Prijava

Vaša prijava

Imamo ukusne recepte poznatih zagrebačkih restorana!


Ako obožavate pizzu, uživate u sushiju, volite dobru staru bučnicu ili ukusan carpaccio, na pravom ste mjestu. Neki od poznatih zagrebačkih restorana su s nama podijelili recepte svojih ukusnih jela, a na vama je da ih isprobate kod kuće i javite svoje dojmove!

O'Hara pizza

Recept za originalno napolitansko tijesto:

Meko brašno, jako malo suhog kvasca (10 gram na kilo brašna), 50% što hladnije vode dobro umiješati u brašno, dodati maslinovo ulje 5% i opet dobro izraditi i na kraju 2,5% soli. Namazati masu maslinovim uljem i pokriti plastičnom tamnom vrećom da odstoji 20min. Izbulirati (razdijeliti na porcije) 250-350 grama, namazati maslinovim uljem i pustiti na toplom sat vremena i odmah u frižider na +4. Pustiti tijesto u frižideru minimalno 5-6 sati. Spremno za upotrebu.

ohara.jpg
 

Pećnica na maximum. Uvaljati bulu (porciju) u oštro brašno i formirati valjkom ili rukama. Valjkom ćete dobiti tanji rub, a rukama deblji. Sa tijestom postupajte čim nježnije i ako ga previše izmučite pustite ga da ponovo odstoji bar pola sata prije nego ga ponovo razvučete. Tijesto se može i zamrznuti i upotrebljavati po potrebi.

Za nadjev koristite cijelu kuhanu rajčicu koju pasirate rukama neposredno prije pečenja. Mozzarella, domaći češnjak, bosiljak i opet na kraju malo maslinovog ulja i to je to. Bolje ne može!

Lauba kruščići i namazi

Pivski Lauba kruščić

500 g glatkog brašna
25 g pira
3 dcl pive po ukusu
0,02 l suncokretovog ulja
12 g soli
7 g šećera
4 g suhog kvasca

 

Izmiješamo suhe namirnice, dodamo kuhani pir, ulje i pivu te pustimo da fermentira. Premijesimo još jednom i zatim oblikujemo kruščiće te pustimo da malo fermentiraju i stavimo peći u ugrijanu pećnicu 32 minute 185 stupnjeva.

Mediteranski Lauba kruščić

500 g glatkog brašna
2 režnja češnjaka
miješano svježe začinsko bilje (ružmarin, timijan, bosiljak, menta)
0,02 l maslinovog ulja
12 g soli
7 g šećera
4 g suhog kvasca
voda po potrebi

 

Izmiješamo suhe namirnice dodamo kosani češnjak, grubo iskosano začinsko bilje, ulje i vode po potrebi. Pustimo da fermentira, oblikujemo u kruščiće te pustimo još jednom da fermentiraju i pećemo u zagrijanoj pećnici 32 minute na 185 stupnjeva.

bistro-lauba-2.jpg
 

Lauba namaz od bundeve

500 g muškatne bundeve
sol po potrebi
20 g maslaca
papar po želji

 

Bundevu pećemo u pećnici 45 minuta na 170 stupnjeva. Pečenu očistimo od kore te stavimo pirjati na maslac da višak tekućine ispari, začinimo sa soli i paprom, zatim sve izmiksamo štapnim mikserom ili multipraktikom.

Lauba namaz od divljači

300 g gulaša od jelena
50 g pilećih jetrica
100 g crvenog luka
0,05 l suncokretovog ulja
sol po potrebi
papar po potrebi
svježi timijan

 

Luk narežemo na ploške, stavimo pirjati na ulje, dodamo jelen rezan na kocke. Kada je meso omekšalo dodamo pileću jetricu, svježi timijan i začinimo po potrebi. Kada se malo ohladilo, izmiksamo da dobijemo kremastu teksturu i poslužimo uz kruščić.

