Prijava

Vaša prijava

Rupa na nogostupu stajala grad Veliku Goricu nepravomoćne presude: Moraju platiti 40.000 kn odštete, oko 17.000 kn sudskih troškova i kamate

[]

rupa

Rupa na nogostupu pokraj glavne goričke Pošte u Ulici Slavka Kolara razlog je nepravomoćnoj presudi kojom Grad Velika Gorica mora jednom Velikogoričanu, koji je teško ozlijedio nogu u toj rupi, platiti odštetu, sudske troškove i sve to s pripadajućim kamatama. Presudio je to ovih dana Općinski sud u Sesvetama u sporu koji je trajao gotovo četiri godine.

Rupa opasna po zdravlje

Tužitelj iz Velike Gorice je 2. veljače 2017. godine stradao kao pješak zbog rupe, odnosno oštećenja na nogostupu koja je nastala zbog nepropisnog održavanja. U obrazloženju presude se, među ostalim, navodi:

U Ulici Slavka Kolara noga mu je zapela u jednoj udubini, odnosno rupi na nogostupu predmetne ulice, odnosno oštećenju dubine 7-8 cm, promjera kvadrat i pol, tom prilikom je pao, odnosno sjeo na kolnik, osjetio je da mu je pukao gležanj na desnoj nozi.

Budući je bio sa susjedom došli su do zgrade Pošte odakle su nazvali Hitnu pomoć koja ga je prebacila prvo u gorički Dom zdravlja i potom u Kliniku za traumatologiju u Draškovićevoj ulici u Zagrebu.

Kasnije je na raspravi oštećeni Velikogoričan opisao kako nije mogao vidjeti rupu na nogostupu budući je bila puna vode od snijega koji se tada topio.

Obavljen je i očevid na mjestu nezgode, ali u listopadu prošle godine. Tada je utvrđeno kako je nogostup na tom dijelu saniran. No, oštećeni je nakon izlaska iz bolnice i oporavka, negdje u svibnju 2017. godine fotografirao mjesto na kojem je slomio zglob na nozi.

Grad je odgovoran zbog neodržavanja nogostupa

Grad Velika Gorica je odgovorna za održavanje javnih površina i nerazvrstanih cesta. Stoga je Grad dužan osigurati da se komunalna djelatnost obavlja tako da se spriječi uzrokovanje i nanošenje štete građanima, naveo je oštećeni Velikogoričan u tužbi. 

Sudski vještak je utvrdio i posljedice ove nezgode na život oštećenog Velikogoričana:

Bol jačeg intenziteta kod tužitelja je trajala 3 dana, srednje jakog intenziteta 30 dana,  slabijega intenziteta 8 tjedana. Tzv. primarni strah bio je intenzivan i kratkotrajan, sekundarni strah jačega intenziteta trajao je jedan dan, srednje jakog intenziteta 7 dana, slabijeg intenziteta 15 dana, a  tzv. kasni strah je trajao dva mjeseca. Smanjenje životne aktivnosti kod tužitelja je 10%, tuđa pomoć i njega je bila  potrebna 3 sata dnevno, prvih 5 tjedana po izlasku iz bolnice, a potom 2 sata dnevno tijekom slijedeća 4 tjedna. 

Zbog toga je sutkinja Lidija Jakšić donijela sljedeću presudu:

Nalaže se tuženiku Grad Velika Gorica, Trg kralja Tomislava 34, 10410 Velika  Gorica, OIB: 75834963344 platiti tužitelju iznos od 40.970,00 kuna, sa  pripadajućim zakonskim zateznim kamatama, a koje teku od 16.05.2017. do  isplate, kao i nadoknaditi tužitelju i trošak parničnog postupka 16.787,50 kuna, također sa zakonskim zateznim kamatama, koje teku od 24. veljače 2021. do  isplate, sve u roku 15 dana.

Slučaj “rupa na nogostupu“ time još nije pravomoćno riješen jer je dopuštena žalba.

Samoprozvani Grad zrakoplovstva postao Grad rupa i blata

Stanje velikogoričkih prometnica i nogostupa je, blago rečeno, katastrofalno. I to nije od jučer, traje to već godinama, gotovo i desetljećima. Gorica.info već je puno puta upozoravala na to, a nastavit ćemo to raditi i dalje. Primjerice, još smo prije pet mjeseci pisali o tome kako je Velika Gorica, od samoprozvanog grada zrakoplovstva postala grad rupa, prekopanih ulica i neasfaltiranih nogostupa.

Danas je stanje kudikamo još lošije zbog radova na aglomeraciji, koji zasad uopće ne uključuju asfaltiranje razrovanih cesta i nogostupa ispod kojih su postavljene cijevi.

Ova nepravomoćna presuda je pokazatelj kako se može tražiti pravda za neku štetu prouzročenu nedovoljnom brigom za gradske ulice, ceste i nogostupe.

Objava Rupa na nogostupu stajala grad Veliku Goricu nepravomoćne presude: Moraju platiti 40.000 kn odštete, oko 17.000 kn sudskih troškova i kamate pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.