Prijava

Vaša prijava

OSTAJEMO BEZ ZIDARA Škole otvaraju 38 upisnih mjesta manje nego lani, država najavila dvostruko veće stipendije učenicima


Unatoč ekstremnoj potražnji poslodavaca, zidari u Hrvatskoj pali su na porazne brojke. Lani je Ministarstvo obrazovanja planiralo upis 120 učenika, a uspjelo ih se upisati 36, od čega šestero učenika s teškoćama.

U novoj školskoj godini Hrvatska je spremna školovati 82 zidara, a ravnatelji škola očekuju isti problem - neće ih se toliko upisati.

Zbog slabašnog interesa za deficitarno trogodišnje zanimanje, kojemu ne pomažu ni stipendije, škole postupno gase ovaj program. Prije 15 godina zidari su se mogli školovati u 22 grada, a sada se zanimanje nudi u njih deset.

Prema odluci o upisu 2005./06., srednje škole primale su 308 zidara. Program se nudio od Pule i Rijeke, Zagreba, Zadra i Splita, pa do Bedekovčine, Varaždina, Čakovca, Đurđevca, Križevaca, Virovitice, Požege, Pakraca, Osijeka, Đakova, Našica, Vinkovaca, Vukovara, Slavonskog Broda, Siska, Karlovca, Čabra...

Spajanje razreda

Školovanje za zidara u idućoj školskoj godini 2019./20. moguće je u deset škola u Hrvatskoj i u niti jednoj upisna kvota ne prelazi brojku od 10. Toliko ih ukupno može upisati i Zagreb, točnije, jedina škola u gradu koja uopće ima u ponudi taj program - Obrtnička i industrijska graditeljska. Pritom bi popunjavanje svih deset mjesta, kaže ravnatelj, bilo ravno čudu. S druge strane, Zagrebačka županija uopće ne nudi taj program.

Cilj svakog ravnatelja je dostići magičnu brojku šest upisanih, nakon čega se spajaju u razred srodnih zanimanja (keramičar, monter suhe gradnje i sl.). Ako je ispod šest kandidata za upis, program se zatvara, a eventualne kandidate prebacuje se u druge smjerove. To se već dogodilo zagrebačkoj Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi prije tri godine.

- Zidar je kralj građevinarstva, ali nitko već godinama ne uspijeva popuniti i te male kvote. Ako ja u Zagrebu ne uspijem upisati deset zidara, tko onda može? Interesa nema, djeca i roditelji to ne žele, stipendije propadaju, iako puno radimo na promociji. Dijelom je tu krivnja i na poslodavcima jer su godinama nudili niske plaće, pa su nam radnici otišli.

Sada svaki tjedan zovu školu i pitaju imamo li gotovih zidara, a kada ih pitam hoćete li učenike primiti na praksu, kažu - tko će čekati tri godine da se odškoluju. Naši završeni građevinci kod pojedinih poslodavaca u Zagrebu sada znaju dobivati i 1200 eura početničke plaće - objašnjava ravnatelj škole Anto Vidović.

Stipendiranje

“Traži se majstor visokogradnje (zidar, tesar, armirač). Stimulativna, visoka primanja. Redovita isplata svaki mjesec, nema kašnjenja. Ugodna i opuštena radna atmosfera, rad po gradu Zagrebu i okolici. Za sve informacije nazvati...” - jedan je od niza oglasa, otvoren od 20. svibnja. Vlasnik dobrostojeće firme, gospodin Petar, ne prestaje vapiti.

Nudi, kaže, stalni radni odnos, satnicu od 45 kuna, prijevoz, stimulaciju...

- Kod nas se i jede dobro, ima odojka i janjetine, gemišta i piva, dva puta dnevno kava na terenu, pa toga nikad nije bilo. Ali nitko neće - kaže. Zbog toga ne uzima nove poslove, niti radi s čvrstim rokom. Jer, ako i nabavi majstora - a zovu ga, veli, mešetari iz Bugarske, javljaju mu se i majstori iz Albanije i Srbije - zna se dogoditi da odu za dva, tri dana.

- Meni kao vlasniku nije bitno ima li završenu srednju školu ili nema, ne mora imati ni neko iskustvo, mogu ga obučiti, ali nitko ne želi doći - kaže Petar iz oglasnika.

Grad Zagreb petnaest godina za zanimanje zidar učenicima nudi stipendiju. U prvome razredu ona iznosi 1000 kuna mjesečno, u drugome 1300, a u trećemu raste na 1600 kuna. Stipendije za upis nudi i niz drugih gradova, a nude se i državne. Tako Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta nudi mjesečnu stipendiju od 750 kuna.

Prema najavama ministra Darka Horvata, u sljedeće tri školske godine planirano je znatno povećanje iznosa stipendija - svaki upisani dobio bi godišnje 18 tisuća kuna. U istom razdoblju za poticanje gospodarskih subjekata za primanje učenika na naukovanje trebalo bi biti osigurano 50 milijuna kuna, a iznos maksimalne potpore povećat će se, najavljeno je, sa 150.000 na 500.000 kuna, objavilo je Ministarstvo.

Osim za zidare, stipendija se nudi za niz drugih zanimanja, od bravara, staklara, tesara, elektroinstalatera, plinoinstalatera, vodoinstalatera...

Srbija ukinula program

Budući da poslodavci sve češće spominju majstore iz Srbije, provjerili smo stanje u njihovim školama.

Prema podacima Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, struktura upisa učenika u sljedeću školsku godinu jest 25 posto upisa u gimnazije, 50 posto u četverogodišnje, a 20 posto u trogodišnje programe. Upisuju, među ostalim, 185 zavarivača, 336 bravara, 255 elektroinstalatera, 120 rukovatelja građevinskom mehanizacijom, toliko i električara...

Program zidarstva uopće nije u ponudi.