Prijava

Vaša prijava

Sutra se sastaje Gradsko vijeće, vjerojatno zadnji put u ovom sazivu: Vijećnici će odlučivati o pomoći malim poduzetnicima i smanjivanju vijećničkih naknada

[]

vijećnici

Gradski vijećnici sastat će se sutra na 25. sjednici u ovom sazivu. Na dnevnom redu je 12 točaka među kojima su najvažnije prihvaćanje odluke o uvođenju mjera za pomoć goričkim gospodarskim subjektima pogođenim pandemijom. Pomoć bi trebali dobiti ugostitelji i mali poduzetnici koji nude sportsko-rekreativne sadržaje.

V.d. gradonačelnika Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar uputio je Gradskom vijeću prijedlog mjera pomoći goričkim gospodarskim subjektima pogođenim pandemijom. Novi paket mjera obuhvaća oslobođenje od plaćanja komunalne naknade, oslobađanje plaćanja naknade za korištenje ugostiteljskih terasa, mogućnost proširenje površine terasa do 50 posto sadašnje površine gdje za to postoje tehničke mogućnosti, oslobađanje obveze plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Velike Gorice i oslobađanje plaćanja poreza na potrošnju. Sva oslobađanja odnose se na cijelu 2021. godinu.

Ačkar: Ove mjere će omogućiti lakše poslovanje malim poduzetnicima

– Budući da je uvedenim protuepidemijskim mjerama Stožera civilne zaštite privremeno obustavljen rad određenih gospodarskih djelatnosti, posebice u segmentu ugostiteljstva i sportskih rekreativnih sadržaja, obveza je Grada Velike Gorice omogućiti im lakši oporavak. Sagledavajući sve mogućnosti proračuna i potreba vas gospodarstvenika, predložio sam set mjera koje će vam omogućiti lakše poslovanje do konca ove godine – pojasnio je Krešimir Ačkar.

Ugostitelji i obrtnici koji su obveznici poreza na potrošnju alkoholnih pića (vinjaka, rakije i žestokih pića), prirodnih vina, specijalnih vina, piva i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima, oslobađaju se plaćanja poreza po stopi od 3%, do 31. prosinca ove godine.

Pred vijećnicima je i odluka o smanjenju vijećničke naknade zbog izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Mjesečne naknade gradskim vijećnicima od sljedećeg saziva iznosit će 900 kuna neto (sada dobivaju 939  kuna), a potpredsjednici Gradskog vijeća dobivat će 1170 kuna (smanjenje od 238,50 kuna). Najveće smanjenje naknade osjetit će predsjednik Gradskog vijeća koji će dobivati 1350 kuna, a do sada je primao mjesečnom 5561,43 kn neto.

Nakon svibanjskih lokalnih izbora goričko Gradsko vijeće imat će 27 vijećnika, a gradonačelnik samo jednog zamjenika.

Vijećnici bi trebali potvrditi odluku o novoj staroj ravnateljici knjižnice

Na dnevnom redu je i prijedlog rješenja o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Gradske knjižnice Velika Gorica. Katja Matković Mikulčić, dugogodišnja ravnateljica goričke Gradske knjižnice, i dalje će voditi knjižnicu. Podsjetimo, natječaj za izbor nove čelne osobe Gradske knjižnice bio je objavljen sredinom siječnja. Pristigle su dvije prijave, Dražene Petrišić i Pamele Sever. Upravno vijeće Gradske knjižnice razmotrilo je pristigle zamolbe i obavilo razgovor s kandidatkinjama koje su formalno-pravno ispunjavale uvjete, ali, kako se navodi u obrazloženju, nisu imale potrebne kvalitete za obavljanje ravnateljske dužnosti.

Vijećnici će odrediti i tko su pravne osobe od interesa za sustav civilne zaštite, a potvrdit će i odluku izboru najpovoljnije ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta te odlučiti o raspisivanju novog javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta.

Objava Sutra se sastaje Gradsko vijeće, vjerojatno zadnji put u ovom sazivu: Vijećnici će odlučivati o pomoći malim poduzetnicima i smanjivanju vijećničkih naknada pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.