Prijava

Vaša prijava

VIDEO: VELIKA KONFERENCIJA JUTARNJEG O POŽARIMA Šef Hrvatskih šuma: 'Ove godine opožarena je ispodprosječna površina, no zabrinjava jedna druga stvar'


Konferencija: 'Požari u Hrvatskoj' 

NOVO 9:40 - Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić nakon uvodnog pozdrava na početku treće Statusne konferencije Jutarnjeg lista o požarima rekao je:

- Konferencije su počele nakon najgore sezone požara. U ove tri godine puno se promijenilo, novi zakoni, novi protokoli, investiralo se u sustav nadzor. Na današnjoj konferenciji vidjet ćemo što se dogodilo u ljeto 2019., kako je funkcionirala zaštita - rekao je najavivši govornike i pozvao goste da na kraju sudjeluju u panelu te zahvalio svima na dolasku.

Uvodni govor je potom održao Krunoslav Jakupčić iz Hrvatskih šuma koji je rekao:

- Ove godine je bio ispodprosječan broj požara i opožarena je ispodprosječna površina. Mogu li reći da možemo biti ponosni? Možda i da, ali moram spomenuti ubrzane klimatske promjene, sušna razdoblja, izostakan oborina, pojava štetnika i boelsti, bilje je postalo suho, to je nažalost danas globalni problem. 

Europski šumarski institut je poslao jedan dramatičan apel čelnicima zemalja da se održi summit o klimatskim promjenama i ugroženosti šuma. Naročito su šume pogođene u zadnje vrijeme. Savezna njemačka vlada donijela odluku kojom se hitno daje 547 milijuna eura za sanaciju njemačkih šuma jer je za prevenciju nažalost kasno. U iduće četiri godine oni će invstirati daljnje 2,3 milijarde za obnovu i spašavanje njemačkih šuma. 

Kod nas u Hrvatskoj nije tako dramatična situacija, ali trend zabrinjava. Danas najugroženija vrsta je poljski jasen u pokupskom dijelu, Podravini, Slavoniji… Klimatske promjene dovele su vrlo brzo do klimatske krize.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je:

- Kao što je predsjednik Hrvatskih šuma rekao, opožareno je 2132 hektara šumskih površina u 123 požara ove godine. 43% od tog broja i 71% ukupnog opožarenog područja bilo je na području dalmatinske županije. To je ipak značajno manje otprije dvije godine koja je bila izrazito teška. Zahvaljujem na ovoj konferenciji i obrađivanju teme.

Prošle godine nabavljen je i integriran novi sustav u svrhu zaštite šuma. Ministarstvo je u suradnji s Hrvatskim šumama poboljšalo nadzor i motrenje šuma. Ovaj projekt će trajati četiri godine, vrijedan je 20 milijuna kuna, a ulagat će se i unaprijeđenje uvjeta za zaposlene u nadzornim centrima. Dokazano je da tamo gdje postoje kamere, i broj požara je u padu. Ministarstvo je nabavilo i bespilotne letjelice.

------------------------------------

Iako se čini kako je ove godine bilo nikad manje požara, stvarnost je potpuno drugačija. Ukupna opožarena površina odgovara veličini otoka Hvar i Čiovo zajedno. Osim toga, ovogodišnji specifikum je veliki broj požara u kasnu zimu i proljeće, i to u kopnenom dijelu Hrvatske.

Osim toga, ove godine u gašenju požara primijenjeni su neki novi sustavi i metode kako bi se požari što prije uočili te, prema mogućnostima, ugasili već u začetku.

Zašto je požara bilo više u proljeće i kako pojačati prevenciju, na konferenciji Jutarnjeg lista reći će čelni ljudi protupožarnog sustava u Hrvatskoj.

Osim njih, na konferenciji će o budućim koracima Vlade u borbi protiv požara govoriti ministri obrane i unutarnjih poslova Damir Krstičević i Davor Božinović te ministrica poljoprivrede Marija Vučković. O budućim aktivnostima Hrvatskih šuma govorit će predsjednik Uprave Krunoslav Jakupčić.

Posljednjih godina požari su sve veća pošast i na sjeveru Europe. O tome kako se s požarima bore u Švedskoj govorit će Johan Szymanski, zapovjednik vatrogasne službe u Dalarni. U sljedećim godinama u borbi s požarima sve veći naglasak bit će na korištenju modernih tehnologija, o čemu će govoriti Mate Botica, predsjednik uprave Odašiljača i veza, ali i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Tucaković će prezentirati i rezultate ovogodišnje protupožarne sezone i najaviti korake sustava za sljedeću sezonu.

Konferencija požari okvir 


Krapina