Prijava

Vaša prijava

SUDAC TOMISLAV TOMAŠIĆ 'Ovo je točna i potpuna SMS korespondencija između sutkinje Žigante Živković i mene'


Sudac Visokog prekršajnog suda RH Tomislav Tomašić odgovorio je na tekst Jutarnjeg objavljen 11. prosinca 2018. pod naslovom 'Ekskluzivno, Sutkinja Visokog prekršajnog suda B. Žigante Živković o igrama oko imenovanja sudaca: Izložena sam pritiscima, ovo su SMS-ovi Đure Sesse'. Tvrdi da su u članku objavljene informacije kojima su povrijeđena njegova prava. Odgovor suca Tomislava Tomašića prenosimo u cijelosti:

'U članku objavljenom 11.prosinca 2018 pod naslovom „Ekskluzivno: Sutkinja Visokog prekršajnog suda B. Žigante Živković o igrama oko imenovanja sudaca: Izložena sam pritiscima, ovo su SMS-ovi Đure Sesse' iznesen je niz netočnih, nepotpunih i neprovjerenih informacija kojima su povrijeđeni moja prava i interesi. Prije svega ističem kako u objavljenoj sms prepiski nedostaje dio koji bi dao jasnu sliku komunikacije između dvoje članova sudačkog vijeća, a iz koje bi bilo razvidno da sudac Tomašić nije vršio nikakav neprimjereni pritisak prema predsjednici tog vijeća, sutkinji Žigante Živković.

U sadržaju članka sa istaknutim takvim naslovom se u više navrata spominje moje ime te se navodi niz neistinitih činjenica koje štete mojoj časti i ugledu. Ako je već objavljen sadržaj SMS poruka kao korespondencija Žigante Živković i člana sudačkog vijeća Tomislava Tomašića koji traži hitnu sjednicu, onda je radi pravodobne, potpune i točne informacije trebalo objaviti cjelokupnu SMS prepisku o navedenoj temi kronološkim redom i uz suglasnost obaju strana, budući da je iz cjelokupne korespondencije vidljivo da sam ja samo i isključivo inzistirao na poštivanju zakonskih rokova, koji dio SMS korespondencije nedostaje.

Osnovno i ključno pitanje u ovom slučaju je bilo zašto Sudačko vijeće prekršajnih sudova nije ispunilo svoju zakonsku obavezu i u roku od 60 dana od dana zaprimanja zahtjeva Državnog sudbenog vijeća dostavilo ocjenu obnašanja sudačke dužnosti za tri kandidata koji su se javili na natječaj za suce Županijskog suda u Zagrebu, Županijskog suda u Velikoj Gorici i Trgovačkog suda u Zagrebu. Odgovor na to pitanje može se naći u SMS korespondenciji, ali potpuna SMS korespondencija nije objavljena u članku, niti točno niti kronološkim redom.

Sadržaj SMS prepiske 26. - 28. studenog 2018.

T. Tomašić 26. studenog 15:00h: 'Branka jel bi mogli sjednicu sudačkog za petak u 14h Županijski sud nas stišće'

B. Žigante Živković- 15.56h:  'Ne može Na putu sam',

Tomislav Tomašić 15:59: 'Oprosti što te smetam, digli su frku pa sam mislio da to riješimo u petak jer su mi rekli da se vraćaš u četvrtak'.

26. studenog u 18:33h je sutkinja Branka Žigante Živković poslala SMS poruku koja u članku nije objavljena, a koja je namjerno izostavljena. Sadržaj te poruke bez suglasnosti sutkinje Branke Žigante Živković neću učiniti dostupnim javnosti jer kompromitira sutkinju Branku Žigante Živković.

T.Tomašić 18:41h: 'Ok, kakav je tvoj prijedlog, prije ili kasnije morat cemo imati sjednicu opet će po nama prijete se s Vrhovnim'.

B.Žigante Živković 19:18: Neka se prijete neka mene zovu Zašto idu okolo najbolje se prijetiti to je izgleda učinkovito. Neka me kazne. Neka pišu službeno. Kada je odgovaralo i na dva pozurivanja. Niksic nije zakazivao sjednicu više od 6 mjeseci.

'Cak me izvrijeđao pred svima vama.'

