Prijava

Vaša prijava

VIDEO: PRATITE OKRUGLI STOL JUTARNJEG O LIBERALIZACIJI TAKSI USLUGA U raspravi će sudjelovati predstavnici taksista, Ubera i ministar Butković


Okrugli 

Taksi tržište moglo bi doživjeti potpunu liberalizaciju procedure u cestovnom prometu. Prijedlog novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu u javnom je savjetovanju od 1. prosinca.

U novom Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu predloženo je da, primjerice, požeški taksist može, kad to poželi, doći voziti i na području Splita, a jedinica lokalne samouprave bit će mu dužna izdati dozvolu u roku od 15 dana. U suprotnom će se smatrati da taksist već ima dozvolu.

Osim toga, prijevoznicima se pruža mogućnost biranja hoće li naplatu obavljati putem taksimetra ili aplikacije, no oni koji odaberu ovo drugo ipak neće biti tretirani nekom posebnom kategorijom prijevoznika, kao što su to tražili uberovci, već će svi biti smatrani taksistima i morati zadovoljiti jednake uvjete rada.

Time bi se riješila i situacija prema kojoj zagrebački taksisti nisu smjeli preuzimati klijente na području zagrebačkog aerodroma jer on formalno-pravno spada pod nadležnost Grada Velike Gorice, već su ih u zračnoj luci smjeli samo iskrcavati te se prazni vraćati kućama.

- Išlo se na uvođenje reda te potpunu liberalizaciju tržišta prema kojoj će za sve taksiste vrijediti jednaki uvjeti rada. Prema postojećim podacima, na području Hrvatske registrirano je samo 3000 taksista, što je malo, te računamo da ima oko 2000 uberovaca. Liberalizacijom tržišta povećat će se broj taksista te razina zaposlenosti u zemlji.

Tim povodom Jutarnji list organizira okrugli stol na temu: 'Liberalizacija taksi prijevoza', koji će se održati u utorak, 12. prosinca u 11,00 sati u Hotelu Esplanade u Zagrebu.

Sudionici:

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture

Petar Dragić, predsjednik Udruženja taksista pri HGK

Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri HOK-u

Davor Tremac, direktor Ubera za Hrvatsku

Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb

Moderator okruglog stola je Nino Đula, izvršni urednik Jutarnjeg lista.

Okrugli stol moći ćete uživo pratiti ovdje: