Prijava

Vaša prijava

ODGOĐENA SJEDNICA NA KOJOJ SE TREBALO ODLUČIVATI JE LI KOMŠIĆEVIH 88 UBODA OKRUTNO UBOJSTVO Majka: 'Užasno je to. Prestrašno...'


Sjednica Vijeća Vrhovnog suda koje je jutros trebalo odlučivati o žalbi Davida Komšića (21) zbog ubojstva 18-godišnje Kristine Krupljan odgođeno je zbog zahtjeva obrane za izuzećem suca izvjestitelja Vrhovnog suda.

Svoj zahtjev objašnjavaju objasnili su činjenicom da je spomenuti sudac u drugom predmetu donio odluku da se na Davida Komšića primjenjuje opći kazneni zakon, a ne maloljetnički pa Komšićev branitelj, odvjetnik Veljko Miljević, smatra da postoji sumnja u pristranost suca izvjestitelja.

"Sve je vrlo jednostavno. Pripremanjem za sjednicu, koja je trebala danas biti održana, pregledao sam i sve ostale dokumente koji su bili sastavnim dijelom ogromnog spisa koji je formiran tijekom prvostupanjskog suđenja. U tom spisu našao sam vrlo važan dokument, a koji je bio od iznimne važnosti za odluku suda o tome hoće li primijeniti opće kazneno pravo na optuženika ili maloljetničko pravo, što je krucijalni problem u odnosu na mlađe punoljetne osobe. Taj dokument koji sam našao bila je presuda Županijskog suda u Velikoj Gorici koje je donijelo sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Perice Rosandića u kojoj je između ostalog razmatralo i upravo taj problem vezan za suđenje protiv istog optuženika, ali u jednom prometnom deliktu u kojem je izrečena bezuvjetna kazna zatvora", rekao je Miljević i dodao:

"Kolega Olujić, koji je branio u tom predmetu, u žalbi istaknuo da se radi o povredi kaznenog zakona te da je trebalo primijeniti maloljetničko pravo na počinitelja, a ne opće kazneno pravo. Sud je o tom pitanju zauzeo negativan stav u odnosu na žalitelja i rekao da je pravilna primjena općeg kaznenog prava jer da način počinjenja djela ukazuje na to što mu se stavljalo na teret. Izjasnio je da na optuženika u tom postupku treba primijeniti opće kazneno pravo. Budući da je to krucijalno pitanje i u ovom kaznenom predmetu, smatrao sam da u skladu sa stavom Europskog suda za ljudska prava, koji tvrdi da sastav suda mora ulijevati povjerenje građanima u objektivnost i nepristranost suda, zahtijevao jedino što sam mogao, a to je otklon suca Rosandića koji je trebao biti sudac izvjestitelj. Mislim da sam kao branitelj učinio ono što sam morao i bio dužan, a odluka je na Vrhovnom sudu", izjavio je Miljević.

Miljević: 'Kao branitelj sam učinio ono što sam morao i bio dužan' 

Majka Kristine Krupljan bila je šokirana današnjim razvojem događaja.

"Obrana je te papire o izuzeću suca trebala dostaviti prije dva mjeseca, a ne danas. Ovo je napravljeno samo da se odgodi odluka kako bi nešto njima išlo u korist.", izjavila je Vesna Krupljan, majka ubijene Kristine. Užasno je to. Prestrašno. Neka se stave u moju kožu, nikad kraja tome

Vesna Krupljan: 'Ovo je prestrašno, neka se stave u moju koži' 

“Slučaj Komšić” jedan je od onih koji je obilježio hrvatsko pravosuđe. Komšić je djevojku u trenutku kad mu je obznanila da s njim prekida vezu nožem nanio ukupno 88 ubodno-reznih rana u njezinu automobilu ispred zgrade u kojoj je stanovala.

Osim što je suđen zbog ubojstva, Komšić, koji je trenutno u zatvoru u Lepoglavi, služi i kaznu zbog usmrćenja pješaka na zagrebačkoj Vukovarskoj aveniji, a sudilo mu se i zbog oštećenja vozila Kristine Krupljan u čemu je sudjelovao sa svojim prijateljima.

Vrhovni Sud već je djelomično prihvatio žalbu optuženog te je preinačio prvostupanjsku presudu od 30 godina zatvora na kaznu dugotrajnog zatvora od 25 godina zbog teškog ubojstva na okrutan način. U žalbi na drugostupanjsku presudu branitelj Veljko Miljević zatražio je da se Komšiću ponovo sudi, i to ne za ubojstvo, već za djelo usmrćenja za koje je propisana kazna od 10 godina.

David Komšić je 13. ožujka ove godine osuđen na godinu i pol dana zatvora zbog oduzimanja slobode bivšoj djevojci, čiji je auto demolirao na Bukovačkoj cesti tri mjeseca prije nego što ju je brutalno izbo nožem.