Prijava

Vaša prijava

MINISTAR BEROŠ O SLUČAJU BOLESNE DJEVOJČICE IZ VELIKE GORICE 'Bilo je određenih nepravilnosti u postupanju'

['Vili Beroš', 'koronavirus', 'zdravstvo', 'Bolnice']

Ministar zdravstva Vili Beroš za N1 je kazao da se otvorilo kinesko tržište te da su u tijeku razgovori o kontinuiranoj nabavci zaštitne opreme jer je to svima problem.

- Sada se pojavljuju prekupci i dobavljači koji se vode ekonomskim kriterijima i sada tražimo optimalne načine u komunikaciji premijera s kineskim državnim vrhom da omogućimo optimalnu nabavu opreme - kazao je Beroš.

Opremu iz Šangaja očekuju u nedjelju i sva oprema koja je plaćena bit će dostavljena, uvjerava ministar.

Ministar nije komentirao cijenu opreme no ona je, kako je kazao, odletjela u nebo. 

- To nam nije ni važno sada jer zaštitna oprema spašava živote zdravstvenih djelatnika i bolesnika - kazao je.

U Hrvatskoj je u 24 sata oboljela 91 osoba, a Beroš tvrdi da su to očekivali te da je krivulja broja zaraženih krenula uzlaznijom putanjom, no da stanje i dalje nije alarmirajuće.

Kao moguće razloge navodi aktiviranje mikrožarišta u Biogradu i Zadru, ali da su potres u Zagrebu, kao i topli dani prije potresa mogli teoretski utjecati na rast broja zaraženih.

'Nema potrebe za strožim mjerama u Biogradu i Zadru'

Kaže i kako je u bolnici u Biogradu detektiran slučaj koji je diseminirao zarazu. Sada će biogradska ortopedska bolnica biti dezinficirana i prenamijenjena u centar za oboljele od koronavirusa.

- Od iznimne važnosti je da epidemiolozi brzo odrede kontakte i zbog toga je sanirana brzo i situacija u Zadru, a funkcioniranje bolnice nije ugroženo.

Epidemiološka struka misli da za sada nema potrebe za strožim mjerama u Zadru i Biogradu, ali pratit ćemo situaciju i poduzeti potrebne mjere - kazao je.

Osvrnuo se i na slučaj samohrane majke i njezine djevojčice koja je hitno trebala na operaciju kaže da je protokol jasan. Zahvalio se majci što je rekla da je u samoizolaciji, a zatim nastavio što su utvrdili provjerom.

Određene nepravilnosti u slučaju bolesne djevojčice

- Dva puta je zvala Hitnu pomoć u Velikoj Gorici, prvi put nisu shvatili da je akutno zbivanje u trbuhu, pregledana je na Rebru (susjed ju je ondje dovezao op.a.) gdje isto nije shvaćeno akutno stanje, ali je u Klaićevoj adekvatno pregledana i operirana i najvažnije je da je adekvatnog kliničkog oporavka.

Bilo je određenih nepravilnosti u postupanju, ali upute su jasne i ponovio sam svima da se moraju striktno pridržavati uputa - kazao je Beroš.

Oko pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti Beroš kaže da je tražio od HZZO-a da pojača kontrole telefonskim putem i direktnim izvidom na terenu. Putem informatičkog sistema HZZO-a su provjerili koliko se računa izdaje i puno ih je manje što može biti rezultat okolnosti, ali i neadekvatnog rada liječnika u primarnoj zaštiti.

Ponovio je da planiraju testiranje zdravstvenih djelatnika jer je zdravstveni sustav izložen infekciji.

Za N1 je kazao i da planiraju svim zdravstvenim djelatnicima mjeriti temperaturu kada dolaze na posao i uvesti dezinfekcijske barijere na ulasku i izlasku iz zdravstvenih ustanova.

Izvijestio je da su u Zadar stigli reagensi za testiranja, ali da je potrebno neko vrijeme za verifikaciju aparature i postupaka kako bi bili sigurni da su dobri rezultati jer ako se dobije lažno pozitivni ili negativni nalazi to može biti još veći problem.