Prijava

Vaša prijava

NAVODNI MOSSADOV ŠPIJUN DOVEDEN NA SUD U V. GORICI Zgradu osiguravali specijalci s dugim cijevima, još uvijek se ne zna hoćemo li ga izručiti Tunisu


Na Županijskom sudu u Velikoj Gorici danas je održano ročište o zahtjevu za izručenjem 46-godišnjeg državljanina BiH A.Č. kojeg Tunis sumnjiči za ubojstvo Hamasova stručnjaka Mohammeda Zawahrija i za terorizam.

Zawahri je ubijen u prosincu u lučkom tuniskom gradu Sfaxu, a tuniske vlasti odmah su optužile da “strane sile” stoje iza atentata, i pritom očito mislile na Izrael

A.Č. je doveden na sud pod pojačanim osiguranjem, stražnju stranu stranu zgrade čuvali su pripadnici interventne policije s dugim cijevima i pancirkama.

Nakon jednosatne sjednice A.Č. je odveden natrag u Remetinec gdje se nalazi od 13. ožujka kada je uhićen na Plesu. Izvanraspravno vijeće još uvijek nije donijelo odluku hoće li ga izručiti.

Podsjetimo, A. Č. je uhićen kad je sletio avionom iz Sarajeva na aerodrom “Franjo Tuđman”, gdje je trebao presjesti za Beč. Zadržan je nakon što je službenik dobio upozorenje da je riječ o čovjeku s Interpolove tjeralice. Potom je sproveden u remetinečki pritvor

Njegov odvjetnik Krešimir Škarica rekao je novinarima nakon ročišta da vijeće nema nekog vremenskog roka, ali odluku očekuje danas ili najkasnije sutra. Dodao je da se njegov klijent protivi izručenju te da se koncepcija njihove obrane prije svega zasniva na tome da njegovom klijentu za ovo djelo za koje ga se sumnjiči u Tunisu prijeti smrtna kazna.

Rekao je kako prema praksi zemalja EU osumnjičenike ne izručujemo u zemlje u kojima im prijeti smrtna kazna i mučenje. Najavio je i kako će od Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu tražiti privremenu mjeru zabrane izručenja, a sve kako njegov klijent ne bi bio izvrgnut mučenju ili pogubljenju u Tunisu.