Prijava

Vaša prijava

Skupština Zagrebačke županije odbacila prijedlog rebalansa proračuna za 2018.


Županijska skupština Zagrebačke županije u četvrtak nije prihvatila prijedlog Rebalansa proračuna za 2018., koji je zagrebački župan Stjepan Kožić uputio Skupštini na donošenje, priopćeno je iz Zagrebačke županije.

Za prijedlog Rebalansa proračuna glasovalo je 24 vijećnika i to HSS-a, SDP-a, Hrvatskih laburista, Mosta te tri nezavisna vijećnika, dok je suzdržano bilo 27 vijećnika HDZ-a, HSU-a, HSLS-a, Bandić Milan 365 – stranke rada i solidarnosti, HNS-a, Živog zida te jedna nezavisna vijećnica.

Također nije prihvaćen ponovljeni prijedlog Odluke o osnivanju Javne ustanove Razvojne agencije Zagrebačke županije. Naime, temeljem izmjena Zakona o regionalnom razvoju, trgovačko društvo Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije mora se preustrojiti u javnu ustanovu. Sa 27 suzdržanih glasove te 24 glasa „ZA“ spomenuti prijedlog nije usvojen.

Župan Kožić je izrazio žaljenje što je provedba ove odluke problematična samo u Zagrebačkoj županiji, rekavši da se na ovaj način stopira tehnička pomoć agencije gradovima i općinama u pripremi projekata za povlačenja sredstava iz EU fondova, navodi se u priopćenju.

Vijećnici su prihvatili prijedloge programa razvoja iz područja gospodarstva, komunalne infrastrukture, poljoprivrede te pripreme i provedbe projekata koji će se financirati iz europskih fondova. Time su stvorene pretpostavke da se raspišu natječaji i javni pozivi namijenjeni poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima, udrugama, gradovima i općinama.

Vijećnici su također dali odobrenje Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica da daruje Gradu Velika Gorica nekretninu u svrhu izgradnje pristupne ceste za bazen.

Skupština Zagrebačke županije donijela je i Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Zagrebačke županije za 2017. godinu, prema kojem su ostvareni ukupni prihodi i primici u iznosu od 333.807.958 kuna i ispunjeni su na razini 96,46 posto.

Ukupni rashodi i izdaci u 2017. godini iznosili su 295.857.913 kuna, odnosno 85,49 posto od tekućeg plana.

Spomenuti iznosi odnose se na izvorni Proračun Zagrebačke županije za prošlu godinu, no ako se promatra konsolidirani županijski Proračun koji uključuje i proračunske korisnike, onda su ostvareni ukupni prihodi i primici u iznosu od 606.199.038 kuna i ispunjeni su na razini 97,16 posto dok su rashodi iznosili 552.544.079 kuna i ispunjeni su na razini 88,56 posto, navodi se u priopćenju iz Ureda župana.