Prijava

Vaša prijava

UŽIVO: IZBOR ZA NAJBOLJEG MLADOG POLJOPRIVREDNIKA HRVATSKE Stručni žiri će u Laubi proglasiti pobjednika, pogledate kako su glasali čitatelji


U Zagrebu se u petak, 24. ožujka, održava konferencija o poljoprivredi koju kao medijski pokrovitelj organizira Jutarnji list, a na kojoj će se proglasiti i pobjednik natječaja za najboljeg mladog poljoprivrednika Hrvatske.

Pobjednik će osvojiti nagradu od petnaest tisuća kuna koje će osigurati Erste banka, a 10 najboljih dobit će priliku otputovati u sjedište Europske Unije - Bruxelles i sudjelovati na 4. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika koji se održava u listopadu 2017. godine.

Jutarnji list proteklih je tjedana objavio deset priča o deset najboljih mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj, finalista natječaja. Predstavili smo njihove ideje, razloge zašto su ostali na selu, te što žele u budućnosti. Žiri je svoju odluku o najboljem poljoprivredniku donio, a mi smo pitali i čitatelje da odaberu tko je po njima najviše zaslužio nagradu.

U našoj anketi glasalo je 8323 čitatelja Jutarnjeg.hr, a prvoplasirana je Jelena Grčević koja na obiteljskom gospodarstvu u Gradecu Pokupskom pokraj Pisarovine proizvodi kozji sir i žitarice. Za nju je glasalo čak 39 posto čitatelja, dok je na drugom mjestu sa 30 posto glasova Ljerka Vlahović koja je na čelu jake postirske poljoprivredne zadruge. Trećeplasirani s 10 posto glasova čitatelja je Lovro Lenac iz Hrvatske Kostajnice koji se bavi proizvodnjom rezanaca od buče.

Ambasadorica ovog izbora je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, a na konferenciji će sudjelovati i povjerenik EU za poljoprivredu Phil Hogan, koji će odgovarati i na pitanja građana. U Laubi će uz povjerenika Hogana i europarlamentarku Petir na aktualna pitanja građana odgovarati i Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

U ekskluzivnom razgovoru za Jutarnji list, koji smo uoči posjeta Hogana Zagrebu obavili u njegovu uredu u sjedištu Europske komisije, u Bruxellesu, povjerenik za poljoprivredu govori o važnosti poticanja mladih da se što više bave poljoprivredom i pružanju potpore mladima da ostanu na ruralnim područjima.

To je pitanje za Hrvatsku posebice važno sada kada se suočavamo s demografskim izazovima ne samo zbog starenja stanovništva nego i zato što mladi napuštaju selo. Hoganu je ovo prvi službeni posjet Hrvatskoj, iako on izuzetno dobro poznaje našu zemlju jer je nekoliko puta ljetovao na našoj obali. Kaže nam da je Hrvatska najljepša destinacija te da je često godišnji provodio u Dubrovniku i Istri.

Kako dolazi iz Irske, koja je kroz svoju povijest imala mnoge krize, a danas je među najbogatijim članicama EU, on vjeruje da bi i Hrvatska mogla iskoristiti svoje potencijale, pogotovo ako investira u poljoprivredu i turizam. Taj je spoj Irskoj donio rezultate i on smatra da bi to moglo uspjeti i Hrvatskoj.

Intervju s povjerenikom Hoganom možete pročitati OVDJE.

program PK.jpg