Prijava

Vaša prijava

Dva nova smrtna slučaja u Splitu, jedna županija traži dodatno ublažavanje mjera: 'Ukinuli smo e-propusnice, evo što sada sve želimo otvoriti...'

['koronavirus', 'Stožer civilne zaštite']

Tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u Split preminule su dvije osobe starije životne dobi (ženska osoba rođena 1933. godine i muška osoba rođena 1935. godine), izvijestio je županijski stožer.

Uz nekoliko kroničnih bolesti osobe su imale i infekciju COVID19. Preminula osoba 1933. godišta bila je korisnica Doma za starije i nemoćne Split smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ od ukupno 142 obrađena testa još je 10 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 4, Makarske 2, Solina 2, Dicma 1 i  Muća 1.

Među novooboljelim osobama dvoje je zdravstvenih djelatnika i to 1 privatni fizioterapeut, 1 medicinska sestra iz Doma u Vukovarskoj koja je bila u samoizolaciji i nije imala kontakt niti sa korisnicima niti sa djelatnicima.

Među novooboljelim osobama 7 osoba je iz samoizolacije. 72 osobe na području Splitsko-dalmatinske županije su izliječene. 97 osoba je hospitalizirano. 7 osoba se nalazi na respiratoru i to 5 iz Splitsko-dalmatinske županije i 2 iz Šibensko-kninske županije. 93 zdravstvena djelatnika se nalaze u samoizolaciji.

13 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu. Na dan 20.4.2020. na području Splitsko-dalmatinske županije ukupno je 419 osoba zaraženo koronavirusom.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije, 21-ti dan zaredom, nema novooboljelih od bolesti COVID 19. U posljednja 24 sata, testirano je 13 uzoraka i svi su bili negativni.

Do sada je, na području Virovitičko-podravske županije, ukupno testirano 238 osoba, od čega je nalaz za njih 236 bio negativan. 

- Dvoje pozitivnih supružnika, nema simptome korona virusa. Ovaj tjedan im ističe vrijeme samoizolacije koja traje 28 dana - poručuju iz županije.

Istarska županija

U Istri je ispitano 55 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih.

Izliječene su 2 osobe, što čini ukupno 62 izliječenih od koronavirusa (COVID-19) u Istarskoj županiji.

Tijekom jučerašnjeg dana, terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula, uzeto je 30 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19).

Koronavirus Hrvatska: Timeline drugi

Bjelovarsko-bilogorska županija

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije peti dan za redom  nema novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom.

Ukupno je na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno do sada 10 oboljelih osoba od koronavirusa od kojih je 4 njih izliječeno.

U samoizolaciji nalazi se 379 osoba, a ukupno je zabilježeno 38 slučajeva kršenja samoizolacije.

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o ukidanju e-propusnica za područje naše županije.

To znači da se građani Bjelovarsko-bilogorske županije slobodno mogu kretati na području cijele županije bez e-propusnica.

Rezultat je to povoljne epidemiološke situacije u našoj županiji koja je među četiri županije u Hrvatskoj s najmanjim brojem oboljelih od koronavirusa.

„Moram naglasiti da ta Odluka omogućuje i našim gospodarstvenicima, obrtnicima, ali posebice našim poljoprivrednicima da lakše obavljaju svoje redovite poslove.

To nipošto ne znači da se može olako shvatiti ono što je pred nama. Treba biti discipliniran i dalje.

Pozivam naše građane da poštivaju sve preporuke vezane uz koronavirus, zabranu izlaska ako ste u samoizolaciji i naravno u slučaju uobičajenih aktivnosti držite se socijalne distance, radite na tome da zaštitite sebe i svoje obitelji“, ističe župan Damir Bajs.

Požeško-slavonska županija

Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 20. dan bez novooboljelih osoba, u samoizolaciji se trenutno nalazi 250 osoba, izvijestio je županijski stožer.

Ukupno je testirano 144 osoba, te je trenutno deset uzoraka poslano na analizu. Na području županije i dalje su potvrđene samo 3 oboljele osobe.

Koronavirus Hrvatska: Faktor rasta

Međimurska županija

Međimurje je šesti dan bez novozaraženih osoba, izvijestio je županijski stožer. U protekla 24 sata obavljeno je 12 testiranja i svi su nalazi negativni. 

Obavljeno je ukupno 249 testiranja,  4 su osobe ozdravile, a u Međimurju su trenutno svega 4 osobe pozitivne na COVID 19 virus. Svi su dobrog općeg stanja i pod zdravstvenim nadzorom.

