Prijava

Vaša prijava

Krešimir Ačkar: U Veliku Goricu je doselilo 148 mladih obitelji s djecom, a cilj nam je da karta za vlak košta 0 kuna

[]

krešimir

Obnašatelj dužnosti gradonačelnika Velike Gorice i kandidat HDZ-a na nadolazećim izborima Krešimir Ačkar gostovao je danas u studiju Večernjeg lista gdje je govorio o budućnosti šestog po veličini grada u Hrvatskoj.

– Preuzeo sam grad nakon što je Barišić podnio ostavku, prije gotovo četiri mjeseca. Fokus je bio, a i sada je, usmjerenost prema građanima, transparentnost i ispravljanje onoga što možda nije bilo dobro – rekao je Ačkar.

Na pitanje što nije bilo dobro napravljeno, naglasio je:  – Osvrtao bih se uvijek na ono što ja mogu učiniti, ne osvrćući se ni na koga drugoga. Želio bih ispraviti dugogodišnje probleme sugrađana: skupo grijanje, nedovoljno dobar gradski prijevoz, gradsku tržnicu, medicinski centar, starački dom i niz drugih pitanja.  Grijanje je Velikogoričana veliki problem, a Ačkar navodi kako bi ga riješio.

– Taj problem stavio sam pod prioritetno rješavanje. Iz HEP Toplinarstva nisu me uspjeli uvjeriti da imaju točnu formulu prema kojoj obračunavaju grijanje građanima. Inzistirat ću, dok se jedan od tri ponuđena prijedloga ne realizira, da se odreknu svoje dobiti u korist infrastrukture – rekao je Krešimir Ačkar dodajući kako su problem i razdjelnici koji su se pokazali neefikasnima.

Novi gradski javni prijevoz

Vezano uz javni prijevoz, naveo je kako bi VG Komunalac trebao preuzeti odgovornost.

– I tu smo već poduzeli korake, izrađujemo studije. Istekao je 10-godišnji ugovor sa ZET-om. Oni su željeli povisiti kartu s 4 na 12 kuna, na što nismo pristali, nego smo kao grad podigli subvenciju – naveo je te opisao kako bi trebao izgledati novi javni gradski prijevoz.

– Novi autobusi, a govorimo o natječaju za 2023. godinu, bili bi novi autobusi i prema ekološkim standardima. Povećao bi se broj linija i kvaliteta prijevoza za okolna naselja. Onda bismo forsirali i prijevoz vlakom prema Zagrebu koji je brži i sigurniji, tako da usmjerimo linije prema željezničkom kolodvoru.

– Što se tiče željezničkog kolodvora, dogovorili smo da će krenuti obnova rasvjete, parkinga – rekao je dodajući kako će ići prema rješenju da cijena karte vlaka prema Zagrebu bude 0 kuna.

– Imamo divan primjer Ivanić-Grada. Oni su uveli kartu od 0 kuna za sve koji putuju prema Zagrebu, išli bismo prema tome rješenju. Kad bismo išli na svoj prijevoz, ne bismo stvarali nove troškove – rekao je te objasnio da bi besplatan prijevoz vlakom prema Zagrebu omogućili novcem koji su inače plaćali ZET-u.  Osvrnuo se i na dječje vrtiće koji su, kako kaže, najbolji pokazatelj rasta broja stanovnika.

U Veliku Goricu se doseljavaju mlade obitelji s djecom

– Doselilo se 148 novih mladih obitelji, to vidimo prema upisima u dječje vrtiće. Gotovo svake godine otvaramo novi objekt – rekao je dodajući kako ih je trenutačno još nekoliko u pregovorima.

– Zdravlje i obrazovanje ključne su stvari u životu jednog čovjeka – dodao je rekavši kako će na idućim upisima biti mjesta za svu djecu.

– Možda samo neće biti upisani u željeni vrtić, nego u drugi najbliži vrtić – pojasnio je.

Medicinski centar je važan Goričanima

Kao važan projekt, Krešimir Ačkar je istaknuo i medicinski centar. – Želimo i ambulante i malu kirurgiju imati u Velikoj Gorici. U pregovorima smo sa županom i ministrom Berošom jer mi pripadamo pod KB Zagreb. Imali bismo infrastrukturu i obavljali radove kao grad – naveo je

– Trenutačno je u projektiranju Dom zdravlja koji se može proširiti, podići u zrak – rekao je dodajući kako je cilj riješiti neke primarne i prioritetne stvari koje bi se poslije dodatno razvijale. Također tvrdi da do sada nije bilo situacije u kojoj bi nedostajalo hitnih timova, no da bi se dodatni timovi isfinancirali ako se pokaže potreba.

Naveo je kako u gradskim firmama neće dijeliti otkaze, no očekuje angažman zaposlenika.

– Apsolutnih čistki neće biti, ali posla hoće. Svi moraju biti svjesni da moraju opravdati svoju plaću. Gradska uprava će morati biti dostupna sugrađanima 0-24 sata. Treba posložiti prioritete i dati zadatke kako bi se poboljšao standard – ustvrdio je Krešimir Ačkar.

Objava Krešimir Ačkar: U Veliku Goricu je doselilo 148 mladih obitelji s djecom, a cilj nam je da karta za vlak košta 0 kuna pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.