Prijava

Vaša prijava

'MISLILI SU DA ĆE ME SLOMITI ZATO ŠTO SAM DJEVOJKA' Studentica ili teroristica? Hrvatska pustila iz Remetinca ženu za kojom je raspisana tjeralica


Policija mi je upala u kuću 2011. godine. Prislonili su me uza zid i odveli u postaju gdje sam provela četiri dana. Nakon toga su nas odveli u zatvor gdje sam bila skoro više od godinu dana.

Politički azil

Mučili su nas, stavljali su mi pištolj na sljepoočnicu, usred noći nas polijevali ledenom vodom. U mojoj grupi uhitili su ukupno nas šestero. Svi smo bili studenti s istoga sveučilišta, ispričala nam je jučer poslijepodne 30-godišnja studentica medicine Ayca Kilinc, nakon što je puštena iz Remetinca u kojemu je provela tri mjeseca zbog turskih optužbi da je pripadala terorističkoj organizaciji te širila terorističku propagandu.

Kilinc je puštena iz Remetinca nakon što je Vrhovni sud RH dan ranije potvrdio odluku Županijskoga suda u Velikoj Gorici prema kojoj se odbija turska zamolnica za izručenje Kilinc toj zemlji gdje bi trebala odslužiti ostatak 6 i pol godišnje zatvorske kazne na koju ju je Visoki kazneni sud u Malatayu osudio 2013. godine. Kilinc koja od 2014. živi u Velikoj Britaniji gdje joj je odobren politički azil uhićena je u zagrebačkoj zračnoj luci nakon što je u Hrvatsku doputovala obaviti jedan manji medicinski zahvat.

Na kontroli dokumenata policija je utvrdila kako je za 30-godišnjom djevojkom na snazi turska Interpolova crvena tjeralica zbog terorizma. Ubrzo joj je na Županijskom sudu u Velikoj Gorici određen ekstradicijski pritvor, međutim, za razliku od pritvaranja isti sud je krajem listopada bio odbio samo izručenje jer su zaključili kako se radi o političkome progonu. Naime, premda su optužbe bile od strane turskih vlasti definirane kao terorizam, konkretni događaji na koje su se odnosili bili su posjećivanje manifestacija i prosvjeda protiv tamošnje vlasti.

Radilo se o studentskom socijalističkom pokretu koji se zalagao za prava žena i radnička prava. Njezin odvjetnik Tihomir Mišić tijekom postupka sudu je, među ostalim, dostavio dopis ministrice za imigraciju Velike Britanije iz kojega je bilo vidljivo kako je Kilinc odobren azil u toj zemlji te da uživa status izbjeglice.

Također, sudu je dostavljena medicinska dokumentacije iz koje je vidljivo da je Kilinc u turskim zatvorima bila izvrgnuta mučenju. Djevojka i danas o tim danima govori s vidljivom mučninom. “Pokušali su me slomiti kako bi im rekla o svojim kolegama. Pitali su me stvari poput je li te taj i taj zvao da odeš na prosvjedni skup i takve stvari. Mislili su zato što sam djevojka da će me najlakše slomiti”, rekla nam je Kilinc, rekavši kako je jedan njezin kolega koji je bio uhićen u drugoj grupi najvjerojatnije ubijen u zatvoru. “On nije uspio pobjeći i ponovno je uhićen 2014. te je završio u zatvoru.

Smrt kolege

Jednoga dana su samo obavijestili obitelj da dođu preuzeti tijelo njihova mrtvoga sina. Obitelj ga je tjedan dana ranije posjetila u zatvoru i bio je potpuno zdrav. Odjednom su samo rekli da je umro, i to nakon dva dana obdukcije nisu ništa utvrdili”, kaže nam Kilinc koja je pak nakon oko dvije godine provedene u turskom zatvoru 2013. nepravomoćno najprije bila osuđena na 8 godina i 9 mjeseci zatvora. Također, nakon nepravomoćne presude je jedina iz njihove grupe puštena iz pritvora.

Drugostupanjski sud je smanjio kaznu na 6 i pol godina zatvora, no dok je čekala poziv na izvršenje, odlučila je 2014. pobjeći u Veliku Britaniju i zatražiti politički azil.” Turska je međutim nedavno za njom raspisala tjeralicu zbog izdržavanja kazne zatvora, a na temelju tog dokumenta hrvatska policija ju je uhitila.

- Koliko čujem, sada je situacija u Turskoj puno gora od one kada sam ja bila uhićena. Pogotovo nakon puča. Ako ne razmišljaš kao Erdogan, onda si proglašen teroristom - kaže Kilinc, dodavši da su se pravosudne policajke prema njoj korektno odnosile, no sam zatvor u Remetincu je, kaže, po nekim standardima gori od turskih zatvora po pitanju infrastrukture. Zahodi se nalaze unutar ćelija, a zatvor je prenatrpan.