Prijava

Vaša prijava

Predizborna preslagivanja u Velikoj Gorici: Gubi li HDZ koalicijski potencijal? Prelaze li partneri vladajućih SDP-u? Gdje su gorički Bandićevci?

[]

predizborna preslagivanja

Predizborna preslagivanja i predizborna kampanja u Velikoj Gorici ulaze u novu, intenzivniju fazu. Danas će SDP i službeno predstaviti Ivu Jelušića kao svog kandidata za gradonačelnika, o čemu je naš portal već više puta pisao, ali, čini se, da je gorički SDP već ranije počeo raditi na okupljanju šire koalicije za predstojeće svibanjske izbore.

Je li SDP-u dosta 12 godina boravka u goričkoj oporbi?

Jesu li se gorički socijaldemokrati zasitili oporbenog položaja nakon 12 godina boravka u toj svojevrsnoj političkoj hladovini? Gorički SDP će graditi uspješniju priču na lokalnim izborima u suradnji s već iskušanim partnerima – HSS-om i GLAS-om. No, gorički politički kuloari bruje da bi rado u svojim redovima vidjeli i neke svoje bivše partnere koji su trenutačno u HDZ-ovom jatu.

Da su takve kombinacije moguće može se naslutiti nakon jučerašnjeg intervjua kojeg je Gorici.info dao Mario Šipušić, predsjednik velikogoričkog HSLS-a. On je, među ostalim, rekao da nije u potpunosti zadovoljan četverogodišnjom suradnjom s goričkim HDZ-om i da čeka njihov poziv na predizborni razgovor.

– Njihov poziv za razgovor još uvijek očekujemo iako je sve manje vremena, u vremenu smo kad je već potrebno pripremati izbornu kampanju – istaknuo je Šipušić.

Iz njegovih odgovora moglo se naslutiti da je poziv od nekog drugog već stigao, a ne treba biti previše vidovit i pronicljiv da bi se shvatilo kako se radi upravo o SDP-u. Da su predizborna preslagivanja u Velikoj Gorici u tijeku potvrđuju i još neke kuloarske priče kako je sličan poziv došao i do HSU-a, koji je trenutačno također član vladajuće koalicije.

HDZ sve karte baca na Ačkara

HDZ, čini se, sve karte baca na Krešimira Ačkara, koji je aktivan, obilazi teren, pomaže, radi, daje predizborna obećanja… I nije to loša taktika – u borbi za gradonačelnika. No, ako se to tako nastavi teško da će HDZ dobiti prevlast u Gradskom vijeću Velike Gorice. Nema tu prevlast ni sada, ali je održava uz pomoć stranke pokojnog zagrebačkog gradonačelnika BM365 – Stranka rada i solidarnosti.

Ostanu li HDZ-ovci bez potpore HSLS-a i HSU-a ostaju i bez, procjenjuju poznavatelji goričkih političkih prilika i analitičari izbornih rezultata, 1500 do 2000 glasova. I to sigurnih glasova onih koji redovito izlaze na izbore. A ne treba zaboraviti da je Dražen Barišić u drugom krugu izbora 2017. postao gradonačelnik s nekoliko stotina glasova više od samo 9000, a da se mjesto u Gradskom vijeću osiguravalo s tek nešto više od 1000 glasova. Teško je vjerovati da će svibanjski lokalni izbori izmamiti više Velikogoričana na birališta, pa će doslovce odlučivati svaki glas o uspjehu ili neuspjehu.

Ako se obistini ovaj scenarij i nastavi li HDZ s taktikom čekanja, uz trenutačno vladajuću stranku mogli bi jedino ostati Bandićevci. Pitanje je, međutim, koliko će i oni vrijediti u svibnju i mogu li uopće, nakon Bandićeve smrti i četiri godine obnašanja vlasti uz HDZ u Velikoj Gorici, samostalno prijeći izborni prag. Možda je na pomolu i predizborna koalicija s HDZ-om u Gorici budući se kandidat s njihove liste na posljednjim izborima i aktualni predsjednik goričkog Gradskog vijeća, Neven Karas, spominje kao vrlo vjerojatni kandidat za zamjenika gradonačelnika uz Krešimira Ačkara.

Do lokalnih izbora još su dva i pol mjeseca...

Na goričkoj desnici je gužva – Most je vrlo aktivan, a Domovinski pokret još nešto čeka. Mostovci će vjerojatno ući u Gradsko vijeće, ali isto tako vjerojatno dr. Ivan Bekavac, njihov kandidat za gradonačelnika, neće otići u drugi krug. U tom će se krugu, prema sadašnjem odnosu snaga, naći HDZ-ov Ačkar i SDP-ov Jelušić.

No vremena za dodatna, nova i potpuno drugačija predizborna preslagivanja još uvijek ima. Do izbora su točno dva i pol mjeseca. Puno ili barem dovoljno vremena za one stranke i političare koji znaju što žele, ali i jako malo za one neodlučne…

Objava Predizborna preslagivanja u Velikoj Gorici: Gubi li HDZ koalicijski potencijal? Prelaze li partneri vladajućih SDP-u? Gdje su gorički Bandićevci? pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.