Prijava

Vaša prijava

MILIJUN EURA NEPOVRATNIH DONACIJA OSIGURANO ZA STAMBENE ZGRADE!


Već je iz samog naslova vrlo jasno i razvidno kako će 2015. godina, čije posljednje dane upravo odbrojavamo, ostati upisana zlatnim slovima u poslovnoj kronologiji i retrospektivi najvećeg i nastraijeg gradskog upravitelja stambenim zgradama. Društvo koje je 1997. godine osnovano pod okriljem “novorođenog” Grada Velike Gorice, punih 18 godina skrbi o, kako mu to i samo ime govori,  stambenom gospodarstvu na području turopoljske metropole. A stambeno gospodarstvo Grada koji je na dan svoje zaštitnice, Svete Lucije, upravo proslavio svoj 20.-ti rođendan, čini više od tristo stambenih i stambeno-poslovnih zgrada i ulaza smještenih u užem središtu Grada te njih dvadesetak na području Velike Mlake, Vukovine, Turopolja i Male Bune. Od ukupnog postojećeg stambenog fonda, GSG Velika Gorica d.o.o. upravlja sa približno 95% objekata kolektivnog stanovanja.

Slika en obnova

U samom društvu ne skrivaju zadovoljstvo zbog zadržavanja vodećeg i dominantnog statusa u području upravljanja stambenim zgradam, nadasve u situaciji kada se na otvorenom upravljačkom tržištu pojavljuje sve više konkurenata. U društvu isto tako vjeruju i nadaju se da ce upravo rezultati ostvareni tijekom 2015. godine doprinjeti daljnjem zadržavanju pa i učvršćenju ovakvog statusa.

To se prije svega odnosi na rezultate vezane uz područje energetske učinkovitosti zgrada koji su ostvareni pravovremenim i stručno elaboriranim prijavama na natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tako je za energetski pregled i ishođenje certifikata koji su oslikali i potvrdili trenutno energetsko stanje 11 zgrada, spomenuti Fond izdvojio 37.710,00 kuna. Za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije završen je postupak za 14 zgrada za koje je odobreno 337.790,00 kuna, a u završnoj je fazi postupak za još tri zgrade. Najveća donacija od strane Fonda ostvarena je za potrebe izvođenja samih radova energetske obnove, koji će u 4 zgrade biti sufinancirani sa 4.524.483,41 kune.

Respektabilna su svakako i sredstva odobrena za nabavu i ugradnju uređaja za mjerenje potrošnje toplinske energije u iznosu 2.594.982,08 kuna, a ista su u javnom pozivu na koji su prijavljene 24 zgrade, odobrena za sve njih 24. Osiguranjem ovih sredstava, sufinancirana je ugradnja navedenih uređaja u ukupno 2.200 stanova odnosno na ukupno 8.635 radijatora.

Jednostavnom operacijom zbrajanja dolazi se do iznimno vrijedne i visoke sume od 7.494.965,22 kune, koliki je ukupni iznos nepovratno doniranih sredstava, dijelom već investiranih i ugrađenih, a dijelom namjenski osiguranih za potrebe suvlasnika stambenih zgrada na području našega Grada. Nastavak ovakve price, odnosno daljnje sudjelovanje na natječajima i javnim pozivima Fonda, sa istim ili sličnim rezultatima kako je to bilo ove,  slijedi i u 2016. godini.