novo lice za većinu Velikogoričana, koliko god to naši lokalni oporbeni političari ne žele čuti. Oni će, naime, podsjetiti da je Ačkar bio tri godine ovog posljednjeg mandata čvrsto uz Barišića. Zaboravljaju, međutim, da građani imaju puno većih problema i puno zanimljiviji život pa ne moraju ili ne stignu podrobno pratiti lokalnu političku scenu.

A Ačkar jest različit od Barišića. Otvoren, pristupačan i, ne treba zaboraviti, pokazao je u postpotresnoj krizi da se može nositi s problemima. Počeo je koristiti i saborsku govornicu da nametne teme koje su bitne Velikoj Gorici. To, na žalost, nisu radili brojni gorički političari koji su se našli proteklih desetljeća u Saboru. Većina njih kao da je zaboravila ovaj grad iz kojeg su stizali na Markov trg. Ačkar je trenutačno najjači kandidat za gradonačelnika. Ipak, gorički HDZ  još se nije službeno očitovao o imenu kandidata. Krije li se i tamo neko iznenađenje? Stotinu dana do lokalnih izbora vladajuća stranka morala bi službeno priopćiti to ime…

Desna oporba ostaje bez svog kandidata za gradonačelnika u drugom krugu izbora?

Desna oporba u Velikoj Gorici je solidno jaka. Ali ta se snaga rastapa budući je rascjepkana na namjanje dva bloka, a do izbora mogla bi se pojaviti još koja desna opcija koja će ”pojesti” dio glasova. Danas je na desnoj strani jak i solidno organiziran Most, koji već gotovo dva mjeseca ima i zasad jedinog službeno objavljenog kandidata za gradonačelnika – dr. Ivana Bekavca. Ima Most u Gorici svoje štovatelje i glasače. Ima i upornog šefa – Damira Slojšeka, kao i dr. Bekavca koji se trudi približiti svoje ideje i planove građanima. No, za bolji rezultat trebao bi im netko tko će u potpunosti iskoristiti njihovu energiju, snagu društvenih mreža, medijskih istupa i sl. Bez toga, Most će postići pristojan rezultat, ali to će biti premalo za njihove apetite.

A istodobno raste i Škorin Domovinski pokret u Velikoj Gorici. Oni tvrde da će imati svog kandidata za gradonačelnika. To će vjerojatno biti dr. Zvonimir Lovrić, koji je već izašao na parlamentarne izbore u našoj izbornoj jedinici. No, nakon prošlotjednog predstavljanja nekolicine uglednih goričkih pravaša koji su se priključili Domovinskom pokretu, možda se nazire još jedan kandidat u liku Krunoslava Hrvačića, koji je već bio uspješan na lokalnim izborima.

Desnici bi se, međutim, moglo dogoditi da, bude li imala dva solidna kandidata za gradonačelnika (dr. Bekavca i nekog iz Škorine stranke), u drugom krugu uopće nema predstavnika. Jer, jednostavna je matematika, oni će podijeliti glasove iz iste košare, a u drugi krug će otići kandidat HDZ-a i SDP-a.

Zašto oni iz centra političkog spektra čekaju?

Odgovor je, zapravo, jako jednostavan. Čekaju zato jer mogu. Oni samostalno ne mogu do vlasti, a uskoro će im početi slati ”ljubavna pisma” iz ostalih stranačkih tabora. Njihovi glasovi mogu biti presudni i toga su velike stranke, HDZ i SDP, svjesne. Zato gorički predstavnici Bandićeve Stranke rada i solidarnosti, te gorički HSLS mogu taktizirati. Na zadnjim izborima, podsjetimo, Barišić je postao gradonačelnik s tek nešto više od 9000 glasova, a u Gradsko vijeće se ulazilo s nešto više od 1000 glasova. U Velikoj Gorici je, doslovno, svaki glas važan.

Zašto je SDP u boljem položaju nego gorička oporba na desnici?

Pitanje je, prvo, kako uopće danas u Velikoj Gorici izgleda ljevica. Nju, tu nema dvojbe, predvodi SDP. No, gdje je HNS (ako je on uopće više na lijevoj strani), što se događa s Glasom. Da lijevo orijentirani Goričani nisu zadovoljni SDP-om i da traže alternativu pokazali su i srpanjski parlamentarni izbori i uspjeh političke platforme Možemo!. Ipak, kako stvari stoje stotinu dana pred lokalne izbore, Možemo! neće imati svoje predstavnike u Velikoj Gorici, iako su izrazili da su otvoreni za lokalne incijative. Tih inicijativa, zasad, nema.

U tom slučaju SDP će pokupiti većinu lijevo nastrojenih Velikogoričana. I to je za njih dobro. No, morat će krenuti puno aktivnije, pa čak i agresivnije žele li probuditi neke nove njima sklone glasače i dovesti ih na biračka mjesta. Jer, pokazali su lokalni gorički izbori od 2009., onih standardnih glasača jednostavno nemaju dovoljno ni za relativnu pobjedu, a kamoli za apsolutnu pobjedu ili za pobjedu njihovog kandidata za gradonačelnika. A to će, po svemu sudeći, biti Ivo Jelušić. Također solidan kandidat, ali većina Velikogoričana ga doživaljava kao zagrebačkog SDP-ovca, Bandićevog suradnika pa kasnije protivnika, saborskog zastupnika… Samo rijetki znaju kakve Jelušić veze ima s Velikom Goricom da bi mogao biti kvalitetan gradonačelnik.

Stotinu dana do lokalnih izbora – puno vremena ili je za neke već prekasno?

Ostalo je, dakle, stotinu dana do lokalnih izbora. I Velika Gorica čeka neko novo političko lice i neku novu političku opciju. Goričani, naime, vole nove ljude, nove ideje, vole i nezavisne liste. Zasad nema ozbiljnijih najava takvih političkih angažmana. No, možda nas čeka neko iznenađenje u posljednji tren. Odbrojavanje je počelo. Sutra je već ”samo” 99 dana do lokalnih izbora…

Objava Točno stotinu dana do lokalnih izbora 2021.: Velika analiza goričke političke scene – dolaze nam vrlo neizvjesni izbori u Velikoj Gorici pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.