Prijava

Vaša prijava

UTRKA S VREMENOM Na raspolaganju im je više od milijardu eura, no Hrvatske vode su iz fondova EU dosad uzele samo 5,8 posto od tog iznosa


Hrvatske vode su iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova EU za razdoblje od 2014. do 2020. (ESIF) do kraja rujna realizirale radove u vrijednosti od 68 milijuna eura, odnosno 5,8 posto ukupno predviđenih sredstava u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija koja iznose čak 1,049 milijardi eura.

Od toga je u sustavu kontrole verificirano oko 43 milijuna eura, a ostatak je u tijeku.

To su službeni podaci koje su nam poslali iz Hrvatskih voda nakon što smo ih pitali je li točna informacija, koju smo dobili od dva izvora unutar tvrtke, da se slabo koristi novac iz fondova, da se kasni s objavom natječaja i da veliki infrastrukturni projekti nisu započeli.

Kada se pogledaju podaci koje smo dobili, vidljivo je da je od ukupne alokacije od 1,049 milijardi eura, koje su nam na raspolaganju do 2023., ugovoreno 34 posto sredstava, odnosno 360 milijuna eura, što i nije loše, ali je istodobno nakon javnih natječaja potpisano ugovora u vrijednosti od oko 240 milijuna eura, odnosno oko 168 milijuna eura EU dijela ili samo oko 17 posto alokacije), a realizirano je tek 5,8 posto radova.

Naravno, vremena još ima - konkretno, šest godina - da se realiziraju svi projekti, ali ako se Hrvatske vode i ostali u sustavu, a posebice se to odnosi na lokalne vodovode, ne ubrzaju, Hrvatska bi doista mogla u 2023. vraćati dobivena sredstva jer ih nije iskoristila.

U Hrvatskim vodama pak pojašnjavaju da su zapravo posljednje tri godine, kada su nam sredstva ESIF-a postale dostupna, radili na pripremi projektne dokumentacije.

“Potrebno je naglasiti da početne godine provedbe projekata ujedno predstavljaju i pripremu projektne dokumentacije, organiziranja gradilišta te automatski i manju realizaciju u odnosu na ukupno vrijeme predviđenog trajanja svakog pojedinačnog projekta. Vodeći računa da se trenutno sufinanciranjem iz sredstava Hrvatskih voda priprema još više od 100 projekata, od kojih je 51, ukupne vrijednosti oko 13 milijardi kuna, u visokom stupnju spremnosti, ne smatramo da postoji rizik za punu iskorištenost alociranih sredstava”, uvjereni su u Hrvatskim vodama.

Odobreni projekti

U okviru ESIF fondova objavljena su 33 poziva na dostavu projektnih prijedloga u vrijednosti iznad 10 milijardi kuna. Do danas je odobreno 17 infrastrukturnih projekata u vrijednosti 3,767 milijardi kuna koji se odnose na gradnju te rekonstrukciju vodokomunalne infrastrukture s pripadajućim objektima i uređajima za pročišćavanje otpadnih voda. Pred odobrenjem je osam projekata, i to Požega, Pleternica, Lipik - Pakrac, Valpovo - Belišće, Vinkovci, Đakovo, Velika Gorica i Nin - Privlaka - Vrsi ukupne vrijednosti od 2 milijarde kuna.

“S obzirom na postupak dodjele bespovratnih sredstava, u tijeku su intenzivne provjere i usuglašavanja svih dostavljenih projektnih prijedloga te je za očekivanje da će do kraja godine biti odobreno svih 33 projekata, što čini više od 90 posto od strane EU osiguranih sredstava”, naglašavaju u Hrvatskim vodama.

Hrvatskoj je iz strukturnih fondova EU na raspolaganju i 215 milijuna eura za poplave, a znamo nakon iskustva s Gunjom, Velikom Goricom, pa i Zadrom, koliko je bitan dobar sustav sprječavanja prirodnih katastrofa. Hrvatske vode planiraju alokaciju od 150 milijuna eura ili 1,125 milijardi kuna u pet projekata. Međutim, dosad je iskorišteno jako malo. Tek je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava vrijedan 32,4 milijuna kuna za prvi prioritetni projekt, pripremu studijske dokumentacije za projekte upravljanja rizicima od poplava, a za drugi prioritetni projekt, modernizacije lijevoobalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške, 17. svibnja počeli su radovi na dvije dionice u Račinovcima i Klakaru ukupne vrijednosti 20,7 milijuna kuna.

Pročistači

“Također, 10. studenog oglašeno je i prethodno savjetovanje u postupku javne nabave za radove na tri dionice, a procijenjena vrijednost nabave je 120 milijuna kuna. Do kraja godine za predmetni projekt planira se pokrenuti postupak javne nabave za radove i na sljedeće tri dionice, procijenjene vrijednosti 100 milijuna kuna. Studija izvodljivosti s prijavom projekta za financiranje predana je 7. studenog stručnjacima JASPERS-a na odobrenje”, kažu u Hrvatskim vodama te dodaju kako je priprema ostalih infrastrukturnih projekata obrane od poplava u visokom stupnju i u sljedećih nekoliko mjeseci se očekuje njihovo odobrenje.

Kada je riječ o javnoj nabavi, u Hrvatskim vodama su se ipak ubrzali u usporedbi sa svibnjem, kada je pola projekata bilo u zastoju. Tako su za 17 trenutno odobrenih projekata, za čiju su provedbu potrebna ukupno 92 postupka nabave, potpisani ugovori za njih 54, a od preostalih 38 postupaka nabave, za njih šest završen je postupak prethodnog savjetovanja te se nad njima provode prethodne kontrole tijela odgovornih za upravljanje sredstvima EU i u skorom se roku očekuje pokretanje nabava. Ukupna vrijednost sklopljenih ugovora je oko 1,8 milijardi kuna, što je nešto više od trećine odobrenih sredstava.

U vezi s postupcima nabave koji se odnose na uređaje za pročišćavanje otpadnih voda, do sada je potpisano pet ugovora za projektiranje i gradnju (Osijek, Poreč, Vukovar, Županja, Vodice), a u cijelosti su provedeni postupci nabave za 11 projekata (Petrinja, Rovinj, Osijek, Poreč, Vukovar, Županja, Vodice, Krk, Nova Gradiška, RVS Osijek, Virovitica).

U odnosu na sredstva koja su bila na raspolaganju za Operativni program zaštite okoliša 2007. - 2013. u iznosu od 199 milijuna eura, Hrvatske vode su osigurale 106 posto plaćanja krajnjim korisnicima za 164 projekta, odnosno realizirale više od 200 milijuna eura bespovratnih sredstava EU.