Prijava

Vaša prijava

ŽUPANIJSKI STOŽERI OBJAVLJUJU NOVE PODATKE Smrtni slučajevi u Splitu, Osijeku i Dubrovniku, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 11 novoboljelih

['županijski stožer', 'koronavirus', 'zaraza', 'Istra']

Županijski stožeri objavljuju nove podatke o broju novozaraženih u svojim županijama.

U Hrvatskoj je, prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, trenutačno potvrđeno ukupno 1832 osobe zaražene koronavirusom, a 615 osoba je ozdravilo. Dosad je preminulo trideset i devet osoba.

Istarska županija

Prvi se oglasio stožer iz Istre.

U proteklih 24 sata nema novooboljelih. Izliječeno je 12 osoba, što čini ukupno 60 izliječenih od koronavirusa (COVID-19) u Istarskoj županiji.

Tijekom jučerašnjeg dana, terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula, uzeto je 54 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19).

Virovitičko-podravska županija

Na Facebook stranici Virovitičko-podravske županije objavljeno je da na tom području već 20. dan zaredom nema novooboljelih od koronavirusa.

'U posljednja 24 sata, testirano je 39 uzoraka i svi su bili negativni. Do sada je, na području Virovitičko-podravske županije, ukupno testirano 225 osoba, od čega je nalaz za njih 223 bio negativan. Dvoje pozitivnih supružnika, nema simptome korona virusa, no čekaju da im prođe vrijeme samoizolacije koja traje 28 dana…', objavili su na stranicama Županije.

- Ništa nepredviđeno se ne događa. Uz uobičajeno, testiramo i zdravstvene djelatnike, kao i one u domovima za starije i nemoćne, jer nam je preventivno, važno imati zdravstveno „čistu sliku“ na području Virovitičko-podravske županije i zato je u zadnja 24 sata testirano 39 osoba. Još 30. ožujka, testirali smo, za sada, posljednjeg oboljelog na području naše županije, a rezultate smo objavili dan kasnije. Zato je naša županija već 20-ti dan bez novooboljelog od bolesti COVID 19 – naglasio je dr. Miroslav Venus, član stožera Civilne zaštite Virovitičko-podravske županije i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije.

Dodaju i da je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije je u subotu uputio Prijedlog za ukidanje nužne mjere zabrane napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Virovitičko-podravske županije, čime će ta županija postati jedinstvena cjelina vezano za e-propusnice.

'Shodno tome, stanovnicima naše županije, za prometovanje iz općine u općinu ili pojedini grad koji se nalazi na području VPŽ neće trebati e-propusnice. Iako su ovo dobre vijesti, ne smijemo se opuštati. Pridržavajte se mjera socijalnog distanciranja i izbjegavanja neposrednih kontakata. Korona virus nam je svima promijenio živote, ali i da bi živjeli treba – izdržati. Hvala vam', poručuju iz Županije.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji danas je 19. dan bez novooboljelih osoba, u samoizolaciji se trenutno nalaze 244 osobe. Na analizu je poslano 9 novih uzoraka, te su ukupno testirane 134 osobe. Na području županije i dalje su potvrđene samo 3 oboljele osobe. Jedna oboljela osoba je hospitalizirana, te se dvije nalaze u kućnoj izolaciji.

Šibensko-kninska županija

Dobre vijesti stigle su u nedjelju ujutro iz Stožera civilne zaštite Šibensko- kninske županije. Naime, već dva dana za redom, ili cijeli vikend, na području šibensko-kninske županije nema novih zaraženih osoba od koronavirusa, tako da je broj zaraženih osoba i dalje 81.

- Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 10 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Jedan je pacijent otpušten na kućnu njegu, a dva su i dalje na respiratoru u KBC Split. Od počeka epidemije do danas imamo 18 ozdravljenih osoba- kazao je Goran Pauk, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite.

Nadalje, u zadnja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj nije bilo dojava o kršenju mjera samoizolacije.

- Broj oboljelih se nasreću smanjuje, zahvaljujući savjesnosti svih naših građana. I dalje apeliramo, poštujte preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, izbjegavate nepotrebna putovanja i kontakte, jer o nama samima ovisi koliko će ovakvo stanje trajati- zaključio je Pauk, javlja Šibenski.

Krapinsko-zagorska županija

Na području Krapinsko-zagorske županije dosad je evidentirano ukupno 118 osoba pozitivnih na koronavirus sa prebivalištem na području županije.

U odnosu na dan ranije, novoevidentirane su 2 osobe – obje iz Oroslavja. Ukupan broj osoba koje su ozdravile i dalje je 5. Dosad je preminula 1 osoba, tako da je ukupan broj aktivnih slučajeva 112. Tijekom protekla 24 sata uzeto je 85 uzoraka, a dosad ukupno 924 uzorka.

Karlovačka županija

Novooboljelih od koronavirusa nema ni u Karlovačkoj županiji sedmi dan zaredom. Ukupni broj oboljelih je tako i dalje 28, potvrdio je glasnogovornik tamošnjeg Stožera Bernardo Pahor, javlja KAportal. Pahor je dodao da je jučer na području Karlovačke županije testirano 59 osoba, a svi su negativni.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije izvijestio je da u toj županiji u posljednja 24 sata nema novozaraženih. Svih sedam nalaza koji su stigli tijekom jučerašnjeg dana su negativni. Od ukupno 218 testiranih osoba u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji do sada, pozitivnih je bilo 10, javlja Bjelovar.live.

Vukovarsko-srijemska županija

Već peti dan nema pozitivnih osoba na COVID-19, te je i dalje ukupno 36 oboljelih osoba.

U protekla 24 sata testirano je 23 osobe, što čini ukupno testiranih do sada na području županije 635.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 407 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana zaprimljene su dvije prijave o kršenju samoizolacije, te se provjerom utvrdilo da je jedna bila opravdana.

COVID-19 ambulante osnovane pri domovima zdravlja su zaprimile 18 poziva sa sumnjom na bolest COVID-19.

Opća županijska bolnica Vinkovci ima 4 hospitalizirane osobe pozitivne na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji zbog blažih simptoma bolesti. 

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 11 zdravstvenih radnika, a od toga 4 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena i 1 nezdravstveni radnik.

Ukupan broj zdravstvenih radnika u samoizolaciji je 2, od čega su obje medicinske sestre/tehničari.

Trenutno u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema izliječenih osoba od COVID-19.

Ličko-senjska županija

Vezano za novonastalu situaciju koronavirusa, jedna je novooboljelaosoba od COVID-19. Novooboljela osoba je obiteljski kontakt već potvrđene pozitivne osobe s područja Općine Udbina, dobrog je općeg stanja te se nalazi u kućnoj samoizolaciji.

Ukupno je 21 osoba pozitivna na COVID-19 od čega 14 pozitivnih osoba je s područja Općine Udbina, 5 s područja Općine Plitvička jezera te 2 iz Grada Novalje.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 164 osobe, testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno nad 215 osoba od kojih je 192 negativno, 21 pozitivna te se čekaju rezultati za 2 uzeta uzorka. Izliječena je jedna osoba.

U protekla 24 sata policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera opreza samoizolacije „COVID 19“ nad 88 osoba na području Ličko-senjske županije kojom prilikom je utvrđeno jedno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera samoizolacije.

Međimurska županija

Nema novooboljelih u Međimurskoj županiji, i to peti dan zaredom. Ukupno je u toj županiji dosad zaraženo pet osoba, a izliječene su njih četiri.

Međimurski stožer Civilne zaštite izvijestio je u nedjelju da tijekom dana očekuje potvrdu Nacionalnog stožera na zahtjev o kretanju bez propusnica u toj županiji od ponedjeljka. Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Josip Grivec naglasio je da je epidemiološka situacija u Međimurju povoljna i dodao da su još 6. travnja predložili da cijela županija bude jedinstvena zona kretanja.

„Jučer je Stožeru civilne zaštite RH poslana zamolba, uz mišljenje epidemiološke struke. Njihovo je mišljenje da Međimurje može biti jedinstvena zona“, rekao je Grivec i dodao da se potvrda Nacionalnog stožera očekuje tijekom današnjeg dana pa od sutra Međimurci ne bi trebali propusnice unutar svoje županije.

Međimurski župan Matija Posavec dodao je da je u posljednjih desetak dana bilo nepotrebnih tenzija oko zona za propusnice kada su gradonačelnici u Međimurju predlagali tri zone umjesto jedinstvene.

Neki su obezvrjeđivali preporuke epidemiologa, neki govorili da će svi pohrliti u šoping centre, a neki da gradonačelnici brane gradove podjelom na tri zone. No, sve naše stanovnike tretiramo jednako bez obzira gdje tko živi, poručio je Posavec.

Dodao je da su sve odluke Županijskog stožera Civilne zaštite dobro promišljen i uz praćenje situacije i trendova ne samo u Međimurju već i u Hrvatskoj i drugim državama.

„Zato smo izašli s inicijativom da Međimurska županija može biti jedinstvena zona kretanja“, zaključio je Posavec.

Osječko-baranjska županija

U Osijeku u posljednja 24 sata nije bilo novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali nažalost, jedna osoba je preminula. Radi se o ženi koja je imala 88 godina i već od ranije je imala teška kronična oboljenja.

Od ukupno 65 testiranih uzoraka niti jedan nije bio pozitivan na COVID-19, pa ukupan broj pozitivnih nalaza ostaje 109. U KBC-u Osijek je trenutno hospitalizirano 19 osoba, odnosno pet manje nego dan ranije.

Nakon dvostrukih negativnih testova još šest osoba s područja Osječko-baranjske županije izliječeno je od oboljenja koronavirusom. Tako je broj izliječenih povećan na 26 osoba, s tim da su 23 osobe bile pod medicinskom skrbi Kliničkog bolničkog centra Osijek, a tri Opće županijske bolnice Našice.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do nedjelje, 19.04.2020. do 11:00 sati evidentirane su 124 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o tri osobe više. Do sada je izliječena 21 osoba, a tri su preminule.

Zadarska županija

U protekla 24 sata na području Zadarske županije nije bilo novih slučajeva oboljelih od koronavirusa.  Ukupno je oboljela 81 osoba, pod aktivnim nadzorom tj. mjerom samoizolacije je 541 osoba, a nadzor je istekao za 1947 osoba, obavijestili su javnost iz Stožera Civilne zaštite Zadarske županije.

Do sada je testiranje na koronavirus uzimanjem uzorka provedeno nad  659 osoba, od kojih je 566 bilo negativno, 81 pozitivan, a još se čekaju rezultati za 12 uzetih uzoraka.

Na COVID odjelu Opće bolnice u Zadru nalazi se 6 osoba od kojih je jedna na respiratoru. U Ortopedskoj bolnici u Biogradu je 7 lakših pacijenata.

 Prema dostupnoj statistici u Zadarskoj županiji i dalje je više zaraženih osoba ženskog spola, a najveći broj oboljelih pripada dobnoj skupini od 50 do 59 godina. Najmanje je oboljele djece i mladih do 19 godina.

Brodsko-posavska županija

Županijski stožer Civilne zaštite priopćio je na današnjoj medijskoj konferenciji kako u zadnja 24 sata na području županije nema novih pozitivnih nalaza na koronavirus, javlja 035 portal.

Trenutno je hospitalizirano 10 osoba, koje su sve negativne, ali radio se o ugroženim skupinama (korisnicima usluga domova za starije i nemoćne) a nalaze se na liječenju i samoizolaciji. Uzeto je preko 1000 briseva, samo jučer 30. Razlog povećanog uzimanja briseva je i povratak zdravstvenih djelatnika koji su bili u samoizolaciji, rekao je dr. Josip Samardžić, ravnatelj OB Josip Benčević.

Koprivničko-križevačka županija

Tri nova slučaja koronavirusa pojavila su se u Koprivničko-križevačkoj županiji, priopćio je tamošnji Stožer civilne zaštite.

Ukupno je u toj županiji sada 32 zaraženih.

