Prijava

Vaša prijava

Kandidat Mosta kontra bivšeg ministra Mosta: 'Pojeftinjenje grijanja u Velikoj Gorici osigurat ćemo paljenjem smeća”


Građani Velike Gorice više neće plaćati najskuplje grijanje u Hrvatskoj. Umjesto ovisnosti o HEP Toplinarstvu i loživu ulju, kotlovnice ćemo prebaciti na plin i izgraditi energanu u kojoj će se termički obrađivati otpad i iz njega dobivati energija.

Jednim potezom riješit ćemo i problem grijanja i problem smeća, tvrdi to Mostov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice Alan Šembera. On i njegov stručni tim, u kojemu se nalazi i smijenjeni državni tajnik iz Ministarstva zaštite okoliša Ante Čikotić, izradili su akcijski plan koji će Velikogoričanima, uvjeren je Šembera, uz pomoć energane na otpad, posebnih kogeneracijskih peći na plin i vrelovodne mreže, prepoloviti njihove račune za grijanje.

Topla voda

- Nije to nikakva posebna inovacija niti otkrivanje tople vode. Europski gradovi masovno ulaze u projekte ovakvih energana. To je pokazala i Međunarodna energetska konferencija održana nedavno u Zagrebu. Naše bazno rješenje je plin, dok je nadogradnja fleksibilna, za bio masu, za otpad, sječiku, već po potrebi - ističe Šembera.

Prema njegovu izračunu, 18 tisuća tona otpada je, ako se iskoristi energetski, dovoljno za 20 MWt toplinske energije, odnosno osiguravanja tople vode u Velikoj Gorici za cijelu godinu! On biračima obećava da će do 2020. nova postrojenja uvrstiti u prostorni plan, izraditi studiju utjecaja na okoliš, osigurati financiranje iz fondova EU i ESCO programa te ovim projektom omogućiti da Velika Gorica postane energentski potpuno neovisna o Zagrebu. Pri tome bi grad i njegovi građani godišnje uštedjeli čak 28 milijuna kuna na računima za toplinarstvo.

U nizu javnih nastupa donedavni Mostov ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović je, međutim, prilično decidirano inzistirao na odbacivanju koncepta energana i potpunom okretanju prema Zero Waste konceptu, u kojemu bi se sve smeće recikliralo, a ne - spaljivalo.

- Danas graditi spalionicu za miješani komunalni otpad ili smeće naprosto je iznimno loša i neodgovorna ideja. Kada stavimo sve argumente na stol, onda to nikome ne smije pasti na pamet. Danska, koja je prva u Europi po spaljivanju otpada, prije dvije godine donijela je strategiju izlaska iz spaljivanja u kojoj su izrijekom priznali da su pogriješili - istaknuo je u jednom intervjuu u veljači 2016. Dobrović, komentirajući mogućnost da Zagreb u Resniku dobije spalionicu otpada.

Zelena politika

Šembera, međutim, ističe da, kada je riječ o rješavanju problema grijanja u Velikoj Gorici, treba biti pragmatičan.

- Poštujem rad našeg ministra, no mi moramo biti pragmatični. Ako jedna Švedska može imati energiju na otpad, zemlja ekološki puno osvještenija od Hrvatske, ne vidim zašto takvo postrojenje ne bi imali i mi u Velikoj Gorici. Mostova politika je zelena politika, reciklirat ćemo maksimalno, a što ostane iskoristit ćemo za dobivanje energije - ističe Šembera, koji je uvjeren da je njegov stručni tim našao model koji će na dugi rok riješiti pitanje grijanja i tople vode za 25 tisuća stanovnika Velike Gorice koji se suočavaju s astronomski visokim računima. I pritom zadovoljiti najviše ekološke standarde.

- Građani Velike Gorice žele jeftinije grijanje i ovo je model koji im to može osigurati - decidiran je Šembera.