RougeMarin sushi

Za sushi ocat:

0.5 l rižinog octa
370 g šećera
120 g soli
20 cm kombu alge

 

sushi.jpg
 

Sve dobro izmješati dok se šećer i sol ne rastope, najbolje da odstoji 12 h. Japansku rižu (kratkog zrna) staviti kuhati u kuhalo i to na 1 litru riže 9 dl vode dok se ne skuha. Kad je kuhana u to umješati 0.17 l sushi octa i paziti da zrna riže ostanu cijela i vidljiva. Ribu očistimo i filetiramo i narežemo na filete za nigirije i makije. Black tiger kozice blanširamo i prepolovimo ,pazeći da ne presjećemo gornju opnu repića i isperemo pod tekućom vodom i ocjedimo na cjedilu. Vasabi prah umješamo sa hladnom vodom. Nori algu prepolivimi po pola. Moramo lagano navlažiti ruke i na nori algu nanesemo sloj riže i to jagodicama prstiju pazeći da je samo rasporedimo po algi a ne izgnječimo. Zatim stavimo crtu vasabija  i na to željenu ribu (tunu ili losos) ili povrće (krastavac ili avokado) i zatim zarolamo sa makijem od bambusa. Za nigirije oblikujemo rukom malenu kuglicu od riže ,na ribu stavimo malo vasabija i oblikujemo.

RougeMarin mini burgeri

Juneći burger sa bijelim pecivom

Za tijesto:

150 g glatkog brašna
1 jaje
50 g maslaca
3 g soli
30 g kvasca
0,5 dcl vode

 

Brašno prosijemo i zamijesimo smjesu. Ostaviti da se diže cca 30 min. Oblikovati u male loptice težine 30 g i razvaljati na pravilne loptice. Staviti na papir za pečenje i ostaviti da se još jednom dignu te stavljamo u zagrijanu pećnicu peći 200 stupnjeva cca 10 min.

Za meso i nadjev:

40 g junećeg mesa
2 g salate regaste
3 g domaćeg kečapa
3 g špeka
sol i papar

 

Meso začinimo solju i paprom i oblikujemo u polpetice. Pečemo na vrućoj tavi, Burger složimo.

rouge.jpg
 

Pileći burger sa bučinim pecivom

Za pecivo od buče:

150 g glatkog brašna
150 g pirea od buče
1 jaje
50 g maslaca
3 g soli
30 g kvasca
0,5 dcl vode

 

Brašno prosijemo i zamijesimo smjesu. Ostaviti da se diže cca 30 min. Oblikovati u male loptice težine 30g i razvaljati na pravilne loptice. Staviti na papir za pečenje i ostaviti da se još jednom dignu te stavljamo u zagrijanu pećnicu peći 200 stupnjeva cca 10 min.

Za meso i nadjev:

40 g pilećeg zabatka
2 g salate lolo roso
5 g chutneya
sol i papar

 

Meso začinimo solju i paprom i oblikujemo u polpetice. Pečemo na vrućoj tavi, Burger složimo.

Juneći cheeseburger u crnom pecivu

Za crno pecivo:

30 g glatkog brašna
50 g crnila od sipe
30 g kvasca
20 g šećera
1 jaje
1 dcl vode

 

Brašno prosijemo i zamijesimo sve sastojke.Ostaviti da se diže cca 30 min. Oblikovati u male loptice težine 30 g i razvaljati na pravilne loptice. Staviti na papir za pečenje i ostaviti da se još jednom dignu te stavljamo u zagrijanu pećnicu peći 200 stupnjeva cca 10 min.

Za meso i nadjev:

40 g junećeš mesa
3 g pirea od cikle
2 g raštike
5 g sira škripavca

 

Meso začinimo solju i paprom i oblikujemo u polpetice. Pečemo na vrućoj tavi, Burger složimo.