– Od zadnje četiri osobe, tri su bile u kontaktu s pozitivnim osobama. Jedna je nova, nastojimo utvrditi koji su izvori zaraze. Rekli smo da postoji lokalna transmisija, postoje osobe koje ne možemo povezati s izvorom pa pozivam sve da budemo odgovorni i poštujemo mjere. Mladi i zdravi ne moraju imati nikakve smetnje, a mogu starijima prenijeti virus – rekla je dr. Draženka Vadla, javlja ePodravina.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji je zabilježen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom nakon 6 dana bez novih slučajeva zaraze u toj županiji.

Osoba koja je zaražena vratila se s rada iz Austrije. Dobra je vijest da se od jučer jedna osoba oporavila, pa broj zaraženih u Primorsko-goranskoj županiji i dalje ostaje 43, javlja Novi list.

Splitsko-dalmatinska županija

Tijekom jučerašnjeg dana u KBC-U Split preminula je muška osoba srednje životne dobi (rođena 1965. godine). uz nekoliko kroničnih bolesti, osoba je imala i infekciju COVID19, javlja Slobodna Dalmacija.

Također je tijekom današnjeg jutra u KBC-u Split preminula još jedna muška osoba rođena 1950. godine koja je uz nekoliko kroničnih bolesti imala i infekciju COVID19.

Nijedna od navedenih osoba nije bila korisnik Doma za starije i nemoćne osobe, stoji u najnovijem priopćenju Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Prema izvješću Nastavnog zavod za javno zdravstvo SDŽ od ukupno 176 obrađenih testova još je 11 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 4 (od toga jedan korisnik Doma za starije i nemoćne osobe Split na Zenti i jedan iz Doma za starije i nemoćne osobe Makarska), Makarske 4 (svi iz Doma za starije i nemoćne osobe Makarska), Baška Voda 1 (korisnik Doma za starije i nemoćne Makarska), Vrgorac 1 i Otok 1.

Među novooboljelim osobama nema zdravstvenih djelatnika.

65 osoba iz Splitsko-dalmatinske županije je izliječeno.

94 osobe su hospitalizirane.

7 osoba se nalazi na respiratoru i to 5 iz Splitsko-dalmatinske županije i 2 iz Šibensko-kninske županije.

106 zdravstvenih djelatnika se nalazi u samoizolaciji. 14 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na dan 19. 4. 2020. na području Splitsko-dalmatinske županije ukupno je 409 osoba zaraženo koronavirusom.

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije uputio je prijedlog Nacionalnom stožeru civilne zaštite RH da se na prostoru Splitsko-dalmatinske županije večeras od 24 sata prometuje bez izdavanje e-propusnica dok za otoke ostaju na snazi prethodne mjere uz iznimku da se na samom otoku iz prelaska iz jedne u drugu administrativnu jedinicu ne trebaju izdavati e-propusnice.

Odluka će stupiti na snagu potvrdom Nacionalnog stožera CZ RH o čemu će se javnost pravovremeno obavijestiti, kažu u Stožeru civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Stožer Splitsko-dalmatinske županije u nedjelju ujutro uputio je Nacionalnom stožeru prijedlog za ukidanje e-propusnica te bi se građani već u ponedjeljak mogli slobodno kretati unutar županije, potvrdio nam je šef županijskog Stožera Luka Brčić za Radio Dalmaciju.

Nakon ukidanja e-propusnica i dalje će ostati na snazi mjera ograničenja za putovanja s otoka i na otoke. Međutim, unutar pojedinog otoka kretanje će biti slobodno, potvrdio je Brčić, prenosi Slobodna Dalmacija.

Dubrovačko-neretvanska županija

Županijski stožer Dubrovačko-neretvanske županije izvijestio je da je danas još jedna osoba preminula od posljedica koronavirusa. Radi se o štićeniku doma umirovljenika u Pločama.

'To su tužni ishodi na koje moramo računati u ovoj situaciji. Virus je ušao u domove, povećava se vjerojatnost da neki od njih ne mogu pobijediti u ovoj borbi. Imamo 110 osoba pozitivnih na koronavirus', rekao je župan Nikola Dobroslavić, javlja Dubrovački dnevnik.