Prijava

Vaša prijava

PRATITE IZVJEŠTAJE ŽUPANIJSKIH STOŽERA Mali broj zaraženih diljem Hrvatske, u Splitu od posljedica Covida preminula 96-godišnja žena

['koronavirus u Hrvatskoj']

Istarska županija

U Istri je ukupno ispitano 43 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih. Jedna osoba je izliječena, što čini ukupno 48 izliječenih od koronavirusa (COVID-19) u Istarskoj županiji.

Tijekom jučerašnjeg dana, terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula, uzeto je 82 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19).

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji ponovno nema novoboljelih osoba, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 207 osoba. Na analizu je poslano 30 novih uzoraka, te je ukupno testirano 125 osoba. Na području županije i dalje su potvrđene samo 3 oboljele osobe. Jedna oboljela osoba je hospitalizirana, te se dvije nalaze u kućnoj izolaciji.

Krapinsko-zagorska županija

U Krapinsko-zagorskoj županiji tri su osobe još zaražene koronavirusom te je do sad ukupno oboljelo njih 116, izvijestio je u subotu Stožer civilne zaštite.

Dvije novozaražene osobe su s područja grada Oroslavja, a jedna s područja općine Novi Golubovec. Do sad je pet osoba ozdravilo, a jedna je preminula. U protekla 24 sata uzeto je 39 uzoraka, a dosad ukupno 838 uzoraka.

Najviše je slučajeva s područja Pregrade, 39, od kojih su tri osobe ozdravile, a jedna preminula, zatim Krapine 20, Oroslavja 12, općine Hum na Sutli 7 te općine Desinić i grada Zaboka po 6. U Zaboku je jedna osoba ozdravila, kao i u općini Jesenje koja ima još četiri zaražene osobe.

U posljednja 24 sata zabilježeno je devet kršenja odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta bez propusnice.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije još je jedna osoba pozitivna na koronavirus, tako da je ukupan broj zaraženih 81. Novozaražena osoba djelatnik je Ortopedske bolnice u Biogradu. U tijeku je aktivni nadzor nad 527 osoba, a istekao je za 1932 osobe.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji već četvrti dan nema pozitivnih osoba na COVID-19, te je i dalje ukupno 36 oboljelih osoba.

U protekla 24 sata testirane su 32 osobe, što na području županije čini ukupno do sada 612 testiranih osoba.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 407 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana zaprimljene su 4 prijave o kršenju samoizolacije, te se provjerom utvrdilo kako su 3 osnovane.

U objektima za karantenu osoba nalaze se četiri osobe, a u objektima za karantenu vozača kamiona ne nalazi se niti jedna osoba.

COVID-19 ambulante osnovane pri domovima zdravlja su zaprimile 21 poziv sa sumnjom na bolest COVID-19.

Opća županijska bolnica Vinkovci ima 4 hospitalizirane osobe pozitivne na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji, zbog blažih simptoma bolesti. 

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 11 zdravstvenih radnika, a od toga 4 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena i 1 nezdravstveni radnik.

Ukupan broj zdravstvenih radnika u samoizolaciji je 2, od čega su obje medicinske sestre/tehničari.

Trenutno u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema izliječenih osoba od COVID-19.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije, 17. dan zaredom, nema novooboljelih od bolesti COVID 19. U posljednja 24 sata, testiran je 21 uzorak i svi su bili negativni. Do sada je, na području Virovitičko-podravske županije, ukupno testirano 186 osoba, od čega je nalaz za njih 184 bio negativan. Dvoje pozitivnih supružnika, nema simptoma korona virusa, no čekaju da im prođe vrijeme samoizolacije koja traje 28 dana, priopćeno je na Facebook stranici Virovitičko-podravske županije.

Dodaje se i da će se, ako se takav trend u županiji nastavi, zatražiti popuštanje pojedinih mjera koje bi pomogle obrtnicima, poduzetnicima i trgovcima.

'Sve ovo vrijeme ste savjesni i odgovorni i zato već sedamnaest dana nemamo novo zaraženih. No, iako su ovo dobre vijesti, ne smijemo se opuštati. Pridržavajte se mjera socijalnog distanciranja i izbjegavanja neposrednih kontakata', dodaje se u priopćenju Virovitičko-podravske županije.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, što je već šesti dan bez novooboljelih, kažu u županijskom Stožeru za civilnu zaštitu. Također, ozdravile su još dvije osobe pa je ukupan broj ozdravljenja sada 24. Trenutno, u Primorsko-goranskoj županiji su, po saznanjima Stožera, 43 osobe zaražene koronavirusom.

