Prijava

Vaša prijava

SUDAC ISTRAGE ODBIO ODREDITI PRITVOR VOZAČU KOJI JE BMW-om UDARIO I NA MJESTU USMRTIO 7-GODIŠNJU DJEVOJČICU David K. pušten na slobodu uz mjere opreza


Nakon noći provedene u pritvorskoj jedinici, na ispitivanje u dežurne prostorije Općinskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici doveden je David K. (33), muškarac koji je svojom nepažljivom vožnjom u zagrebačkom Blatu prije dva dana ugasio život sedmogodišnje djevojčice.

Premda je tužiteljstvo za njega tražilo pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela obrazlažući to teškim okolnostima počinjenja, sudac istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici gdje je zatim doveden, odbio je prijedlog za određivanjem istražnog zatvora pa je David K. pušten da se u daljnjem tijeku postupka brani sa slobode uz mjere opreza - javljanje jednom mjesečno u policijsku postaju te mu je oduzeta i vozačka dozvola.

Njegov odvjetnik Rafael Krešić s kojim se odvezao iz zgrade suda, potvrdio je za Jutarnji list da je njegov branjenik pušten na slobodu.

- On je izrazio sućut obitelji, a o samoj dinamici nesreće nije bio u psihičkome stanju pričati jer je i sam duboko potresen. Radi se o tragičnoj nesreći koja se dogodila zbog nepažnje, a to svojom optužbom tvrde i tužitelji jer mu inkriminiraju nesreću iz nehaja. Dakle nije se radilo o ekstremnoj bezobzirnosti, rekao nam je odvjetnik Krešić.

Također, kako smo neslužbeno doznali, premda je policija objavila kako je David K. u urinu nakon nesreće imao 0,34 g/kg alkohola, vađenjem krvi nije utvrđen nikakav alkohol, odnosno koncentracija je bila 0,0 promila pa smo odvjetnika Krešića zamolili da nam i to pojasni: - To znači da se radi o alkoholu koji već napušta tijelo kroz urin, a nema ga u krvi. Iz toga proizlazi da u trenutku nesreće uopće nije imao alkohola u krvi.

Podsjetimo, David K. je malenu Gretu udario svojim BMW-om oko 21 sat u četvrtak na pješačkom prijelazu koji je u kobnom trenutku prelazila sa svojom sestrom blizankom i ocem. Tragediji je, prema dosad poznatom, kumovala nepažnja vozača i neprimjerena brzina kretanja zbog koje se nije uspio zaustaviti na vrijeme.

No, njegovo dovođenje na ispitivanje u prostorije velikogoričkog tužiteljstva nije prošlo najmirnije jer su trojica njegovih prijatelja, koja su ga dočekala ne bi li mu dali podršku, prišla našem fotoreporteru Cropixa koji je tamo radio svoj fotografski posao te mu, prepriječivši se ispred njega, zaprijetili razbijanjem fotoaparata ako bude snimao.

A što se tiče Davida K., kako neslužbeno doznajemo, na ispitivanju nije iznosio obranu zbog velikog stanja šoka u kojem se nalazi od samog trenutka nesreće, već je jedino, u nekoliko navrata, ponovio da obitelji preminule djevojčice izražava najiskreniju sućut. Kojom je točno brzinom vozio utvrdit će prometni vještaci, ali njegova vožnja, prema izjavi oca preminule sedmogodišnjakinje, bila je brza.

Nesreća je, inače, izazvala ogorčenje mještana koji su organizirali u petak navečer prosvjed te ponovno aktualizirali pitanje uspornika koji su na toj dionici maknuti prije rekonstrukcije kolnika i nikad zatim vraćeni. Da bi se u manje od 24 sata nakon tragedije, na mjestu gdje su trebali biti već odavno, otvorile oči nadležnima pa su Zagrebačke ceste montirale uspornike. Iako su nakon obnove kolnika postojale inicijative da se ležeći policajci vrate, pojedinim građanima su isti smetali zbog stalnih vibracija koje su im poremetile statiku kuće.

Podsjetimo, otac stradale curice jutro poslije nesreće, dok je sa svojom drugom kćerkicom palio lampaše na mjestu pogibije, za HRT se prisjetio trenutaka dok je s curicama išao baciti smeće: "Taj vozač... uzeo mi je dijete, uzeo mi je cijeli život. Neće tako lako proći zbog ovoga. Ja sam stao na zebru s curicama. Dojurio je jedan auto pa sam im rekao: ‘Stanite, vidite kako ovaj juri’. Tu je nepregledan zavoj. Osluškivao sam i nisam čuo nikoga po zvuku da dolazi pa sam kazao: ‘Možemo ići’.

I moja Greta je krenula, bili smo na polovici ceste. I ovaj je dojurio. Bila je to velika brzina. Ne mogu procijeniti koliko, ali 80, 90, 100 km/h. Da, bila je to velika brzina jer na cesti nema tragova kočenja, nema ničega”.

David K., inače klesar po zanimanju, no vozi bager, kazneno će odgovarati za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, a u slučaju da mu se sudskim putem dokaže krivnja, prijeti mu od 1 do 8 godina zatvora. Inače, dosad nije prekršajno ni kazneno prijavljivan.