Prijava

Vaša prijava

SVJEDOCI NA SUĐENJU SINIŠI MARTIĆU ZA RATNE ZLOČINE NAD CIVILIMA 'Za vrijeme napada na Gornji Viduševac nismo vidjeli optuženog Martića'


Svjedočenjem Zlatka Školnekovića i Luke Šimića, koji su kazali da za vrijeme napada u selima oko Gline nisu vidjeli optuženog, u petak je nastavljeno suđenje u odsutnosti Siniši Martiću zvanom Šilt, za ratne zločine nad civilima u selima Donji i Gornji Viduševac u rujnu 1991. te u selu Donja Bučica u studenome iste godine.

Školneković je ispričao da je sa suseljanima u srpnju 1991. svjedočio provokacijama i povremenim oružanim napadima srpskih paravojnih postrojbi i bivše JNA koji su intenzivirani u rujnu iste godine.

''Nakon napada 30. rujna 1991. preostalo, uglavnom muško, stanovništvo Gornjeg Viduševca povuklo se preko Velike Sovine u Pokupsko. Kuće pogođene iz svih mogućih topničkih cijevi izgorjele su nakon što su prethodno temeljito opljačkane. Tijekom napada zbog sveopće zbrke i straha nisam vidio optuženog kojeg prije rata nisam poznavao'', ispričao je Školneković dodajući da je poznavao oca optuženog koji je prije rata hicem iz pištolja ubio vlastitu suprugu.

Svjedok je dodao kako je nakon rata pronašao video kazete sa snimkama postrojavanja srpskih paravojnih postrojbi na kojima je prepoznao jedino Dušana Maslovara koji je obećavao janje onome tko prvi pogodi toranj katoličke crkve u Gornjem Viduševcu.

Tijekom napada na Gornji Viduševac 30. rujna 1991. optuženog nije vidio ni svjedok Luka Šimić koji je također poznavao Martićevog oca Vladu koji je prije rata u tom kraju držao gostionicu.

''Kombinirani pješačko-oklopni napad počeo je oko 9 sati ujutro. Vidio sam kako je pogođen toranj crkve koji se odmah srušio. Napad je bio toliko silovit da sam se zajedno sa suseljanima povukao prema Pokupskom'', ispričao je Šimić koji je rekao da za vrijeme napada nije vidio optuženog.

Siniša Martić zvani Šilt optužen je da je 30. rujna 1991. kao zapovjednik postrojbe 'Šiltovi', po zapovijedi generala JNA Dušana Koturovića, izvršio napad na civilno stanovništvo Gornjeg i Donjeg Viduševca, protjerao stanovnike te opljačkao imovinu i uništio zaštićene objekate.

Martića se tereti i da je 19. studenog 1991. u Donjoj Bučici kao zapovjednik 'Šiltova', nakon što je od V. M., ženske osobe s vidljivim duševnim poteškoćama, prilikom ispitivanja u logoru KPD Glina dobio informaciju da se u njenoj kući navodno krije 20 hrvatskih vojnika, izveo ženu iz logora i zajedno sa 40 pripadnika svoje postrojbe doveo do kuće.

Tada joj je naredio da uđe u kuću, iako ništa nije ukazivalo da se u kući skrivaju hrvatski vojnici, naredio pripadnicima svoje postrojbe da iz svog raspoloživog oružja zapucaju. Prema kući je ispaljeno više hitaca iz automatskog oružja i ručnih raketnih bacača, a bačeno je i nekoliko bombi, pri čemu su V. M. i njezina majka poginule.