Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica donosi novi paket mjera pomoći ugostiteljima i vlasnicima teretana: Bit će oslobođeni komunalne naknade, zakupnine i poreza na potrošnju

[]

paket mjera

 

V.d. gradonačelnika Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar uputio je Gradskom vijeću prijedlog mjera pomoći goričkim gospodarskim subjektima pogođenim pandemijom COVID-19. Novi paket mjera obuhvaća oslobođenje od plaćanja komunalne naknade, oslobađanje plaćanja naknade za korištenje ugostiteljskih terasa, mogućnost proširenje površine terasa do 50 posto sadašnje površine gdje za to postoje tehničke mogućnosti, oslobađanje obveze plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Velike Gorice i oslobađanje plaćanja poreza na potrošnju. Sva oslobađanja odnose se na cijelu 2021. godinu.

 – Budući da je uvedenim protuepidemijskim mjerama Stožera civilne zaštite privremeno obustavljen rad određenih gospodarskih djelatnosti, posebice u segmentu ugostiteljstva i sportskih rekreativnih sadržaja, obveza je Grada Velike Gorice omogućiti im lakši oporavak. Sagledavajući sve mogućnosti proračuna i potreba vas gospodarstvenika, predložio sam set mjera koje će vam omogućiti lakše poslovanje do konca ove godine – rekao je Ačkar.

Sve odluke stupit će na snagu nakon izglasavanju na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, odnosno objavi u Službenom glasniku.

Novi paket mjera v.d. gradonačelnik Ačkar predstavio je na sastanku s velikogoričkim ugostiteljima, te vlasnicima teretana i fitness centara.

Za korištenje svih ovih prava bit će potrebno dostaviti zahtjeve nadležnim upravnim odjelima, a obrasci zahtjeva bit će objavljeni na službenim stranicama Grada Velike Gorice, a također će biti na raspolaganju za sva pitanja i  službenici telefonom.

Kod primjene oslobađanja poreza na potrošnju, ugostitelji i obrtnici koji su obveznici poreza na potrošnju alkoholnih pića (vinjaka, rakije i žestokih pića), prirodnih vina, specijalnih vina, piva i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima, oslobađaju se plaćanja poreza po stopi od 3%, do 31. prosinca ove godine. Znači nije riječ o smanjenju nego potpunom oslobađanju. Za sada ugostitelji neće morati mijenjati programe jer će i dalje na računima morati iskazivati navedeni porez, podnositi obrasce Poreznoj upravi, koja će temeljem ove Odluke otpisivati obvezu plaćanja poreza na potrošnju, pojašnjavaju iz gradske uprave.

– Ova mjera je za ovu godinu donesena kao mjera oslobađanja od plaćanja poreza na potrošnju. Želim naglasiti da će se kao posebna točka dnevnog reda na sjednici Gradskog vijeća naći i prijedlog ukidanje poreza na potrošnju za 2022. godinu – rekao je Ačkar.

Objava Velika Gorica donosi novi paket mjera pomoći ugostiteljima i vlasnicima teretana: Bit će oslobođeni komunalne naknade, zakupnine i poreza na potrošnju pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.