Prijava

Vaša prijava

REPORTERI JUTARNJEG OBIŠLI DESETAK ŠKOLA: UČITELJI SU PLENKOVIĆEVOJ PONUDI REKLI NE 'Ako se sad prodamo za 280 kn, nismo zaslužili podršku javnosti'


- Ponuda premijera Andreja Plenkovića apsolutno je neprihvatljiva za prosvjetare. Mi tražimo da se naš koeficijent podigne za 6,11 posto. Mi ćemo se i na referendumu izjasniti da smo protiv ponude, a plan je da se štrajk nastavi dalje - kažu profesorica hrvatskog jezika Marina Dropulić i profesorica politike i gospodarstva Željka Križanec iz Obrtničke škole za osobne usluge.

Njihov stav identičan je stavu velikog broja nastavnika iz cijele Hrvatske koji su preko društvenih mreža poručili premijeru Plenkoviću veliko NE na njegovu ponudu.

Štrajkaši, naime, danas i sutra glasaju o tome prihvaćaju li ponudu Vlade, a na društvenim mrežama objavljene su fotografije iz stotina škola na kojima profesori i nastavnici dižu uvis natpise ““NE!” i time jasno poručuju kako će njihove škole glasati na referendumu. Fotografije dolaze iz čitave zemlje: Dubrovnika, Labina, Velike Gorice, Novske, Solina, Splita, Zadra, Poreča, Krapine...

ww1.jpg
 

“Ne”

I u mnogim zagrebačkim školama koje smo obišli tvrde da će se na glasanju izjasniti s “ne”: ni u jednoj nismo dobili informaciju da bi većina mogla podržati Vladinu ponudu. Kristina Kostadinovska, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Josipa Jurja Strossmayera, kaže da će cijeli kolektiv škole odbiti ponudu koju je premijer stavio pred štrajkaše.

- Naša škola nastavlja štrajkati dok se ne ispune zahtjevi. Nećemo ustuknuti ni pred emocionalnim ucjenama i nametanjem osjećaja krivnje da se sve prelama preko leđa djece. To nije istina jer će djeci sve biti nadoknađeno.

Mi prihvaćamo svako dijete koje dođe u školu i nikoga se ne gleda poprijeko tko od djece dođe u školu. Ne shvaćamo to uopće osobno i ne smatramo da se roditelji tako protive našoj borbi i da ne pružaju podršku štrajku - dodaje.

Kaže da su učitelji izašli na ulice, prvi put bili jedinstveni i spojili lijeve i desne, te da se radilo o njihovu kriku protiv nepravde.

ww6.jpg
 

Manje od nule

- Ako sada ustuknemo i ako se prodamo za 280 kuna u prosjeku, nismo zaslužili da nas javnost podržava. Time bismo izgubili naš kredibilitet. Ne bih se mogla pogledati u zrcalo kada bismo prihvatili ovu nemoralnu ponudu jer nam nude manje nego na početku, nude nam manje od nule. Ako ovo prihvatimo, potpuno ćemo izgubiti obraz i dostojanstvo. Svi smo mi, vjerujte, umorni i želimo se što prije vratiti u naše učionice i raditi svoj posao, ali šaljemo krivu poruku ako pristanemo na ponudu - tvrdi Kostadinovska.

Slično govore i u Osnovnoj školi Miroslava Krleže iz koje poručuju da je ponuda iznimno razočaravajuća.

- Snage i volje za nastavak borbe za svoja prava imamo jer je podcjenjivanja dosta. Nije nas poljuljala ni izjava da se neće platiti štrajk. Vladi je puno veći ulog u pitanju. Prosvjed na Trgu bana Jelačića premijeru je bila velika pljuska. Mi idemo dalje i nećemo se pokolebati - poručuju iz škole. Ponudom premijera razočarani su i u Hotelijersko-turističkoj školi.

ww2.jpg
 

Razočarani

- Sutra ćemo se na referendumu izjasniti o svemu, ali mi ponudi kažemo ne - rekla je profesorica psihologije Maša Močiljanin.

Bojana Šćepanović, profesorica njemačkog u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, tvrdi da će ponudi premijera također reći ne.

- Vladajući obrazovanje stavljaju na zadnju ljestvicu u cijeloj priči. Vrijeme je da im kažemo veliko ne i da im pokažemo da ne mogu voditi strahovladu i samovladu. Svi smo razočarani ovom ponudom - tvrdi Šćepanović.

Kaže da je važno objasniti zašto se inzistira na povećanju koeficijenata. - To je nešto što određuje kompliciranost i složenost našeg posla. Povećanje koeficijenata je priznanje, a ova ponuda to nije. Sutra Vlada može odlučiti da raskine sporazum koji nudi, mi u prosvjeti nismo toliko naivni.

df.jpg
 

Naš će odgovor na glasanju vjerojatno biti ne jer smo svi više-manje jedinstveni - tvrdi Šćepanović. Rezultati glasanja o ponudi znat će se u četvrtak poslijepodne. Prosvjetari s kojima smo razgovarali kažu da ne znaju što slijedi nakon rezultata glasanja, no od borbe za ispunjavanje njihovih zahtjeva, poručuju, neće odustati.