Prijava

Vaša prijava

Rotary klub u velikogoričkom Domu zdravlja postavio spomen-ploču povodom 30. godišnjice osnutka Ratne vojne bolnice u Velikoj Gorici

[]

ratne bolnice

Gorički Rotary klub u Domu zdravlja postavio je spomen-ploču povodom 30. godišnjice osnutka Ratne vojne bolnice u Velikoj Gorici. Tijekom Domovinskog rata u Domu zdravlja od kraja kolovoza 1991. do početka veljače 1992. djelovala je ratna vojna bolnica u kojoj je medicinski zbrinuto 2524 ranjenika i pacijenta.

U organizaciji tadašnje Kliničke bolnice Sestara milosrdnica iz Zagreba i Doma zdravlja Velika Gorica, a pod stručnim vodstvom ravnatelja prim.dr. sc. Borislava Šenija, ova ratna bolnica bila je primarno kirurško anesteziološko reanimacijska ratna ustanova u kojoj je pružana primarna i definitivna kirurška i anesteziološka skrb, kao i sva druga specijalistička skrb pripadnicima Hrvatske vojske i policije, a po potrebi i civilnom stanovništvu s područja južne obrane grada Zagreba, objavili su iz Rotary kluba.

U bolnici je radilo 138 djelatnika na četiri odjela te 10 službi. Omogućili su uspješno liječenje kirurških i ostalih pacijenata uz minimalne komplikacije. Djelatnici ratne bolnice smatraju se neposrednim  sudionicima Domovinskog rata jer su osim intervencija u samoj ratnoj bolnici pružali kiruršku i drugu medicinsku pomoć na prvim borbenim crtama, ali su i izvlačili i prevozili ranjenike do ratne bolnice i ostalih zdravstvenih ustanova u Zagrebu.

Postavljanju spomen-ploče nazočili su prof.dr.sc. Vladimir Stančić, voditelj odjela interne medicine, prof.dr.sc. Miroslav Bekavac Bešlina, zamjenika ravnatelja Ratne vojne bolnice i voditelj odjela kirurgije, dr. Davorka Milat, tadašnja ravnateljica Doma zdravlja Velika Gorica, dr. Josip Smolković, radiolog, te velikogorički Rotarijanaci, istaknuo je predsjednik Rotary kluba Velika Gorica Josip Sertić.

Spomen obilježje uoči 30. godišnjice osnutka Ratne vojne bolnice, kao i osnutka velikogoričke 153. brigade Hrvatske vojske podigli su zahvalni građani Velike Gorice okupljeni u Rotary klubu Velika Gorica kao trajnu uspomenu na junačke dane stvaranja slobodne Hrvatske.

Objava Rotary klub u velikogoričkom Domu zdravlja postavio spomen-ploču povodom 30. godišnjice osnutka Ratne vojne bolnice u Velikoj Gorici pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.


Sretan Uskrs !