Prijava

Vaša prijava

Ivo Jelušić povodom Svjetskog dana slobode medija poručio: Nema demokracije bez slobodnih medija

[]

medija

Ivo Jelušić, kandidat za gradonačelnika Velike Gorice, povodom Svjetskog dana slobode medija obratio se priopćenjem u kojem je ustvrdio da bez slobodnih medija nema demokracije.

„Povodom Svjetskoga dana slobode medija želimo upozoriti da nema slobodnih i demokratskih društava bez slobodnih i od politike neovisnih medija. Njihova uloga u održavanju i širenju demokratskih standarda, ljudskih prava i sloboda, ali i autonomije društva od države – nezamjenjiva je.

U raskrinkavanju onih koji politiku ne shvaćaju kao rad za opće dobro nego kao priliku za osobne probitke, trgovinu utjecajem, nepotizam, korupciju i kriminal, uloga slobodnih medija je golema i iznimno važna. Jednako tako, jedna od najgorih anomalija nedemokratskih zajednica jest sprječavanje slobode medija od stane moćnika i s njima povezanih interesnih krugova kako se o njihovome radu i učinku te o odgovornosti koju duguju građanima ne bi ništa propitivalo ili izvještavalo.

Loše financijske prilike u kojima djeluju mediji, kao posljedica teške ekonomske i društvene krize, pogoduju  kontroli i manipulaciji medijima koji se za cijenu dotacija iz javnih proračunskih izvora prešutno pretvaraju u propagandne službe onih na vlasti. Za to su odgovorni ne samo osiljeni političari nego i vlasnici i urednici medija koji, provodeći autocenzuru, obespravljuju i ponižavaju novinare, mahom prekarne radnike, u obavljanju njihova časnoga posla.

Brojni hrvatski mediji aktivno doprinose raskrinkavanju nezakonitih i nemoralnih postupanja osiljenih političara, otvarajući afere u kojima se vidi sav njihov jad i moralna bijeda. Time izravno pomažu opstanku hrvatske demokracije, rasvjetljivanju uloga onih koji su izabrani ili imenovani na javne dužnosti i prozivanju onih među njima koji rade loše, koji su se ogriješili o zakon, okoristili se te ljudima ogadili politiku kao častan i vrlo potreban i odgovoran posao.

Na žalost, to nije slučaj u Velikoj Gorici. Dio lokalne medijske scene pod potpunom je kontrolom vladajuće stranke koja sofisticiranim metodama proizvodi proračunsku ovisnost medija i umrtvljava sve njihove istraživačke kapacitete i kritičko mišljenje dugi niz godina.

Primjerice, ni osam mjeseci nakon izbijanja najveće afere u povijesti Grada i serije uhićenja zbog korupcije, neki lokalni mediji se ponašaju kao da se ništa nije dogodilo, a kamoli da su nešto sami istražili ili analizirali. Također se kod nekih nije moglo ništa pročitati ili čuti  o odgovornosti vladajuće elite koja već 12 godina čvrsto, bahato i ne osvrćući se na kritike i upozorenja oporbe vodi Grad i raspolaže s ogromnim javnim novcem.

Jasno je da u postojećim gospodarskim prilikama lokalni mediji teško mogu opstati oslanjajući se samo na tržište i da trebaju imati potporu iz proračuna. Ali proračunske dotacije lokalnim medijima ne mogu i ne smiju biti praćene ucjenom ili reketom. Odgovorna vlast koja javnim novcem potiče lokalne medije mora se potpuno odmaknuti od njih i omogućiti im samostalnost.

Sve to zbog interesa građana koji, kada to već plaćaju, onda imaju pravo i očekivati istinito, neovisno, kritičko i korektno medijsko izvještavanje.  To je naša slika grada. U njoj će postojati neovisni mediji koji odgovorno, ali nepristranim i istinitim izvještavanjem čuvaju svoje poslanje u širenju i zaštiti sloboda i prava građana” – navodi se u priopćenju.

Objava Ivo Jelušić povodom Svjetskog dana slobode medija poručio: Nema demokracije bez slobodnih medija pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.