Osječko-baranjska županija

U Osječko-baranjskoj županiji od koronavirusa je novooboljela jedna osoba, a ukupno ih je 109, izvijestili su u subotu u Stožeru civilne zaštite te ocijenili da je epidemija pod kontrolom, zbog čega su od nacionalnog Stožera zatražili da se omogući kretanje bez propusnica.

Župan Ivan Anušić kazao je na konferenciji za novinare da su jučer testirana 93 uzorka, od kojih je samo jedan bio pozitivan, a riječ je o osobi s osječkog područja koja je bila u samoizolaciji.

Istaknuo je kako u županiji nekoliko dana nije bilo zaraženih, a kada ih je bilo, u pitanju su bila jedna ili dvije novoboljele osobe, pa stoga drži da je to dobar rezultat i dobar trend.

Trenutno su hospitalizirane 24 osobe, sve u osječkom KBC-u, od toga su dvije na respiratoru, dok u našičkoj Općoj bolnici više nema oboljelih, a dvije su osobe na kućnom liječenju.

U samoizolaciji je 168 ljudi, 45 manje nego jučer. Policija je jučer zabilježila samo jedno kršenje samoizolacije koje su prijavili građani, i to na području Bilja, a bez propusnice jučer su zatečene samo dvije osobe, izvijestio je Anušić.

Smatra kako podatci o manjem broju novoboljelih, ljudi u samoizolaciji te manjem broju kršenja samoizolacije i kretanja bez propusnice govore da je epidemija pod kontrolom.

Stoga su jučer od nacionalnog Stožera civilne zaštite zatražili da se unutar županije omogući kretanje bez propusnica, uz pridržavanje ostalih propisanih preporuka.

I dalje se moramo držat disciplinirano kako bi mogli popuštati mjere. Ako ponovno dođe do povećanja broja zaraženih, ponovno ćemo morati uvoditi restriktivnije mjere, a ne relaksiranije, upozorio je župan Ivan Anušić.

Splitsko-dalmatinska županija

U splitskom KBC-u u petak je preminula 96-godišnja ženska osoba, korisnica Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici,  koja je bila hospitalizirana zbog sumnje u COVID 19 infekciju koja je testiranjem i potvrđena, a imala je i nekoliko kroničnih bolesti, izvijestio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije na području te županije, od ukupno 128 novotestiranih,  još je 5 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita i Kaštela po dvoje i iz Sinja jedna osoba.

Od pet novooboljelih, tri su osobe iz samoizolacije. Među novooboljelima nema zdravstvenih djelatnika.

Trenutačno je u splitskom KBC-u 97 osoba hospitalizirano,  a osam je na respiratoru: šestoro iz Splitsko-dalmatinske županije i dvoje iz Šibensko-kninske županije.

U samoizolaciji u toj županiji je 100 zdravstvenih djelatnika, a 14 osoba je u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije trenutačno je ukupno 398 osoba zaraženo koronavirusom.

Šibensko-kninska županija

Na području Šibensko-kninske županije u posljednja 24 sata nema novozaraženih od koronavirusa. U toj županiji sada ukupno ima 81 zaražena osoba. U šibenskoj je bolnici hospitalizirano 11 pacijenata, a jedna je osoba na respiratoru. Još su dva pacijenta iz Šibensko-kninske županije na respiratoru u KBC-u Split. Ozdravilo je ukupno 18 osoba. I dalje je pod mjerama zdravstvenog nadzora 467 osoba, a u samoizolaciji je njih 383, javlja Dalmacija danas.

Situacija na Murteru ocjenjuje se trenutno kao dobra pa se s današnjim danom ukidaju i mjere za naselja Murter i Betina. Od zadnje novooboljele osobe prošlo je devet dana. Svi testovi koji su provedeni 15. i 16. travnja su se pokazali kao negativni pa su epidemiolozi zaključili da nema potrebe za produljenjem karantenskih mjera za Murter i Betinu. Ipak, zdravstvene preporuke su i dalje na snazi.

Brodsko-posavska županija

U Brodsko-posavskoj županiji u posljednja 24 sata nema novozaraženih. Svi nalazi testiranja na Covid-19 su negativni, javlja SB Online.

U toj su županiji zabilježene i dvije nove osobe koje su ozdravile.

Ukupno je do sada u Brodsko-posavskoj županiji 20 oboljelih. Od toga su 3 osobe ozdravile, a jedna je preminula.

Karlovačka županija

Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije izvijestio je u subotu da u toj županiji šest dana nema novoboljelih, broj ostaje 28, i to  sedam hospitaliziranih, 13 na kućnom liječenju i sedam izliječenih, a jedna je osoba u ožujku na žalost umrla.

Karlovačka županija

Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije izvijestio je u subotu da u toj županiji šest dana nema novoboljelih, broj ostaje 28, i to  sedam hospitaliziranih, 13 na kućnom liječenju i sedam izliječenih, a jedna je osoba u ožujku na žalost umrla.

