Prijava

Vaša prijava

UŽIVO: IZBOR ZA NAJBOLJEG MLADOG POLJOPRIVREDNIKA HRVATSKE Najboljim je proglašen Matija Cetinić Frankos, jedan je od osnivača zadruge Berry Organica!


PK konferencije 

U prostorijama zagrebačke Laube u tijeku je Poljoprivredna konferencija, koju organizira Europska komisija i Jutarnji list, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

Cilj konferencije je hrvatskim poljoprivrednicima i gospodarstvenicima ponuditi konkretne informacije o mogućnostima i načinima investiranja u projekte poljoprivredi uz podršku Europskog fonda za ulaganja u Hrvatskoj te sudjelovanja u provedbi razvojnih projekata koje financira Europska unija diljem svijeta.

Među gostima na konferenciji su Phil Hogan, povjerenik Europske komisije za poljoprivredu, kao i Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Jutarnji list proteklih je tjedana objavio deset priča o deset najboljih mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj, finalista natječaja. Predstavili smo njihove ideje, razloge zašto su ostali na selu, te što žele u budućnosti.

Najboljim hrvatskim mladim poljoprivrednikom proglašen je Matija Cetinić Frankos. Matija Cetinić Frankos (33) jedan je od osnivača udruge Berry Organica koja u općini na granici prema Sloveniji uzgaja sibirsku borovnicu haskap.

 - Ovo nije samo priznanje meni, već i cijeloj zadruzi koju čini deset ljudi. Mi smo primjer da se stvari u poljoprivredi mogu pokrenuti, ako vas vodi zajedništvo, hrabrost i borba. Velika hvala svima na ovom priznanju i čestitam svim izvrsnim projektima koji su se natjecali na izboru ove godine - izjavio je Cetinić Frankos.

Pobjednik natječaja osvojio je nagradu od petnaest tisuća kuna koje će osigurati Erste banka, a svih 10 finalista otputovat će u sjedište Europske Unije, Bruxelles i sudjelovati na 4. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika koji se održava  u listopadu 2017. godine.

Cilj natječaja je promicati pozitivnu sliku mladih poljoprivrednika te identificirati djelatnosti koje karakteriziraju inovacija, održivost i tržišna orijentiranost kako bi mladi ostali živjeti na selu te kako bi ruralni prostor u cjelini nastavio živjeti, pojasnila je Marijana Petir, ambasadorica ovog projekta Europske pučke stranke.

Podsjećamo na jutarnjem.hr smo pitali i čitatelje da odaberu tko je po njima najviše zaslužio nagradu. U našoj anketi glasalo je 8323 čitatelja Jutarnjeg.hr, a prvoplasirana je Jelena Grčević koja na obiteljskom gospodarstvu u Gradecu Pokupskom pokraj Pisarovine proizvodi kozji sir i žitarice. Za nju je glasalo čak 39 posto čitatelja, dok je na drugom mjestu s 30 posto glasova Ljerka Vlahović koja je na čelu jake postirske poljoprivredne zadruge. Trećeplasirani s 10 posto glasova čitatelja je Lovro Lenac iz Hrvatske Kostajnice koji se bavi proizvodnjom rezanaca od buče.

program PK.jpg