Prijava

Vaša prijava

NOVI ŽIVOT BIVŠEG ZAŠTITARA BOŽE PETROVA I FRANJE TUĐMANA Nakon što je radio kao tjelohranitelj, posvetio se biznisu koji mu je dosad bio hobi


Među dobitnicima poticaja Ministarstva turizma za program “Konkurentnost turističkog gospodarstva” nalazi se i zagrebačka tvrtka Guardian d.o.o čiji je vlasnik, odnosno direktor bivši tjelohranitelj Franje Tuđmana i Bože Petrova te osnivač zaštitarske tvrtke General security Enimark Ponjević.

Kako je sam Ponjević potvrdio za Jutarnji list, Ministarstvu turizma prijavio je svoj projekt, turističke obilaske Turopolja na konjima, program kakav već sada kroz svoj Konjički klub Split provodi na području Like i Dalmatinske Zagore te nakon završetka natječaja za njega dobio 50 tisuća kuna potpore.

Tamo Ponjević ima umirovljene sportske konje i nekoliko štala koje turisti, uglavnom strani, unajmljuju kako bi na njima krenuli u obilazak cijeloga kraja, počevši od Ogorja pa sve do Plitvičkih jezera, preko putova Winnetoua, upoznajući pritom sve važnije znamenitosti okolnih mjesta.

- Sada isto želimo napraviti na području Turopolja gdje sam već kupio zemljište i još jedan objekt i gdje planiramo dovesti desetak bivših sportskih konja. Njihova trkaća karijera možda je gotova, ali oni i dalje imaju jako puno snage pa smo se domislili program kakav radimo na području Plitvičkih jezera preslikati i na turopoljski kraj - pojasnio je Ponjević, dodajući pritom kako je od Ministarstva turizma kroz projekt aplicirao za 350 tisuća kuna potpore.

- Dobili smo puno manji iznos od onoga što smo tražili, tako da ćemo se nekako trebati pokrpati. Potrebno je u Turopolju napraviti štalu za smještaj konja, ogradu i silos, a ovaj novac sigurno nam za to neće biti dostatan. Ipak, računamo da ćemo projekt uspjeti pokrenuti u ovoj sezoni - kaže Ponjević, čija tvrtka Guardian prema podacima s Poslovne Hrvatske ima samo 403 tisuće kuna prihoda u 2016. godini te 15 zaposlenih.

Ipak, mnogo više nego kao akter u turizmu Ponjević je široj javnosti poznat i kao vlasnik zaštitarske tvrtke koja je 2015. godine, u vrijeme pregovora Mosta s HDZ-om i SDP-om, čuvala Božu Petrova.

Dapače, početkom 2016. godine Ponjević je javno optužio operativce policijskog USKOK-a da su izlistavali kontakte i pratili čelnika Mosta, ali se priča nikad nije do kraja razjasnila.

Javnost pritom nije baš blagonaklono gledala na činjenicu da Ponjević blisko surađuje sa Smiljanom Reljićem, bivšim HDZ-ovim glavnim obavještajcem iz 90-ih godina, no Ponjević se nakon cijele priče na kraju odlučio posvetiti svojem hobiju, trkaćim konjima.