Policijski službenici su u protekla 24 sata obavili 83 provjere i nisu otkrili ni jedno kršenje mjere samoizolacije, ali  je utvrđeno osam pokušaja kretanja izvan mjesta prebivališta bez propusnice.

Sukladno uputama Nacionalnog Stožera Civilne zaštite i Ministarstva zdravstva za smanjenje rizika od unosa i širenja bolesti Covid-19, iz drugih zemalja radnicima kojima je omogućen prijelaz državne granice poslodavac je dužan osigurati i potvrdu o tome, ali i propusnice da bi mogli napustiti mjesto prebivališta odnosno stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.

Granična policija će te osobe evidentirati radi omogućavanja prelaska granice i radi osiguravanja pridržavanja obveze kućne izolacije.

Hrvatski i strani državljani koji rade i borave u Republici Hrvatskoj i drugim susjednim zemljama, tijekom boravka u Hrvatskoj moraju cijelo vrijeme biti u samoizolaciji.

Na rad u inozemstvo i u povratku kući trebaju putovati vlastitim vozilom. Ako nemaju mogućnost putovati vlastitim vozilom te putuju javnim prijevozom, moraju koristiti kiruršku masku tijekom putovanja i svesti na minimum kontakt s drugim putnicima.

Te se osobe javljaju prvi radni dan po ulasku u Hrvatsku izabranom liječniku telefonom  radi provedbe zdravstvenog nadzora.

Ako nemaju izabranog liječnika u Hrvatskoj, javljaju se telefonom teritorijalno nadležnom epidemiologu, te se onda putem digitalne platforme za praćenje zdravstvenog nadzora Covid- 19 unese informaciju da se osoba javila radi zdravstvenog nadzora.

Zdravstveni nadzor nad ovim osobama traje do 30. travnja. Ako razviju simptome bolesti, ostaju u kućnoj izolaciji i javljaju se telefonom liječniku u Covid-19 ambulantu, ako nemaju izabranog liječnika u Hrvatskoj, te se određuje treba li se obaviti testiranje.

Ako osoba pri ulasku u Hrvatsku ima znakove bolesti, granična policija će obavijestiti sanitarnog inspektora koji će preuzeti daljnje postupanje.

Varaždinska županija

U Varaždinskoj županiji deseti dan zaredom nema novooboljelih od koronavirusa. Od jučer nema niti novih izliječenih, a na liječenju se u Općoj bolnici Varaždin nalazi devet osoba, a još je jedna osoba na respiratoru u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' u Zagrebu, javlja Varaždinski.hr.

Ukupan broj  oboljelih u Varaždinskoj županiji i dalje je 32, a ozdravile su ukupno 22 osobe.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata je zabilježeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, javlja Dubrovački dnevnik.

- To potvrđuje ono što smo komunicirali, a to je da se dobro nosimo s koronavirusom, ali smo daleko od pobjede. Četiri su vezana za dom Josipovac, oni su bili u pripremi, nisu bili u domu, trebali su u ponedjeljak na posao. Ako sve to bude dobro onda će značiti da nitko u domu nije pozitivan, ali provjerit ćemo sve - rekao je župan Nikola Dobroslavić.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je sada ukupno sto pozitivnih na kronavirus, a do sada ih je ozdravilo 13.

Zagrebačka županija

U Zagrebačkoj županiji zabilježene su dvije novozaražene osobe koronavirusom u odnosu na dan ranije, izvijestio je u subotu Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije gdje je dosad ukupno evidentirana 121 zaražena osoba.

Dosad je od koronavirusa izliječena 21 osoba, a tri su preminule.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, s osam ispostava koje obrađuju podatke za grad i okolne općine, izvijestio je da je da je u ispostavi Samobor i Svetoj Nedelji (jedinom gradu koji nema svoju ispostavu) potvrđeno ukupno 25 osoba zaraženih koronavirusom, a deset ih je izlječeno.

U ispostavi Velika Gorica potvrđeno je 35 slučajeva, dvije osobe su izliječene a dvije preminule.

U ispostavi Zaprešić bilo je 29 zaraženih osoba, a sedam je izliječenih. Jedan preminuli bio je u ispostavi Dugo Selo gdje je potvrđeno 14 slučajeva te jedna izliječena osoba.

U ispostavi Ivanić-Grad potvrđeno je 11 slučajeva zaraze koronavirusom a ondje je jedna  osoba izliječena.

Ispostava Sv. Ivan Zelina bilježi pet zaraženih koronavirusom, a po jedan ispostave Vrbovec i Jastrebarsko.

Grad Zagreb

Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana u Nastavnom zavodu za javnno zdravstvo Andrija Štampar analizirano 302 uzorka, od čega je 10 pozitivno, izvijestio je Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.