Prijava

Vaša prijava

TROJICI POMAGAČA ŠVERCERA KOJI JE OSTAVIO MIGRANTE U TONUĆEM KOMBIJU ODREĐEN PRITVOR Cijeli posao krijumčarenja dogovorio je Beograđanin za 5.000 eura


Trojica muškaraca za koje se sumnja da su sudjelovala u krijumčarenju 11 migranata u kombiju kojim je u Kupu kao vozač sletio njihov četvrti suradnik u ovom groznom slučaju, ispitana su u Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku te im je sudac istrage odredio 30-dnevni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na prvoosumnjičenika koji je u bijegu, te zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Istražni zatvor određen je i za bjegunca, 42-godišnjaka iz Srbije, koji je iskočio iz vozila i pustio da potone iako je znao da je u njemu 11-ero ljudi, među njima i četvero djece.

Utvrđeno je da je posao krijumčarenja ove skupine migranata s granice s BiH do granice sa Slovenijom dogovorio nepoznati muškarac iz Beograda za 5.000 eura. Čovjek na terenu bio je drugoosumnjičeni 42-godišnjak s dvojnim državljanstvom (Njemačke i Srbije), koji je za to dogovorio kombi sa 44-godišnjakom iz BiH, dok je 20-godišnji Srbin putem mobilne aplikacije proslijedio GPS podatke o dogovorenoj ruti kretanja i mjestu preuzimanja ilegalnih migranata.

Vozač ih je preuzeo u nedjelju oko 2.30 sati na području Gline po prethodnim koordinatama, te na "dogovorenom mjestu u vozilo preuzeo dvije državljanke Irana i devet državljana Afganistana, koje je vozio u smjeru granice sa Republikom Slovenijom, a do dogovorenog odredišta ih nije dovezao, jer je bježeći pred policijom u mjestu Slatina Pokupska vozilom sletio u rijeku Kupu".

Oko 2.45 sati u Gornjem Taborištu pokušala ih je zaustaviti policija, a kako vozač nije zaustavljao kombi krenuli su za njime. Jurnjava je trajala dvadesetak minuta, sve do 3.05 sati, kada je krijumčar u Slatini Pokupskoj "naglo skrenuo na makadamski put koji vodi nizbrdicom do rijeke Kupe te kombi vozilom bez kočenja sletio u rijeku, u kojoj je vozilo počelo tonuti te je kroz prozor na vozačevim vratima izašao iz vozila i pobjegao u obližnju šumu"!

- Kombi vozilo u kojem su bili ilegalni migranti, od kojih četvoro male djece, je potonulo, nakon čega su ilegalni migranti uz pomoć policijskih službenika izvučeni iz potopljenog kombi vozila, dok se jedna državljanka Afganistana utopila - opisali su tužitelji.