Prijava

Vaša prijava

MJERE KRETANJE S PROPUSNICAMA SU POPUSTILE Pogledajte na što se to točno odnosi odluka Nacionalnog stožera i kojim županijama je što odobreno

['koronavirus', 'propusnica', 'mjere', 'županije']

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u ponedjeljak kako je u nedjelju 10 županija zatražilo mjeru ukidanja e-Propusnica i da je to odobreno svima, a danas na listi imaju još tri zahtjeva koja će razmotriti.

"To je prva mjera popuštanja, olakšavanja života građanima, iako je mobilnost ljudi jedan od faktora širenja koronavirusa", rekao je Capak za Hrvatski radio.

Mjere zabrane ili otežavanja kretanja unutar županije ljudima kompliciraju život i usporavaju gospodarstvo pa poljoprivrednicima koji, ako sada ne naprave što trebaju, to neće moći kasnije. Zbog toga smo dogovorili - Vlada i krizni stožer - u suradnji sa županijama, da damo mogućnost županijama da to zatraže, dodao je.

Capak je rekao da su imali dodatne telefonske konzultacije sa županijama koje imaju otoke, a pažljivo će razmotriti i mobilnost između županija.

KRETANJE IZMEĐU ŽUPANIJA (KORONAVIRUS.HR)

"Kao što su to napravili Grad Zagreb i Zagrebačka županija, tako to mogu i druge županije s tim da ćemo to još pažljivije razmotriti jer zasad smatramo da ipak tu mobilnost treba malo usporiti dok ne vidimo da nam se epidemiološka situacija stvarno poboljšava ili ćemo imati nekih problema što se tiče širenja infekcije", rekao je Capak i naglasio da relaksiranje mjera treba ići uz oprez.

Na temelju prijedloga zaprimljenih od strane županijskih stožera, Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku od ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta za više županija.

Policija kontrolira propusnice na granici Varaždinske i Međimurske županije 

- Grad Zagreb - kretanje bez propusnice na području grada i Zagrebačke županije.

Nije usvojen prijedlog o slobodnom kretanju na području Krapinsko-zagorske županije.

- Zagrebačka županija - kretanje bez propusnice na području županije i Grada Zagreba.

- Karlovačka županija – kretanje bez propusnice na području Županije, ali za odlazak u drugu mora se imati propusnica.

- Varaždinska – kretanje bez propusnice na području Županije, ali za odlazak u drugu mora se imati propusnica.

- Virovitičko-podravska - kretanje bez propusnice na području Županije, ali za odlazak u drugu mora se imati propusnica - isto samo unutar.

- Primorsko goranska- podijeljena na tri subregije unutar kojih se može kretati bez propusnice. Za ulaz iz jedne u drugu subregiju potrebna dozvola kao i za odlazaka na otoke.

- Ličko-senjska županija – dozvoljeno kretanje bez propusnice na cijelom području županije. Izuzev grada Udbine koji je u karanteni i Novalje za koju vrijedi pravilo o zabrani odlaska na otoke.

- Šibensko –kninska- kretanje bez propusnice na području Županije ali za odlazak u drugu mora se imati propusnica

- Splitsko-dalmatinska – kretanje bez propusnice na području Županije a na otoke mogu samo oni s prijavljenim prebivalištem. Odluka produžena do 18.svibnja.

- Dubrovačko –neretvanska – na snazi ostaje korištenje e-propusnica za kretanje unutar Županije.

- Koprivničko-križevačka – kretanje bez propusnice na području Županije, ali za odlazak u drugu mora se imati propusnica.

- Bjelovarsko-bilogorska – kretanje bez propusnice na području Županije, ali za odlazak u drugu mora se imati propusnica.

- Brodsko-posavska – kretanje bez propusnice na području Županije, ali za odlazak u drugu mora se imati propusnica.

- Osječko –baranjska – kretanje bez propusnice na području Županije, ali za odlazak u drugu mora se imati propusnica.

- Vukovarsko-srijemska- kretanje bez propusnice na području Županije, ali za odlazak u drugu mora se imati propusnica.

- Zadarska županija- kretanje bez propusnice na području Županije, ali za odlazak u drugu mora se imati propusnica.

- Međimurska županija – kretanje bez propusnice na području Županije, ali za odlazak u drugu mora se imati propusnica.

- Požeško –slavonska – kretanje bez propusnice na području Županije, ali za odlazak u drugu mora se imati propusnica.

- Krapinsko-zagorska – i dalje potrebna ePropusnica. Danas je zatražena dozvola od Nacionalnog stožera za slobodno kretanje unutar Županije.