Prijava

Vaša prijava

Predsjednik Skupštine Grada Zagreba Drago Prgomet u vojvođanskom Tavankutu i Subotici: 'Srbiju želimo što prije vidjeti u zajednici europskih naroda'


Predsjednik skupštine grada Zagreba Drago Prgomet posjetio je u ponedjeljak školu u vojvođanskom mjestu Tavankut, susreo se s kolegom iz Subotice i najavio skori odlazak u Beograd radi susreta s gradonačelnikom i predsjednikom gradskog parlamenta.

„Prvi put sam ovdje i bilo je zadovoljstvo upoznati predsjednika skupštine grada Subotice. Ta suradnja će se svakako intenzivirati. Vrlo brzo planiramo posjet Beogradu, susret s predsjednikom skupštine i gradonačelnikom. Prostora za suradnju ima mnogo“, izjavio je novinarima Prgomet.

Dodao je kako je želja Vlade u Hrvatskoj „da i Srbiju vidimo što prije u zajednici europskih naroda - to će olakšati život ljudima koji žive na ovim prostorima ali će se time prije svega osigurati bolji život djeci“.

Prgomet je bio počasni gost prezentacije novoga projekta Međunarodne škole tehničkih vještine koju vodi Zagrebačka zajednica tehničke kulture pod pokroviteljstvom skupštine i grada Zagreba.

Domaćin skupa bila je škola „Matija Gubec“ u kojoj se izvodi nastava na hrvatskom jeziku i koja je pozvana da bude dio pilot projekta međunarodne suradnje mladih osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

„Uključivanjem u ovaj projekt edukacije i ovladavanja tehničkim vještinama popularizirat ćemo nastavu na hrvatskom jeziku u našemu mjestu“, rekla u tome povodu ravnateljica škole Stanislava Stantić Prćić.

Obrazovanje na hrvatskom u Vojvodini bilo je temom sastanka i u Hrvatskom nacionalnom vijeću koje je predsjednik zagrebačke skupštine također posjetio.

„Imali smo prigodu razgovarati s predstavnicima hrvatske zajednice i ustanovili smo da su potrebe velike: otvoreno je pitanje financiranja tiskanja udžbenika, osiguravanje prijevoza učenika, kao osnutka hrvatskog školskog centra. Dakle, potreba je puno, no Hrvatska je spremna pomoći, kao što to rade i druge države za svoje manjine – poput Mađarske“, naveo je Prgomet.

Grad Zagreb i Zagrebačka županija godinama financijskim i materijalnim donacijama pomažu škole s nastavom na hrvatskom jeziku na sjeveru Bačke, kao i udruge kulture napose one u Tavankutu.