Janjeći sekeli gulaš Christiana Misirače

Sastojci:

1 kg janjetine (idealno malo starije, dakle veće) od buta
200 g dimljene slanine
1 kg luka (najbolje pomiješati obični, srebrenac i ljubičasti)
1 cijeli veći češnjak
250 g kiselog kupusa
250 g kisele repe
30 g mljevene slatke paprike
10 g mljevene ljute paprike
4 lovorova lista lgrančica ružmarina
grančica kadulje
2 dcl bijelog poluslatkog ili slatkog vina
500 g krumpira srednje veličine
100 g kajmaka
vezica peršinova lista

 

janjeci.jpg
 

Priprema:


Otkostite janjetinu. Kosti kuhajte s nasjeckanim lukom i očišćenim češnjakom tako da se luk potpuno raskuha. Nasjeckajte slaninu na kockice i prepržite ju. Dodajte janjeće meso narezano na kocke. Podlijevajte svakih nekoliko minuta juhom od janjećih kostiju i vinom. Dodajte začine pred kraj pirjanja (cca 40 minuta). Dodajte kupus i repu i pirjajte lagano još desetak minuta. Neoguljeni krumpir pecite u jako zagrijanoj pećnici tako da kora malo nagori. Ogulite ga, ovlaš posolite i vrelog prelijte kajmakom i nasjeckanim peršinovim listom.

Bistro Apetit - Marinirana rebarca od turopoljske svinje s kremom od borovih iglica i glaziranim peršinom

Sastojci:

200 g svinjskih rebaraca
marinada od senfa, začinskog bilja, papra, soli, češnjaka
šaka borovih iglica
4 krumpira
sol i papar po ukusu
4 peršina (korijen)
50 g maslaca

 

_MG_6921.jpg
 

Priprema:

Svinjska rebarca premazati marinadom i staviti ih u pećnicu na 160 stupnjeva oko 60 minuta. Borove iglice osušiti, samljeti u prah te dodati u pire od krumpira. Začiniti po želji. Peršin skuhati, glazirati na maslacu.

Vinodol - Domaća bučnica

Za tijesto:

500 g brašna za tanka tijesta1 kom jaje
2 žlice ulja
voda po potrebi

 

Sastojke pomiješati da se dobije glatko tijesto i ostaviti da se odmori 20 minuta, potom razvući na pobrašnjenom stolnjaku i ostaviti da se posuši a da ne puca.

_MG_9020.jpg
 

Za punjenje:

1,5 kg buča
3 kom jaja
1 kg svježi kravlji sir
400 g kiselo vrhnje (20% m.m.)
80 g griz
kopar
kiselo vrhnje (30% m.m.)

 

Buču očistiti i naribati, posoliti i ostaviti da odstoji 10 min, potom ocijediti i dodati ostale sastojke. Smjesu položiti na 1/3 razvučenog tijesta i pomoću stolnjaka motati bučnicu, narezati i položiti u protvan. Bučnicu poškropiti rastopljenim maslacem i peći na 180 °C 30 minuta. Servirati uz dodatak kiselog vrhnja i kopra.

Carpaccio - Carpaccio buffala

Sastojci:

biftek 0,55 kg
rikola 0.10 kg
maslinovo ulje
bufala mozzarella 0.40 kg
sol
papar     
kapari
aceto balsamico

 

DSCF4163.JPG
 

Priprema:

Meso bifteka lijepo oblikujemo u prozirnoj foliji stisnemo i zamrznemo, kad se meso smrznulo, režemo ga na mesoreznicu i slažemo na tanjur koji smo prethodno poškropili sa maslinovim uljem. Kad smo meso složili začinimo ga sa soli i paprom, mozzarella narežemo, a rikolu u jednoj posudi zaćinimo sa acato balsamicom, maslinovim uljem, soli i paprom dobro promješamo i složimo na četri tanjura na kojima je narezan biftek. Narezanu mozzarellu stavimo na rikolu još malo posolimo, popaprimo i zalijemo sa maslinovim ulje i jelo je spremno za posluživanje.