Prijava

Vaša prijava

Postaje li novo reciklažno dvorište problem za gradsku vlast: Susjedi pišu peticiju tražeći zaštitu od buke, smrada i uređenje dotrajalih ulica

[]

reciklažno dvorište

Novo reciklažno dvorište, koje će se nalaziti otprilike 500-tinjak metara južno od postojećeg na velikogoričkom Sajmištu, već je bilo dio najveće koruptivne afere koja je ikada tresla Veliku Goricu. A sada to dvorište, na kojem su nedavno počeli intenzivniji radovi, brine stanovnike koji žive u obližnjim kućama budući nisu dobili jamstva za zaštitu od buke, evenutalnog smrada, te očekivanog iznimno pojačanog prometa u tom dijelu grada. Građani će stoga uskoro početi potpisivati i peticiju kojom će tražiti da od gradske vlasti da im zaštite normalne uvjete života.

Ni reciklažno dvorište ne može bez Peteka

Podsjetimo, prije pet mjeseci u medije je dospio jedan od brojnih transkripata tajno snimanih razgovora vezanih uz poslovanje tvrtke Elektrocentar Petek kojoj su se, kako tvrde istražitelji, prilagođavali uvjeti javnih natječaja i namještali poslovi u našem gradu. Pod sumnjama da je u tome sudjelovao našao se i bivši gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. On je zbog toga proveo u pritvoru tri mjeseca, a pušten je u prosincu nakon što je dao ostavku na gradonačelničku dužnost.

U tom transkriptu Krešo Petek, prvoosumnjičeni u aferi i vlasnik Elektrocentra Petek, kaže da je “sa šefom razgovarao o nastavku reciklažnog”, te da bi on nosio posao. Pretpostavlja se da se “šef” odnosi na Barišića. Ipak, Petek nije na kraju nosio taj posao, ali je jedan od izvođača radova na ovom projektu.

Elektrocentar Petek gradi i novo reciklažno dvorište / Foto: Gorica.info

Posao je dobila zajednica ponuditelja, predvođena tvrtkom VG Komunalac, koja je bila najpovoljnija na natječaju s 2,88 milijuna kuna bez PDV-a. Od toga, prema Ugovoru Zajednice ponuditelja, tvrtka Elektrocentar Petek izvodit će radove na izgradnji javne rasvjete, koji čine oko 15% ukupno ugovorenih radova. Preostalih 85% radova izvodit će ostali članovi zajednice.

Upravo je rasvjeta na budućem reciklažnom dvorištu jedan od kamena smutnje. Po susjedstvu budućeg reciklažnog dvorišta se priča da će ugraditi reflektore jake kao na stadionu, pa će oni, ako se to stvarno i dogodi, smetati susjedima tijekom noći. Sporna je, također, i ograda koja bi trebala štititi susjede od buke, ali i pogleda na ne baš primamljivu sliku razvrstanog otpada u kontejnerima.

Očajna prometna infrastruktura u tom dijelu Velike Gorice

Isto tako problem su i očajne prometnice u tom dijelu Velike Gorice. Jedan od smjerova dolaska do budućeg reciklažnog dvorišta je Horvatova ulica od križanja s Japinom. Ta je ulica, posebno u posljednjih dvjestotinjak metara, očajna s dotrajalim uskim asfaltom prepunim rupa i bez ikakvog nogostupa. Stanovnici tog dijela Gorice strahuju da će se promet tim dijelom grada višestruko povećati s otvaranjem reciklažnog dvorišta, pogotovo vikendima kada više ljudi dolazi u reciklažno.

O zahtjevima građana pitali smo i velikogoričku gradsku upravu. Evo njihovog odgovora.

“Odluka o donošenju Urbanističkog plana uređenja naselja Velike Gorice (UPUVG) donesena je na sjednici Gradskog Vijeća Grada Velike Gorice 13. lipnja 2012. godine. Temeljem navedenih odredaba UPUVG u siječnju 2016. godine, zatraženo je izdavanje građevinske dozvole za građenje građevine infrastrukturne namjene, sustava gospodarenja otpadom – reciklažno dvorište s objektom za zaposlene, centar za ponovnu uporabu i pretovarna stanica, 2. skupine te je ista ishođena 16. studenog 2018. godine. Niti u postupku donošenja UPUVG niti u postupku izdavanja građevinske dozvole nije bilo primjedbi na smještaj reciklažnog dvorišta

Iz Grada tvrde da će postaviti dodatnu zaštitu od buke

Pokretanjem izgradnje pristupili su nam građani sa susjednih nekretnina i izrazili svoju zabrinutost zbog potencijalne buke za koju pretpostavljaju da će dolaziti sa novog reciklažnog dvorišta. U postupku razmatranja mogućnosti kako otkloniti bojazan građana, odlučilo se dodatno zaštititi prostor te uz ogradu predviđenu u projektu, susjedne obiteljske kuće dodatno odvojiti sadnjom drveća između reciklažnog dvorišta i kuća, budući da je drveće najbolja zaštita ne samo od sunca, već i od buke. Točno je da se dodatno razmatra i mogućnost postavljanja edukativnih panoa, no isto je trenutno jedino upitno s obzirom da ovisi o kvadraturi slobodnog prostora te mogućnostima postavljanja navedenih objekata sukladno odredbama podzakonskih akata.

Zaključno, ograda predviđena u projektu se planira graditi sukladno provedenom postupku javne nabave, građane će se dodatno zaštititi pojasom zelenila, a ukoliko se utvrdi da ima dovoljno slobodnog prostora te odredbe podzakonskih akata to omogućuju, postavit će se i edukativni panoi kao još jedna dodatna zaštita”, stoji u odgovoru iz gradske uprave. 

Tu, međutim, očito neće stati prašna koju diže buduće reciklažno dvorište. Posebno u kontekstu skorih lokalnih izbora…

 

Objava Postaje li novo reciklažno dvorište problem za gradsku vlast: Susjedi pišu peticiju tražeći zaštitu od buke, smrada i uređenje dotrajalih ulica pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.


Podrška djeci nakon potresa