Prijava

Vaša prijava

Krešimir Ačkar nakon četiri mjeseca na čelu Velike Gorice predstavio sve projekte koji su u tom razdoblju odrađeni i dogovoreni

[]

ačkar

Medijima se, u povodu četiri mjeseca mandata, obratio v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar izloživši najvažnije detalje koji su obilježili to razdoblje.

Početak mandata poklopio se s razornim potresom, koji je 29. prosinca prošle godine uzdrmao i naš grad te okolne općine. Materijalna šteta procijenjena je na 100 milijuna kuna, a trebalo je djelovati brzo i stručno.

– Odmah je angažiran sustav civilne zaštite koji je obišao potresom pogođena područja te u goričkim hotelima osigurao smještaj svima onima koji su u tom trenutku ostali bez krova nad glavom. S vremenom je 1,6 milijuna kuna državne pomoći utrošeno na nabavu i opremanje 29 montažnih kućica. Za sve obitelji čiji su domovi neupotrebljivi osigurali smo i po 10 tisuća kuna jednokratne pomoći. Tu je i pomoć od 1000 kuna za sanaciju dimnjaka – naglašava Ačkar.

Obnova sakralnih objekata

Dodaje da je s Ministarstvom kulture dogovorena obnova sakralnih objekata, a s predsjednikom Uprave FINE donacija od milijun kuna za pomoć u izgradnji nove škole u Dubrancu.

Osim potresa, četveromjesečno razdoblje obilježila je i pandemija korona-virusa. Grad je brojnim mjerama izišao u susret goričkim poduzetnicima kojima su zbog epidemioloških mjera prihodi bitno smanjeni.

– U proračunu smo osigurali 2,2 milijuna kuna za potpore poduzetnicima, donijeli smo odluku o oslobađanju plaćanja poreza na potrošnju, plaćanja komunalne naknade, kao i oslobađanje plaćanja za korištenje ugostiteljskih terasa te zakupnina za poslovne prostore.

Osim ovih dvaju najvažnijih i najobimnijih aktivnosti, Ačkar je istaknuo i niz manjih, ali isto tako značajnih aktivnosti – poput uskrsnice za umirovljenike, koje su najviše u Hrvatskoj i koje će postati standard. Isto se odnosi na božićnice.

U izlaganju je naglašena realizacija niza infrastrukturnih i komunalnih projekata, kao i najava nekih novih – poput stručnih mjerenja na jezeru Čiče te prometne analize javnog prijevoza

Kvalitetna suradnja s Vladom i ministarstvima

Ačkar je istaknuo da s ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem dogovoreno financiranje izgradnje doma za umirovljenike. Grad je već osigurao zemljište za tu namjenu. S ministrom prometa Olegom Butkovićem i direktorom HŽ Infrastrukture dogovorena je prva faza uređenje željezničkog kolodvora u Velikoj Gorici. Prva faza obuhvaća asfaltiranje parkirališta i postavljanje javne rasvjete što će omogućiti većem broju naših sugrađana da svakodnevno koriste željeznicu za odlazak u Zagreb. Radovi će biti dovršeni sredinom svibnja.

Visoke cijene grijanja muče građane koji žive u stambenim zgradama stoga je Ačkar krenuo u rješavanje tog problema koji je jedan od prioriteta Gradske uprave. Zajedno s predsjednikom Uprave HEP Toplinarstva dogovoreni su veliki investicijski zahvati na toplinskom sustavu i prenamjene postojećih toplana. Ačkar je najavio da će dogovor biti formaliziran idućih dana potpisivanjem Sporazuma između Grada Velike Gorice i HEP Toplinarstva.

Postignut je dogovor i s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem oko izgradnje pješačke staze u Petrovini, te izgradnja vodovodne mreže na području Dubranca.

Ačkar je podsjetio da Velika Gorica uspješno povlači sredstva iz EU fondova. Za izgradnju Poduzetničkog inkubatora stiže 21,2 milijuna kuna, što je 81% posto vrijednosti projekta.

Ovaj projekt je veliki poticaj razvoju poduzetništva u Velikoj Gorici. Dodijeljeno je i 5,4 milijuna kuna razvoj biciklističke infrastrukture u Gradu. Tim sredstvima uredit će se staza do Starog Čiča i postaviti javna rasvjeta uz biciklističku stazu od Velike Gorice do Velike Mlake.

ačkar
Foto: Matej Crnogaća

Za održavanje i izgradnju prometnica 52 milijuna kuna

U proračunu za 2021. godinu planiran je najveći iznos u povijesti za održavanje i izgradnju prometnica, više od 52 milijuna kuna. Dovršena je izgradnja Ulice Andrije Kačića Miošića, izgrađen je dugo očekivani nogostup u Rakarju i asfaltirana Tercelova ulica. Nogostup je izgrađen i u  Lukavcu kroz Tratinsku, Dolensku i Školsku ulicu sve do osnovne škole.

Asfaltirana je i Šušnićeva ulica u Ribnici, Jandriševa na Plesu, u Velikoj Buni novi asfalt su dobile ulica Tudina i ulica Franje Grđana, uređeno je novo parkiralište u Šibenskoj ulici u Podbrežnici. U tijeku su radovi u Odranskoj ulici u Lomnici, a ovih dana kreću i radovi u Tomaševićevoj ulici u Velikoj Gorici. U sklopu projekta „Aglomeracija Velika Gorica“ s dolaskom toplijeg vremena asfaltirat će se veći broj prometnica.

Svako dijete imat će mjesto u vrtiću

Velika Gorica želi osigurati mjesto u vrtiću za svako dijete.

– To nam je cilj koji želim osigurati već do kraja ove godine izgradnjom i uređenjem prostora u okolnim velikogoričkim naseljima – istaknuo je Ačkar.

Izgradnja vrtića u Selnici uskoro će biti završena, a gradi se i prostor za vrtić u Maloj Buni. Dogovoreno je i uređenje prostora za vrtićke skupine u Lukavcu i Čiču.

Pokrenuta je akcija „Jednaki u igri“ kroz koju će se dječja igrališta u našem gradu oplemeniti igralima za djecu s invaliditetom. Prve sprave bit će postavljene u sklopu dječjeg igrališta u Parku dr. Franje Tuđmana. U gradskoj sportskoj zoni uređena je pumptrack staza koja je postala najatraktivniji rekreacijski sadržaj za mlade u gradu. Nastavljamo sa uređenjem cijelog poligona, na redu je skate staza – kazao je Ačkar.

Ačkar je posebno naglasio važnost transparentnog trošenja javnog novca i snažnije uključivanje samih građana u provođenje gradske politike i donošenja odluka.

Uz zahvalu Goričanima koji su pokazali veliko srce u ovim teškim vremenima i teškim mjesecima iza nas, jer smo bili pogođeni potresom i pandemijom, Ačkar je istaknuo da je ponosan što je na čelu grada.

Objava Krešimir Ačkar nakon četiri mjeseca na čelu Velike Gorice predstavio sve projekte koji su u tom razdoblju odrađeni i dogovoreni pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.