Prijava

Vaša prijava

Facebook utakmica Ačkar vs. Bekavac: Tko dobiva više likeova i komentara? Iako imaju suprotne stavove, oko jedne stvari su na istoj strani…

[]

Društvene mreže postale su najbitnija mjesta gdje se političari bore za izazivanje pozornosti i dobivanje potpore javnosti. To se posebno intenzivira uoči izbora. Takva Facebook utakmica igra se i između kandidata za gradonačelnika Velike Gorice.

Facebook utakmicu trenutačno igraju dvojica

Trenutačno je samo jedan službeni kandidat za našeg gradonačelnika – Ivan Bekavac iz Mosta, koji će se suprotstaviti HDZ-ovom aktualnom v.d. gradonačlenika Velike Gorice Krešimiru Ačkaru. U javnosti se čuje da bi im se trebao pridružiti i SDP-ov Ivo Jelušić, ali zasad iz njegove stranke nema potvrde, a čeka se i kandidat Domovinskog pokreta. Zbog toga objekt naše analize bit će Facebook utakmica Ačkar – Bekavac.

Dr. Ivan Bekavac ima tri stranice na Facebooku, jedna je privatna (privatni profil), a dvije su političke pa ćemo onu privatnu izuzeti od analize. Političke stranice su pod nazivima: Ivan Bekavac, MOST do zdrave Hrvatske i Ivan Bekavac, gradonačelnik Velike Gorice. Na prvoj stranici Bekavca prati 1261 osoba, a na drugoj, gradonačelničkoj, 2094.

Krešimir Ačkar ima samo osobnu stranicu na Facebooku, odnosno privatni profil s maksimalnim brojem prijatelja – 5000, a ima i 268 pratitelja. No, taj profil je temelj Ačkarove predizborne kampanje na društvenim mrežama.

Analizirali smo objave na tim Facebook stranicama u posljednjih deset dana, od 13. do 22. veljače. U tom je vremenu Bekavac na obje stranice imao jedanaest objava, dok je Ačkar imao jednu više.

Bekavac ima dvije političke stranice na Facebooku 

Bekavac je na stranici MOST do zdrave Hrvatske imao četiri objave i one su isključivo vezane uz zdravstvenu tematiku i problematiku – o cijepljenju, potpori vozačima sanitetskih vozila, jednoj presici na kojoj je sudjelovao i izvještaj o gostovanju na N1 televiziji. Te objave, međutim, imaju tek po desetak likeova, pokoji komentar i pokoje dijeljenje.

faebook utakmica
Ivan Bekavac i Damir Slojšek / Foto: Matej Crnogaća

Puno posjećenija je njegova stranica Ivan Bekavac, gradonačelnik Velike Gorice. Tamo dr. Bekavac objavljuje postove isključivo vezane uz naš grad i gradske probleme. Raspravlja se na tom mjestu o presici koju je Bekavac održao s koordinatorom Mosta za Veliku Goricu Damirom Slojšekom, građanskim inicijativama, vijećima gradskih četvrti ili, među ostalim, gostovanju na City radiju u kojem najavljuje neovisnu reviziju poslovanja GSG-a i otvorena vrata građanima kada postane gradonačelnik.

Ti postovi imaju na desetke, pa čak i stotine likeova, desetke komentara i više dijeljenja. Najviše je pozornosti privukao s videom snimljenim u cik zore (četiri sata) pokraj ZET-ove garaže u centru Velike Gorice u kojoj se svakog jutra turiranjem zagrijavaju autobusi. I bude stanovnike okolnih zgrada. Taj post imao je 284 likeova, 81 komentar, a podijeljen je čak 32 puta.

Jako dobro je prošla i nova profilna fotografija Ivana Bekavca, na kojoj se (napokon) i nasmijao. Ta je fotografija dobila 205 likeova, 23 komentara, a tri puta je podijeljena. Uz nju ide i novi Bekavčev slogan #NovoLiceGorice.

Ačkar ipak zasad ima prednost

Ipak Facebook utakmicu zasad uvjerljivo dobiva Krešimir Ačkar. Svaki njegov post dobio je stotine likeova, desetke komentara i desetke dijeljena. Uvjerljivi rekorder je post s obiteljskom fotografijom Ačkarovih s novim psom, udomljenim kućnim ljubimcem koji je dobio čak 1200 likeova i 77 komentara. Mogu se istaknuti i postovi o gradnji pumtrack poligona s 448 likeova i fotografije plakata Veliko srce Velike Gorice s 466 likeova. Dobro je prošla i nova naslovna fotografija na profilu Krešimira Ačkara, znak srca i VG u Parku Franje Tuđmana s lijepim nebom u pozadini koja je dobila 444 likeova.

Ova fotografija obitelji Ačkar dobila je 1200 likeova / Foto: Facebook K.A.

Ačkar koristi svoj Facebook za obavještavanje javnosti o aktivnostima koje ima kao v.d. gradonačelnik (sastanci s poduzetinicima, presice, obilasci terena), dobro iskombinirane s obiteljskim fotkama u kojima pokazuje da je za njega obitelj iznimno bitna. Uz to, jučer je na njegovu Faceu mjesta našao i post o Biblijskom bdijenju u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije uz fotografiju na kojoj Ačkar čita Bibliju.

Izbori se ipak ne dobivaju (samo) na društvenim mrežama

Dok Bekavac kritizira, Ačkar se hvali postignutim, što je, na kraju, i očekivano budući je prvi u oporbi, a drugi na vlasti. No, postoji jedan post kojeg su obojica objavili i time dali potporu inicijativi. Radilo se o namjeri bivših nogometaša Radnika koji žele u Parku Franje Tuđmana, gdje je nekada bilo Radnikovo igralište, postaviti spomen obilježje koje će izraditi kipar Mladen Mikulin.

Ova simulacija spomen-obilježja NK Radnika našla je mjesta na Facebooku i Ačkara i Bekavca

I Ačkar i Bekavac objavili su taj post istog dana. Kod Bekavca je skupio 31 like, nije bio komentiran i jedanput je podijeljen. Kod Ačkara dobio je 312 likeova, 26 komentara, a podijeljen je 5 puta. I to je svojevrsna potvrda da Facebook utakmica kandidata za goričkog gradonačelnika trenutačno ide u korist Krešimira Ačkara. No, do izbora je još 80-ak dana i svašta se može promijeniti… A, na kraju, ne dobivaju se izbori (samo) na Facebooku.

Objava Facebook utakmica Ačkar vs. Bekavac: Tko dobiva više likeova i komentara? Iako imaju suprotne stavove, oko jedne stvari su na istoj strani… pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.


Online natjecanje u poznavanju brojeva na glagoljici