Prijava

Vaša prijava

INTERVJU Mario Šipušić, predsjednik goričkog HSLS-a: Još uvijek čekamo poziv HDZ-a za predizborni razgovor, ali vremena je sve manje…

[]

mario šipušić, hsls

Lokalni izbori su za otprilike dva i pol mjeseca, pa su i u Velikoj Gorici počela predizborna preslagivanja, razgovori, dogovori i traženje partnera. O tome smo razgovarali s Mariom Šipušićem, predsjednikom velikogoričkog HSLS-a.

Gorički HSLS vodite godinama, lani ste po peti put izabrani za predsjednika. Koliko je vaša stranka drugačija u odnosu kada ste je preuzeli ?

HSLS je i na nacionalnoj pa i na lokalnoj razini u posljednjih više od dvadeset godina pretrpio promjene u članstvu koje se i samo vremenom liberaliziralo i shvatilo da je smisao političkog života i rada biti u poziciji mogućnosti utjecati na razvoj i države, županije i u našem slučaju grada. Svih ovih tridesetak godina postojanja stranke nismo se odrekli liberalizma kao načina života te liberalnih načela. Bili smo i ostali politička stranka koja je imala razumijevanje i za drugačija mišljenja i ideološke stavove ako su oni bili u interesu i za dobro naših sugrađana. 

Dio ste vladajuće gradske koalicije kojoj je na čelu HDZ. Kako ocjenjujete ovaj mandat koji je pri kraju i kako ste zadovoljni sa suradnjom s koalicijskim partnerom ?     

Činjenica je da se u protekle četiri godine poprilično dosta toga izgradilo i uredilo, ali s druge strane i dosta toga zapustilo odnosno stavilo u drugi plan. Razumljivo je da se istovremeno ne može sve odrađivati, ali umijeće politike i korištenja struke leži u umijeću balansiranja nove izgradnje i održavanja postojećeg. Mišljenja sam da smo ponekad i srljali s novom izgradnjom, a zanemarivali održavanje postojeće komunalne infrastrukture, a posebno prometnica koje su proteklih desetak godina održavane daleko ispod potrebne razine. Na to smo u dobroj namjeri nebrojeno puta upozoravali. Sa suradnjom s kolegama iz HDZ-a smo djelomično zadovoljni iz samo jednog razloga: ljudski i partnerski odnos nikad nije bio upitan, naša privrženost koaliciji također, ali smo mišljenja da je naše znanje i iskustvo nedovoljno iskorišteno u ovom mandatu.  

Koliko je korupcijski skandal u koji je, kako tvrde istražitelji, navodno uključen i Dražen Barišić, utjecao na političku scenu u Velikoj Gorici? Je li zbog toga još teže danas biti lokalni političar?   

Iako je cijeli slučaj u fazi istrage, izrečene optužbe je potrebno dokazati i procesuirati, teško je pobjeći od negativne „etikete“ koja je našem gradu prilijepljena. Na žalost, slični slučajevi nisu rijetkost u našoj zemlji, i u takvim okolnostima teže je politički djelovati, a na svima nama je zadatak da svoje poštenje i zakonitost djelovanja svaki dan preispitujemo i dokazujemo.    

HSLS je omiljeni koalicijski partner i lijevima i desnima, a do izbora je dva i pol mjeseca. Jesu li krenuli predizborni razgovori? Postoji li mogućnost da Vaša stranka samostalno izađe na izbore?

Mogućnost da velikogorički HSLS izađe samostalno na izbore uvijek postoji. Međutim, mišljenja smo da u partnerstvu i mi i koalicijski partneri možemo ostvariti bolji rezultat i da su veći izgledi da na taj način ostvarimo dovoljno povjerenja naših sugrađana za upravljanje našim gradom. Razgovori s dijelom političkih stranaka koje djeluju u našem gradu su počeli, pokušavamo pronaći dovoljno zajedničkih smjernica koje bi nam osigurale kvalitetnu suradnju i djelovanje. Ljudski je i prirodno da prvo porazgovaramo s našim dosadašnjim partnerom, kolegama iz HDZ-a, zajedno proanaliziramo dosadašnji rad i mogućnost nastavka suradnje. Njihov poziv za razgovor još uvijek očekujemo iako je sve manje vremena, u vremenu smo kad je već potrebno pripremati  izbornu kampanju.  

Što očekujete od svibanjskih lokalnih izbora?

Od predstojećih izbora očekujemo povjerenje naših sugrađana temeljeno Programom velikogoričkog HSLS-a i dosadašnjim djelovanjem u okviru nadležnosti koje su nam u proteklom vremenu bile povjerene. Naše članstvo je sastavljeno od stručnih, životno i poslovno iskusnih ljudi i mišljenja smo da svojim znanjem i iskustvom možemo doprinijeti u mnogim područjima gradskog života. Na prvom mjestu su nam transparentnost gradske uprave, unapređenje kvalitete te osposobljavanje gradskih tvrtki organizacijski, kadrovski i tehnički kako bi odgovorile gradskim potrebama te prve dvije naredne godine „potrošiti“ na značajnije održavanje i sanaciju postojeće komunalne infrastrukture i prometnica.

Možete li prognozirati rezultate izbora u našem gradu za gradonačelnika i za Gradsko vijeće? 

Iskreno, ne volim prognozirati niti vjerovati u prognoze jer znaju puno puta razočarati ili navesti na lošu odluku. Vjerujem u iskrenost, korektnost i poštenje koje će kad-tad dobar dio sugrađana prepoznati. 

Gdje se HSLS vidi nakon izbora u Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji ?

Velikogorički HSLS nakon svibanjskih izbora vidim kao parlamentarnu stranku u Gradskom vijeću grada Velike Gorice i Skupštini Zagrebačke županije. To nam je primarni cilj kako bi mogli svojim sudjelovanjem utjecati na razvoj grada i županije. Svi ostali pojedinačni ciljevi manje su bitni ili nebitni.   

Objava INTERVJU Mario Šipušić, predsjednik goričkog HSLS-a: Još uvijek čekamo poziv HDZ-a za predizborni razgovor, ali vremena je sve manje… pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.