Prijava

Vaša prijava

Rat plakatima u Velikoj Gorici: SDP kritizira vođenje Zagrebačke županije, Zmajlović kreće u borbu za mjesto župana, a u Gorici su zasad aktivni samo Most, Bekavac i Ačkar

[]

Rat plakatima počeo je u Velikoj Gorici. Do lokalnih izbora ostalo je još tri mjeseca, a pokraj velikogoričke crkve sv. Petra i Pavla osvanuo je ovih dana plakat na kojem piše: Županija koju se vodi iz hotela. To nije županija kakvu trebam! U potpisu stoji zupanijakakvutrebam.hr.

Na toj internetskoj adresi istaknute su još tri poruke uz onu koja je osvanula u Velikoj Gorici. Poruke su: Bezidejna i troma Županija; Županija koja uhljebljuje užu i širu obitelj i Županija puna rupa. Ispod tih poruka stoji To nije županija kakvu trebam!

SDP je krajem 2017. godine izgubio Zagrebačku županiju nakon izbora

Iza ove kampanje stoji SDP Zagrebačke županije koji navodi:

SDP Zagrebačke županije već neko vrijeme glasno progovara protiv korupcije i nepravilnosti u načinu na koji se Županija vodi.

Stanovnicima Zagrebačke županije treba efikasna, moderna i poštena Županija. Treba im Županija koja se odgovorno brine za škole, zdravstvo, održavanje cesta, gospodarstvo, mlade, starije i nemoćne, poljoprivrednike.
Treba im Županija koja stvara dodanu vrijednost.

Dobro upućeni izvori tvrde kako će se u borbu za mjesto zagrebačkog župana uključiti Mihael Zmajlović / Foto: Vlada RH

Ovo je naša kampanja koja će pokazati kakvu županiju imamo sad, a kakvu trebamo! Ovo danas nije Županija kakvu trebaju njezini stanovnici.

Oni koji posjete tu web stranicu mogu i ispuniti anketu u kojoj će istaknuti kakvu županiju žele.

Za pretpostaviti je da će na ovaj izazov rat plakatima uskoro nastaviti druge stranke. Prvenstveno one na koje se odnosi SDP-ova kritika, dakle one koje vode županiju.

Podsjetimo, na čelu Zagrebačke županije je Stjepan Kožić i to od 2001. godine. On je bio jedan od najistaknutijih članova Hrvatske seljačke stranke koju napušta 2018. godine nakon niza unutarstranačkih obračuna, koje je proveo Krešo Beljak. Tada osniva političku opciju Stjepan Kožić – nezavisna lista kojoj je i danas na čelu.

Stjepan Kožić je na čelu Zagrebačke županije već punih 20 godina / Foto: Zagrebačka županija

Nakon posljednjih izbora 2017. godine većinu u Skupštini Zagrebačke županije predvodio je SDP, a predsjednik tog tijela bio je Mihael Zmajlović, bivši ministar u Vladi Zorana Milanovića. No, krajem te godine stvara se nova koalicija u koju, među ostalim, ulaze HDZ, HSLS, HSU i stranka Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, te HNS-a. Od 51 vijećnika Županijske skupštine 26 ih je glasalo za Damira Mikuljana (HDZ) kao novog predsjednika, dok ih je 25 bilo protiv, odnosno za Zmajlovića.

Prevagu je tada donijela jedna vijećnica koja je kao nezavisna ušla u Županijsku skupštinu na listi SDP-a, a naknadno je prešla u protivničku ekipu.

Goričane ipak više zanima što će se dogoditi na gradskoj razini

Dobro upućeni izvori kažu da je ovo početak kampanje kojom Mihael Zmajlović želi doći na poziciju zagrebačkog župana i time okončati dva desetljeća vladavine Stjepana Kožića. Navodno su provedene i ankete koje pokazuju da takav scenarij nije nemoguć.

Most je počeo kampanju za lokalne izbore u Velikoj Gorici još sredinom prosinca / Foto: Matej Crnogaća

Iako bi bitka na razini Zagrebačke županije mogla biti zanimljiva, Velikogoričane puno više interesira što će im stranke i kandidati ponuditi za razvoj grada. Na toj se razini zasad planovi kuju u tišini. Jedino je aktivno krenuo Most i njihov kandidat za gradonačelnika dr. Ivan Bekavac.

Ostali su zasad uglavnom samozatajni. To najviše odgovara HDZ-u i v.d. gradonačelniku Krešimiru Ačkaru koji vješto koristi čelnu poziciju u Velikoj Gorici i mjesto saborskog zastupnika kako bi iznio što više inicijativa, bio stalno u javnosti i pokušao pokazati koliko je aktivan, koristan i, na kraju, uspješan. Time sigurno stvara i zalihu potencijalnih glasača koji će mu trebati 16. svibnja kada se otvore biračka mjesta.

Toga su, vjerojatno, svjesni i njegovi ostali politički oponenti. Stoga možemo uskoro očekivati i žešći rat plakatima u našem gradu.

Krešimir Ačkar aktivan je i u gradu i u Saboru

 

 

Objava Rat plakatima u Velikoj Gorici: SDP kritizira vođenje Zagrebačke županije, Zmajlović kreće u borbu za mjesto župana, a u Gorici su zasad aktivni samo Most, Bekavac i Ačkar pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.