Prijava

Vaša prijava

Krstičević: Pobjedu mogu donijeti samo stručne i nove osobe


Tko će biti kandidati na stranačkim listama HDZ-a na skorim parlamentarnim izborima i na kojem mjestu odlučivat će stranka krajem ovog tjedna.

Županijski i gradski odbori stranke svoje su liste više-manje sastavili, a na njima nikad nije bilo više kandidata za potencijalne saborske zastupnike. No, konačnu riječ imat će stranačka tijela koja s dobivenih lista trebaju odabrati imena za koja smatraju da bi mogla povećati šansu stranke za dobre izborne rezultate.

Neki izvori govore da će biti i do 80 posto novih imena. Navodno je nedavno na jednom stranačkom sastanku general Damir Krstičević rekao kako samo stručne i nove osobe mogu donijeti rezultat, a u suprotnom će HDZ izgubiti izbore! To je i dodatni razlog što će predaja stranačkih lista HDZ-a, silom prilika, biti zadnji dan zakonskog roka. Osim toga, stranka se našla u vremenskom tjesnacu i zbog toga što je tek nedavno za novog predsjednika izabran Andrej Plenković. No, nestrpljiva javnost čeka informaciju hoće li na listama, primjerice, biti Božidar Kalmeta ili Zlatko Hasanbegović. U kojoj će izbornoj jedinici biti zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić? Tko su nova imena za koja se tvrdi da će biti HDZ-ovi izborni aduti? Tko će od onih koji su visoko kotirali kod Tomislava Karamarka u političku mirovinu?

Šuker i Kalmeta

 Činjenica je da je novu stranicu u sastavljanju izbornih lista otvorio nedavno i Tomislav Čuljak svojim povlačenjem iz izborne utrke, ujedno sugerirajući da bi i drugi veterani trebali krenuti njegovim stopama, kao i oni koji su iz bilo kojeg razloga postali opterećenje za stranku. Nedavno je tako šibenski HDZ brzopotezno odlučio da se na listi za Sabor ne bi trebala naći Josipa Rimac, šefica kampanje na prošlim izborima, a neki stranački izvori kažu da bi slično kao Čuljak mogli odlučiti i Ivan Šuker, pa i Božidar Kalmeta. Za Zlatka Hasanbegovića, kažu neki visokopozicionirani HDZ-ovci, ne bi trebalo biti nikakvih dvojbi - on se mora naći na listi jer čak i ako ne bude “u prvim redovima”, preferencijalni glasovi osigurali bi mu saborski mandat. Osim toga, desniji dio HDZ-ova glasačkog tijela dobio bi svoju opciju. Za Milijana Brkića govorilo se da bi mogao u 11. izbornu jedinicu za dijasporu, no neki drugi izvori kažu kako bi možda mogao i u drugu.

Inače, županijski i gradski odbori stranke nikad dosad nisu imali više prijedloga. Stranačka središnjica tražila je od njih dvostruko više kandidata od broja onih koji će se naći na listama, ali kažu da u nekima ima i trostruko više prijedloga. Istina, da bi kandidatura za stranku bila pravovaljana, županijski i gradski odbori moraju uz svako ime poslati i potvrdu o nekažnjavanju i izjavu da pristaju biti na HDZ-ovoj listi, a taj dio posla trebao bi završiti najkasnije sutra. Osim toga, svaki je kandidat morao priložiti i svoj životopis, što dosad nije bio stranački običaj.

Izvjesno je da su se neki koji su se našli na popisu želja nestranačkih osoba za četiri izborne jedinice, u koje je dijelom uključen grad Zagreb, zahvalili na kandidaturi. Primjerice, među njima su i Nino Raspudić, Janica Kostelić, Ante Nazor, ali u izbornu bi utrku, ako dobiju potvrdu stranke, mogli glumac Robert Kurbaša i pomoćnica ministra kulture Ana Lederer, a navodno i Anja Šovagović. Za te četiri liste navodno konkurira više od 30 posto žena, a među njima primjerice i doc. dr. Dijana Zadravec, intervencijska radiologinja iz KBC-a Sestre milosrdnice, koja je bila nedavni izgledni kandidat za ravnateljicu te bolnice. Navodno bi također mogla visoko kotirati - zbog svoje stručne biografije, ali i zato što je žena - i prof. dr. Ana Lucić Vrdoljak, ravnateljica Instituta za medicinska istraživanja.

Neupitna imena

U prvoj izbornoj jedinici na vrhu liste bit će sigurno šef stranke Andrej Plenković, a pridružit će mu se “sporazumni partner” Darinko Kosor. Nije sigurno hoće li im se pridružiti Drago Prgomet ili će se on seliti u 5. slavonsku jedinicu ako je ne bude vodio tehnički ministar Zdravko Marić. Šestu izbornu jedinicu u izborima bi trebali voditi Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice, i donedavni saborski zastupnik Goran Marić. Neupitna je, prema HDZ-ovim izvorima, u devetoj izbornoj jedinici Ivana Maletić, kao i Tomislav Tolušić u četvrtoj. Još se razmišlja o najboljim i najpopularnijim kandidatima u desetoj jedinici, odnosno dalmatinskoj, gdje bi - ako ne bude drugog asa iz rukava - kandidaturu ipak mogao prihvatiti general Damir Krstičević. HDZ je ne samo svojim biračima nego i članstvu priredio nikad neizvjesnije sastavljanje lista.