Od ponoći su ukinute i e-propusnice za kretanje unutar Međimurske županije, no Stožer civilne zaštite Međimurske županije i dalje poziva na strogo poštivanje svih uputa i preporuka Nacionalnog i županijskog stožera, te Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u nedjelju je donio odluku da se sve druge mjere poput zatvorenih dječjih igrališta i sportskih objekata, način održavanja sprovoda i posljednjih ispraćaja, način sklapanja braka, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja produžuju do 04.svibnja 2020.godine.

Policijska uprava Međimurska će i dalje kontrolirati poštivanje svih mjera, osobito pridržavanje mjera samoizolacije. 

- Podsjećamo da je u Međimurju aktivno 630 mjera samoizolacije, a u posljednjih 24 sata za područje Međimurske županije, izdano je 16 novih mjera samoizolacije - izvijestili su iz stožera.

Koronavirus Hrvatska: Smrtnost i rizici

Šibensko-kninska županija

Na području Šibensko-kninske županije treći dan zaredom nema novooboljelih osoba od covida 19, tako da je broj zaraženih osoba i dalje 81, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije, javlja Šibenik.in.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 10 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Dva pacijenta su i dalje na respiratoru u KBC Split. Od počeka epidemije do danas u Šibensko-kninskoj županiji ozdravilo je 20 osoba.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora  je 426 osoba, od čega je 279 osoba kontakt s oboljelim od covida 19, a u samoizolaciji je ukupno 357 osoba. U zadnja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj nije bilo dojava o kršenju mjera samoizolacije.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, donio je Odluku o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Šibensko-kninske županije.

Ubuduće će tako stanovnici naše županije slobodno moći putovati iz grada u grad, općine u općinu ili u bilo koje mjesto u Šibensko-kninskoj županiji.

E-Propusnice će biti potrebne samo za odlazak na područje druge županije. Što se tiče otoka, i dalje je na snazi Odluka o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu.

- Treći dan zaredom smo bez novooboljelih, od danas unutar županije možemo se kretati bez e-propusnica, ali to ne znači da se možemo opustiti što se tiče epidemioloških preporuka.

I dalje apeliramo, poštujte preporuke Stožera civilne zaštite RH, izbjegavate nepotrebna putovanja i kontakte jer o nama samima ovisi koliko će ovakvo stanje trajati - poručuju iz županijskog Stožera.

Koronavirus Hrvatska: Broj kreveta

Zadarska županija

Na području Zadarske županije nema novooboljelih osoba pa je ukupan broj zaraženih i dalje 81.

Pod aktivnim nadzorom tj. mjerom samoizolacije je 478 osoba, a nadzor je istekao za 2027 osoba, izvijestio je županijski stožer.

Do sada je  uzeto 674 uzoraka, a čekaju se  rezultati za  14 uzoraka. Na COVID odjelu Opće bolnice u Zadru nalazi se 6 osoba i niti jedna nije na respiratoru. U Ortopedskoj bolnici u Biogradu je 7 lakših pacijenata.

Policijski  službenici su u protekla 24 sata obavili 376 provjera vezano uz provođenje mjera samoizolacije kojom prilikom nisu evidentirana kršenja propisane mjere.

Provodeći nadzor i provedbu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta evidentirano je 89 osoba koje su pristupile policijskoj kontroli na prometnom punktu, a da pri tome nisu imali valjane propusnice.

Sukladno Odluci o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Zadarske županije Propusnica je potrebna samo za odlazak na područje druge županije.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, kažu u županijskom Stožeru za civilnu zaštitu. Pojasnili su da je jedan slučaj s nedjelje na subotu, koji je prekinuo niz od šest dana bez novozaraženih, osoba koja se vratila iz Austrije i koja je od 3. travnja bila u izolaciji.

Novost u PGŽ je i da je sada dozvoljeno kretanje unutar tri subregije te Županije, u Primorju, na otocima i u Gorskom kotaru. Dio koji spada pod Primorje proteže se od Novog Vinodolskog do Mošćeničke Drage, uključujući Rijeku sa zaleđem, a na tom području živi 75 posto stanovništva Županije i tu je zabilježen najveći broj slučajeva u PGŽ, dok su otoci i Gorski kotar ostali pošteđeni. Za kretanje između tih subregija trebati će propusnice.

Koronavirus Hrvatska: karta

Osječko-baranjska županija

Nakon što su od ponedjeljka u Osječko-baranjskoj županiji ukinute e-propusnice, županijski Stožer civilne zaštite predložio je dodatno ublažavanje mjera.

- Ponovili smo inicijativu za otvaranje pekarnica od 5 ili 6 sati ujutro, kao i otvaranje trgovina za prodaju bijele tehnike, odjeće, obuće, dječje opreme... Smatramo da se to može izvesti uz poštivanje svih propisanih mjera, a odgovore Stožera Civilne zaštite RH očekujemo do srijede – rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić, koji je izvijestio i o važnom ulaganju u Opću županijsku bolnicu Našice, gdje je stavljen u pogon sustav dovoda kisika za potrebe respiratora vrijedan 2,5 milijuna kuna plaćen iz decentraliziranih sredstava Osječko-baranjske županije.

Anušić se osvrnuo i na ukidanje e-propusnica za područje cijele županije.

- Dočekali smo kretanje bez propusnice što će dobro utjecati na život u našoj županiji. To je rezultat i ponašanja građana, pridržavanja mjera, što vidimo i po broju oboljelih u posljednje vrijeme i to je za svaku pohvalu- rekao je župan, ali i dodao.

- Epidemija se drži pod kontrolom, ali nije sve gotovo, jer jedan pogrešan korak može pogoršati stvari i rasplamsati epidemiju, pa dovesti i do postrožavanja mjera i više nego što je bilo do sada poput stavljanja u karantene dijelova gradova, općina.

Nadam se da do toga neće doći i da smo svi svjesni svoje odgovornosti. Dolazi Praznik rada koji će opet izmamiti ljude van, ali postoji način i za druženje u prirodi pod uvjetima koji su propisani. Trebamo biti i dalje oprezni što se tiče druženja i socijalnih kontakata.

Idemo u ova dva tjedna na koliko su produžene mjere nastaviti tempom da nema povećanja broja zaraženih, pa da onda očekujemo i dodatno popuštanje mjera – rekao je župan.

Kad je riječ o zdravstvenoj slici što se tiče Covida-19, ona je i dalje stabilna. Medicinski djelatnik koji je već bio u samoizolaciji jedina je novooboljela osoba u Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata tijekom kojih je testirano 78 uzoraka uz još 17 uzoraka iz susjednih županije.

Time je ukupan broj oboljelih porastao na 110. Novost je i još jedna izliječena osoba čime je njihov broj porastao na 27. U KBC-u Osijek hospitalizirano je 18 pacijenata, a dvoje ih je skinuto s respiratora što je znak da im se zdravstveno stanje poboljšalo.

Inače, kad je riječ o medicinskim djelatnicima petero ih je pozitivno, a jedan u samoizolaciji. Od ostalih građana u samoizolaciji je 135 osoba.

Zagrebačka-županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do ponedjeljka, 20.04.2020. do 11:00 sati evidentirane su 124 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju što znači da na području Zagrebačke županije nema novooboljelih. Do sada je izliječena 21 osoba, a tri su preminule.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 1 nova pozitivna osoba na COVID-19, te je tako ukupno 37 oboljelih osoba, izvijestio je županijski stožer.

Novooboljela osoba ima mjesto prebivališta u Vinkovcima, a živi Zagrebu već duže vrijeme, te je u zdravstvenim ustanovama navedenog grada i bila testirana, stoga se statistički samo vodi kod nas i pribrojava se ukupnom broju oboljelih u županiji.

U protekla 24 sata testirane su 3 osobe, a njihovi nalazi su negativni. Do sada na području županije ima 638 testiranih osoba.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 358 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana nisu zaprimljene prijave o kršenju samoizolacije.

U objektima za karantenu osoba se nalaze 4 osobe, a u objektima za karantenu vozača kamiona se ne nalazi niti jedna osoba.

COVID-19 ambulante osnovane pri domovima zdravlja su zaprimile 19 poziva sa sumnjom na bolest COVID-19.

Opća županijska bolnica Vinkovci ima 4 hospitalizirane osobe pozitivne na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji zbog blažih simptoma bolesti.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 11 zdravstvenih djelatnika, a od toga 4 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena i 1 nezdravstveni djelatnik.

Ukupan broj zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji je 2, od čega su obje medicinske sestre/tehničari.

Trenutno u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema izliječenih osoba od COVID-19.

Krapinsko-zagroska županija

U Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježene su četiri novooboljele osobe, izvijestio je županijski stožer. Oni su iz Oroslavja i bliski su kontakti ranije zaražnenih osoba.

U 24 sata uzeto je 45 uzorka, a dosad je uzeto ukupno 968 uzoraka.