T. Tomašić 21:41 'Mene ne zanimaju prijetnje ali sudacko vijeće ima obveze i mene zanima jer sam član toga vijeća da se poštuju rokovi. Nećemo se valjda uspoređivati s Nikšićem a kad on nije sazivao sjednice ti si pokrenula inicijativu da se održi sjednica'.

- Ova SMS poruka nije objavljena u članku. Iz SMS poruke se vide motivi za moje postupanje. Točno je da sudac Siniša Nikšić, kada je bio predsjednik sudačkog vijeća, nije zakazao sjednicu u zakonskom roku. Sutkinja Branka Žigante Živković je tada inicirala održavanje sjednice skupljajući potpise članova sudačkog vijeća, a ja sam njenu inicijativu podržao jer sam tada kao i sada bio dosljedan na zakonitom postupanju. Sutkinja Branka Žigante, u slučaju kada sudac Siniša Nikšić ne zakazuje sjednicu u roku, smatra da može dati inicijativu za zakazivanje sjednice, a kada ja to činim onda se radi o 'pritisku'.

'Quod licet Iovi, non licet bovi', Što je dozvoljeno Jupiteru (Bogu) nije dozvoljeno volu'.

T. Tomašić-28.studeni 8:47: 'Branka, da li bi mogla Martina kao zadnji put po tvom ovlaštenju zakazati sjednicu?'

28.11. u 13,04 i 13,05 sutkinja Branka Žigante Živković je meni poslala SMS poruke, sadržaj kojih neću učiniti dostupnim javnosti bez njene suglasnosti.

T. Tomašić 13:08 'Ni slučajno ne želim tvoje razrješenje niti narusavati odnose, ajmo ocijeniti ljude održati sjednicu u petak'.

B. Žigante Živković 13.21: Idući tjedan je sastanak;

13.22: odnose jedino ti mozes narusiti a i sama ću se razriješiti kako sam htjela

T.Tomašić-13 23h: sastanak je u petak za one koji će se odazvati a sjednica će biti zakazana po zakonu

To je točna i potpuna SMS korespondencija. SMS poruke iz kojih se vidi s kojim motivima tražim zakazivanje sjednice a s kojim motivima se rukovodi sutkinja Branka Žigante Živković kada odbija zakazati sjednicu sudačkog vijeća, su izostavljene u članku.

Napominjem da u trenutku kad sam zamolio kolegicu Žigante Živković da zakaže sjednicu sudačkog vijeća putem SMS korespondencije, već bio znatno prekoračen zakonski rok od 60 dana u kojem je sudačko vijeće trebalo dostaviti ocjene za tri suca Državnom sudbenom vijeću. Sukladno Zakonu o sudovima sutkinja Branka Žigante Živković kao predsjednica Sudačkog vijeća prekršajnih sudova jedina ima pravo (ali smatram i dužnost ) zakazati sjednicu sudačkog vijeća. Međutim, sudačko vijeće ima petnaest članova i svi članovi su odgovorni za zakonitost rada sudačkog vijeća.

U članku se također navodi da je sutkinja Branka Žigante Živković pod pritiskom radi zakazivanja sudačkog vijeća , međutim od momenta kada je postala predsjednica sudačkog vijeća do danas,sudačko vijeće nije održalo niti jednu sjednicu (više od 6 mjeseci).

Nakon požurnice predsjednika Državnog sudbenog vijeća sutkinja Branka Žigante Živković je zakazala sjednicu za dan 27. rujna 2018 , ali ju je potom odgodila, u članku navodi radi 'zdravstvenih okolnosti i poslovnih obaveza', međutim za 27. rujna nije prijavila službeni put ili bolovanje. Predsjednik DSV-a Željko Šarić šalje 27. 11. 2018. na Ured predsjednika Visokog prekršajnog suda RH dopis kojim moli da se žurno u najkraćem mogućem roku, dostavi ocjena za sutkinju Ljiljanu Pirić. Kao zamjenik predsjednice Visokog prekršajnog suda RH i član sudačkog vijeća u situaciji kada je istekao zakonski rok od 60 dana, (u članku 100. stavak 4.Zakona o sudovima je propisano).

Ako sudačko vijeće ne donese odluku o ocijeni iz stavka 3 ovog članka (u roku od 60 dana) predsjedniku sudačkog vijeća prestaje dužnost predsjednika) , 28. studenog šaljem mail svim članovima sudačkog vijeća u kojem obrazlažem situaciju i predlažem održavanje sastanka u petak 30. studenog kako bi razmotrili mogućnost hitnog održavanja sjednice sudačkog vijeća. Sutkinja Branka Žigante Živković pod pritiskom 29. studenog 2018. zakazuje sjednicu sudačkog vijeća za 30. siječnja 2019. godine, a mandat sudačkom vijeću ističe 31. 12. 2018.

Sutkinja Branka Žigante Živković potom 30. studenog u 12:09 šalje mail svim članovima sudačkog vijeća (osim meni), u kojem navodi da će sjednica sudačkog vijeća biti 12.12. u 10h. U članku se neistinito navodi da sam samoinicijativno zakazao sjednicu, da sam telefonski nazivao članove sudačkog vijeća, da je na sastanku većina sudaca odlučila da sutkinja Branka Žigante Živković ostaje na čelu vijeća i da se neće održati sjednica te da sam forsirao održavanje sjednice.

Radi potpune informacije javnosti, na sastanku je vođen zapisnik i zapisnički je konstatirano da je 6 članova sudačkog vijeća glasalo da se zakaže i održi sjednica vijeća, a pet članova da se ne održi . Zbog činjenice da su dva člana sudačkog vijeća najavila da će u slučaju da se odmah zakaže i održi sjednica istu napustiti, nisam inzistirao niti 'forsirao' da se odmah zakaže i održi sjednica vijeća.

Sutkinja Branka Žigante Živković e mailom šalje novi poziv za sjednicu vijeća 12.12. u 13h.

Sutkinja Branka Žigante Živković 11. 12. u 15,46h šalje e mail kojim otkazuje sjednicu sudačkog vijeća i zakazuje sjednicu sudačkog vijeća za 19.12 u 13h.

Nadalje se u članku neistinito navodi SMS poruke svoga kolege Tomašića i njegovo samovoljno sazivanje sjednice sudačkog vijeća te pokušaj njezine smjene i forsiranje da se isti dan donese ocjena kandidata doživjela sam kao otvoreni pritisak pogotovo nakon saznanja da su Tomašić i Sessa obiteljski prijatelji i kao i nakon saznanja da je Tomašić 29. studenog, dakle dan prije nego je pokušao ishoditi njezinu smjenu bio na razgovoru usjedištu DSV-a.

U zadnjih sedam godina nisam bio u sjedištu DSV-a, niti sam ikada kontaktirao sa predsjednikom DSV-a Željkom Šarićem, nisam obiteljski prijatelji; s predsjednikom Vrhovnog suda Đurom Sessom, kojem se u komunikaciji obraćam isključivo s Vi.

Ove činjenice koje iznosim su točne i lako provjerljive, ali puno više od neistinitih činjenica koje o meni iznosi sutkinja Branka Žigante Živković , moja zakonom zaštićena prava i interese vrijeđa to što je Jutarnji list objavio članak o igrama oko imenovanja sudaca u kojem se osam puta spominje moje ime i prezime, bez da je ijednu od objavljenih informacija koje se na mene odnosi, provjerio . Da članak sadrži činjenice koje navodi sutkinja Branka Žigante Živković i moje očitovanje na te činjenice ,čitatelji bi imali punu informaciju i točne premise za zaključak o mojem sudjelovanju u 'igrama oko imenovanja sudaca', a ovako sam doveden u poziciju da se naknadno branim i objašnjavam.

Zaključno želim naglasiti da kao član sudačkog vijeća nisam u poziciji 'igrati igre oko imenovanja sudaca' jer suce imenuje Državno sudbeno vijeće , a ja sam član Sudačkog vijeća prekršajnih sudova koje ocjenjuje suce. U konkretnom slučaju ocjene sudaca koji su se javili na natječaj nisu sporne pa mi nije jasno kako je sutkinja Branka Žigante Živković mogla biti izložena nezakonitom pritisku ako sam nakon požurnice predsjednika DSV-a da se 'žurno u najkraćem mogućem roku dostavi tražena ocjena', samo zahtijevao da se to i učini.'